zm skiba

kojs

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Co wpływa na zawartość białka w mleku krów?

Cezary Wójcicki
zawartosc bialka w mleku

Producenci rolni utrzymujący bydło mleczne zdają sobie sprawę, jak cennym składnikiem mleka jest białko. Odczuwają to bezpośrednio podczas rozliczenia z mleczarnią. Białko bowiem ma największy wpływ na przydatność technologiczną mleka.

Jest wiele czynników wpływających na zawartość białka w mleku. Jednym z nich jest rasa. U polskich holsztyno – fryzów odmiany czarno – białej zawartość białka w mleku to ok. 3,1-3,4%, u rasy jersey wartość ta to aż około 4 %. Rolnicy zdają sobie sprawę, że krzyżując różne rasy możemy poprawić parametry mleka, stąd zainteresowanie, np. krzyżówką PHF z Brown Swiss.

Drugim ważnym czynnikiem jest wiek krów. Mleko krów starszych niż trzyletnie jest uboższe w białko. Różnice pomiędzy pierwszą laktacją, a piątą może wynieść nawet 0,4%. Obniża się przede wszystkim  poziom kazeiny.

Kolejnym wartym omówienia czynnikiem wpływającym na ilość białka w mleku jest okres laktacji. Musimy zdawać sobie sprawę, że w czasie trwania laktacji poziom tego składnika w mleku zmienia się. Na początku i na końcu laktacji obserwujemy wyższy udział białka w mleku niż w szczycie laktacji.

Badania wykazały, że wydajność krów i zawartość białka w mleku są większe jesienią i zimą, niż latem i wiosną. Ma to związek z negatywnym wpływem wysokich temperatur na ograniczenie tego składnika w mleku.

Co ciekawe mastitis nie zmienia poziomu białka w mleku, lecz zmienia skład białka. Oczywiście negatywnie. Obserwuje się wzrost udziału białek serwatkowych, a spadek kazeiny.

Stwierdzono, że ilość udojów nie ma większego wpływu na zawartość białka w mleku. Nie zaobserwowano również zmian w koncentracji tego składnika przy zmianie sposobu udoju.

Żywienie ma niewielki wpływ na zawartość białka w mleku. Prawidłowo bilansując udział białka w dawce pokarmowej przyczyniamy się do wzrostu wydajności mleka, lecz nie wpłyniemy na koncentrację samego białka w mleku.

Źródło: Guliński P., ‘Bydło domowe. Hodowla i użytkowanie.”, PWN 2017.

Ogłoszenia rolnicze

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu