kowalczyk

kojs

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

Zbilansowanie energetyczno - białkowe dawek pokarmowych dla krów mlecznych. Jak je sprawdzić?

Cezary Wójcicki
o czym mowi mocznik w mleku

Pisaliśmy już jak ważny jest skład mleka krowiego, a mianowicie stosunek tłuszczu do białka, w kontekście chorób metabolicznych. Teraz pragniemy zwrócić uwagę rolników na skład mleka w kontekście zbilansowania energetyczno – białkowego dawek dla krów mlecznych.

Wskaźnikiem prawidłowo zbilansowanej dawki pokarmowej może być mocznik. Mówi nam o właściwej relacji między białkiem a energią w dawce pokarmowej. Prawidłowa zawartość mocznika w mleku to 150 – 250 mg/ l mleka.

Skąd pochodzi mocznik w mleku? Źródłem mocznika w mleku jest amoniak, który przekształcany jest w mocznik w wątrobie. Amoniak powstaje przez rozkład aminokwasów (białek).

Stwierdzono zatem prostą zależność, że zbyt małą ilość białka ogólnego w dawce (przy jednoczesnym nadmiarze energii) odwzorowuje niska zawartość mocznika w mleku. Istnieje również zależność odwrotna – zbyt wysoka zawartość mocznika w mleku mówi nam o zbyt dużej ilości białka ogólnego w dawce. Szczegóły dotyczące zbilansowania energetyczno – białkowego dawki pokarmowej dla krów na podstawie mocznika przedstawia tabela zamieszczona poniżej.

 

Tab. 1. Charakterystyka dawki pokarmowej dla krów mlecznych określona na podstawie zawartości mocznika w mleku
(Ziemiński i Juszczak, 1997)

udział białka w mleku [%]

mocznik w mleku [mg/l]

< 150

150 – 300

> 300

< 3,2

mało białka, mało energii

brak energii

dużo białka, brak energii

3,2 – 3,6

mało białka, dużo energii

białko i energia

zbilansowane

zbyt dużo białka, lekki nadmiar energii

> 3,6

mało białka, zbyt dużo energii

zbyt dużo energii

zbyt dużo białka i energii

 

Źródło: Jamroz D. (red.), 'Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt.', 2015.

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu