Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej (ok. 2 mln ton w sezonie 2016/2017), po Francji (4,2 mln t) i Niemczech (3,6 mln t). Liczba plantatorów buraków cukrowych dostarczających surowiec do produkcji cukru wynosi ponad 34 tysiące.
Właścicieli winnic na Podkarpaciu do rozpoczęcia tegorocznego winobrania zmusiły wygłodniałe ptaki, błyskawicznie objadające winorośle, a to dlatego, że w tym roku mało było owoców w sadach. Winiarze przewidują, że tegoroczne zbiory mogą być o połowę mniejsze niż rok temu.
W należącym do FEERUM nowoczesnym kompleksie suszarniczo – magazynowym w Chojnowie rozpoczęto suszenie kukurydzy. Spółka stosuje w tym procesie własne, unikalne rozwiązania. Wieloetapowa metoda niskotemperaturowa wykorzystująca rekuperację ciepła i silosy buforowe, pozwala uzyskiwać ziarno o bardzo wysokiej jakości.
Problem z wyleganiem zbóż to prawdziwa zmora rolników. Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się tego zjawiska, konieczne jest podjęcie decyzji o skracaniu zbóż i dokrzewianiu uprawy. Do przeprowadzania tych zabiegów niezbędne będą odpowiednie preparaty, czyli regulatory wzrostu.
Spożycie cukru w polskich gospodarstwach jest coraz mniejsze. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie.
Informacja zawiera wyniki plonowania odmian wpisanych do Krajowego rejestru (wg stanu na dzień 1 września 2017 roku), a także ze Wspólnotowego katalogu odmian roślin rolniczych.
Francja prawdopodobnie zagłosuje przeciw propozycjom Komisji Europejskiej dotyczącym ponownej autoryzacji szeroko stosowanego glifosatu na kolejne dziesięć lat.
Jak co roku 20 sierpnia minął termin wysiewu międzyplonu ścierniskowego, który wielu rolników zadeklarowało jako powierzchnię EFA do zazielenienia. Jednak kapryśna aura wielu rolnikom nie pozwoliła wyjechać z siewnikiem w pole z powodu zastoisk wody i nadmiernej wilgotności spowodowanych ciągłymi opadami deszczu i nawałnicami, jakie przeszły w ostatnim czasie przez Polskę.
Jak już informowaliśmy Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) podał wstępne wyniki plonowania jęczmienia ozimego na poziomie 10,4 t/ha przy wysokim poziomie agrotechniki. Teraz opublikowane zostały także dane dotyczące innych zbóż.
Kiedy plony zostały zebrane, a bilans zysków i strat sporządzony, należy zdecydować, czy zainwestować w kosztowne (mechaniczne) oczyszczanie ścierniska, czy lepiej wykorzystać metody chemiczne? Apelujemy o metody mechaniczne.
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych opublikował plonowanie jęczmienia ozimego. Z danych wynika, że przy dobrych warunkach i wysokim poziomie agrotechniki, średnio uzyskać można było w tym roku nawet 10 ton z hektara.
Tylko, gdy przechowuje się zboże i rzepak w miejscach suchych, czystych, sterylnych i chłodnych, mogą one przetrwać bez szkody czas pozostały do sprzedaży albo do przetworzenia na paszę.
IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny stan zagrożenia suszą rolniczą dla następujących upraw: zbóż ozimych i jarych, kukurydzy na ziarno i kiszonkę, ziemniaka, buraka cukrowego, chmielu, tytoniu, warzyw gruntowych, krzewów i drzew owocowych, truskawek oraz roślin strączkowych.
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych co sezon publikuje odmiany materiału siewnego rekomendowane dla poszczególnych województw. W roku 2017 na listach pojawiły się nowe odmiany rzepaku ozimego.
Obecnie rolnicy narzekają na nadmiar wody opadowej, a nie jej brak - tak mogłoby się wydawać. Zgodnie z komunikatem IUNG w Puławach są jednak regiony, gdzie zanotowano w lipcu suszę w uprawach zbóż jarych.