Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
04 marca 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.7851 EUR EUR - 4.5540 GBP GBP - 5.2717 DKK DKK - 0.6124
Archiwum
04.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 236,25 (- 0,42%), kukurydza MAR21 - 217,00 (- 3,98%), rzepak MAJ21 - 515,00 (+ 2,23%) [euro/tona] +++ +++ +++ 03.03.2021 12:58 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,83 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++

PRODUKCJA ROŚLINNA

Jak będzie wyglądała przyszłość w ochronie roślin?

Redakcja

W 2020 r. MRiRW wycofało z listy dopuszczonych do stosowania ś.o.r. 237 środków (99 fungicydów, 58 insektycydów, 56 herbicydów i 24 regulatory wzrostu). W latach 2021-2022 wycofanych zostanie kolejnych 10 substancji czynnych, a w związku z tym 287 zarejestrowanych obecnie preparatów (150 fungicydów, 115 herbicydów i 19 insektycydów).

Czytaj więcej...

Obornik będzie musiał być przyorany w ciągu 4 godzin od wyrzucenia na pole. Potwierdzenie aplikacją

Redakcja

W projekcie Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej dotyczącego okresu 2023-2027 określono praktyki ograniczające emisję amoniaku, które stanowią jeden z zaproponowanych rolnikom ekoschematów. Zapisano tam obowiązek przyorania obornika w ciągu czterech godzin od wyrzucenia go na pole. Potwierdzenie spełnienia obowiązku będzie leżało po stronie rolnika i odbędzie się za pośrednictwem stosownej aplikacji.

Czytaj więcej...

Próby na zawartość cukru wykazały niepokojące różnice na niekorzyść plantatorów

Redakcja

Krajowa Rada Izb Rolniczych na wniosek Lubelskiej Izby Rolniczej wystąpiła do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie stworzenia systemu odwoławczego dotyczącego jakości parametrów buraków cukrowych. Zdaniem plantatorów buraków cukrowych, w umowach kontraktacyjnych i Porozumieniu branżowym brakuje rzetelnej procedury odwoławczej, która satysfakcjonowałaby rolników.

Czytaj więcej...

Płodozmian, czyli wzrost plonów - obiecujący sposób na poprawę bezpieczeństwa żywnościowego w zmieniającym się klimacie

prof. Piotr Tryjanowski

Systemy upraw są coraz bardziej uproszczone, z coraz mniejszą liczbą roślin uprawianych w płodozmianie. Jednak zróżnicowany płodozmian zapewnia wyższe plony w porównaniu z ciągłą monokulturą. Znajdujemy wiele zalet zróżnicowanych rotacji, są one bardziej widoczne, w latach o niewielkich opadach i wysokich temperaturach. Zespół naukowców ze Szwecji, Polski i Włoch odkrył to, analizując dane dotyczące plonów gromadzone przez dziesięciolecia w ramach wieloletnich doświadczeń polowych zlokalizowanych na południu i północy Europy. Dywersyfikacja omawianych w publikacji płodozmianów pojawia się jako adaptacja do nadchodzącego cieplejszego i suchszego klimatu.

Czytaj więcej...

Potężny eksport pszenicy spowoduje radykalne podwyżki cen pieczywa

Redakcja

Eksperci nie mają wątpliwości – w najbliższym czasie czekają nas radykalne podwyżki wielu produktów spożywczych, w tym również pieczywa. Wszystko przez to, że ceny mąki nie nadążają za ceną pszenicy, która w ostatnim półroczu wzrosła o 35 procent. Przyczyną zaistniałych zwyżek cen pszenicy jest wywóz ziarna w ramach bardzo intensywnego eksportu z Polski. 

Czytaj więcej...

Dwadzieścia nowych odmian buraka w rejestrze COBORU

Hanna Krugiełka

Powstanie i rejestracja nowej odmiany rośliny uprawnej to długie lata hodowli, doświadczeń oraz czas potrzebny na formalności rejestracyjne. Jednostką państwową pełniącą funkcje związane z nasiennictwem oraz prawną ochroną odmian jest Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) z siedzibą w Słupi Wielkiej. Misja Ośrodka to stymulowanie innowacji w hodowli roślin i nasiennictwie oraz wspieranie wdrażania postępu odmianowego do praktyki rolniczej. Jednym z zadań COBORU jest prowadzenie Krajowego Rejestru Odmian. Wpisanie do Krajowego Rejestru Odmian pozwala na wytwarzanie materiału siewnego oraz obrót nim.

Czytaj więcej...

Soczewica: zapomniana roślina wraca na niemieckie pola

Martyna Frątczak

Soczewica, dawniej uważana za żywność dla ubogich, obecnie przeżywa swój renesans jako alternatywne źródło białka i tradycyjny składnik potraw. Jej uprawa budzi coraz większe zainteresowanie w Niemczech, z których znikła w połowie XX wieku. Niestety znajomość uprawy tej rośliny została niemal zupełnie zatracona, a jej plony są nadal bardzo niskie. Co motywuje rolników do podjęcia się tego wyzwania?

Czytaj więcej...