Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 października 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8503 EUR EUR - 4,2844 GBP GBP - 4,9671 DKK DKK - 0,5735
Archiwum
18.10.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 181,25 (+ 0,14%), kukurydza LIS19 - 165,75 (+ 0,45%), rzepak LIS19 - 377,75 (- 0,66%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.10.2019 12:21 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,50 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Zbilansowanie energetyczno - białkowe dawek pokarmowych dla krów mlecznych. Jak je sprawdzić?

Cezary Wójcicki
o czym mowi mocznik w mleku

Pisaliśmy już jak ważny jest skład mleka krowiego, a mianowicie stosunek tłuszczu do białka, w kontekście chorób metabolicznych. Teraz pragniemy zwrócić uwagę rolników na skład mleka w kontekście zbilansowania energetyczno – białkowego dawek dla krów mlecznych.

Wskaźnikiem prawidłowo zbilansowanej dawki pokarmowej może być mocznik. Mówi nam o właściwej relacji między białkiem a energią w dawce pokarmowej. Prawidłowa zawartość mocznika w mleku to 150 – 250 mg/ l mleka.

Skąd pochodzi mocznik w mleku? Źródłem mocznika w mleku jest amoniak, który przekształcany jest w mocznik w wątrobie. Amoniak powstaje przez rozkład aminokwasów (białek).

Stwierdzono zatem prostą zależność, że zbyt małą ilość białka ogólnego w dawce (przy jednoczesnym nadmiarze energii) odwzorowuje niska zawartość mocznika w mleku. Istnieje również zależność odwrotna – zbyt wysoka zawartość mocznika w mleku mówi nam o zbyt dużej ilości białka ogólnego w dawce. Szczegóły dotyczące zbilansowania energetyczno – białkowego dawki pokarmowej dla krów na podstawie mocznika przedstawia tabela zamieszczona poniżej.

 

Tab. 1. Charakterystyka dawki pokarmowej dla krów mlecznych określona na podstawie zawartości mocznika w mleku
(Ziemiński i Juszczak, 1997)

udział białka w mleku [%]

mocznik w mleku [mg/l]

< 150

150 – 300

> 300

< 3,2

mało białka, mało energii

brak energii

dużo białka, brak energii

3,2 – 3,6

mało białka, dużo energii

białko i energia

zbilansowane

zbyt dużo białka, lekki nadmiar energii

> 3,6

mało białka, zbyt dużo energii

zbyt dużo energii

zbyt dużo białka i energii

 

Źródło: Jamroz D. (red.), 'Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt.', 2015.

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Jak zimno wpływa na krowy? Metaboliczna i produkcy

Jak niskie temperatury wpływają na fizjologię, metabolizm i

Krowy wyrażają ból mimiką pyska

Jedną z najważniejszych części zapewnienia zwierzętom dobros

Prokuratura przygląda się kolejnej mleczarni. Tym

Prokuratura Okręgowa w Poznaniu wszczęła postępowanie ws. rz