Z ostatniej chwili: Nowe odmiany ziemniaka zarejestrowane przez COBORU

Hanna Krugiełka

Wczoraj niektórzy hodowcy ziemniaka mieli duże powody do świętowania. Tego dnia miało miejsce posiedzenie Komisji ds. rejestracji odmian ziemniaka, a na nim wydano postanowienie o rejestracji nowych odmian tej popularnej w naszym kraju rośliny uprawnej.

 

Z uwagi na panujący stan pandemii, posiedzenie to miało charakter wideokonferencji. Posiedzenie Komisji poprzedzone zostało medialnym spotkaniem członków Komisji z przedstawicielami jednostek zgłaszających odmiany i zaproszonymi użytkownikami odmian ziemniaka. Komisja obradowała pod przewodnictwem prof. Michała Hureja (UR Wrocław).

 

Powstanie i rejestracja nowej odmiany rośliny uprawnej to długie lata hodowli oraz czas potrzebny na formalności rejestracyjne. Jednostką państwową pełniącą funkcje związane z nasiennictwem oraz prawną ochroną odmian jest Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) z siedzibą w Słupi Wielkiej. Misja Ośrodka to stymulowanie innowacji w hodowli roślin i nasiennictwie oraz wspieranie wdrażania postępu odmianowego do praktyki rolniczej. Jednym z zadań COBORU jest prowadzenie Krajowego Rejestru Odmian. Krajowy Rejestr prowadzi się dla odmian gatunków roślin uprawnych, z wyłączeniem odmian użytkowanych w celach ozdobnych. Wpisanie do Krajowego Rejestru Odmian pozwala na wytwarzanie materiału siewnego oraz obrót nim na terenie Polski oraz Unii Europejskiej, po wpisaniu do Wspólnotowego Katalogu.

 

Na tegorocznym posiedzeniu Komisji ds. rejestracji odmian ziemniaka wydano postanowienie o wpisaniu do Krajowego Rejestru 5 nowych odmian ziemniaka, 4 z nich pochodzą z w Hodowli Ziemniaka Zamarte. Są to odmiany: Bielik, Nasturcja, Piwonia i Provita. Pomorsko Mazurska Hodowla Ziemniaka z siedzibą w Strzekęcinie jest twórcą odmiany Fala.

 

Poniżej podajemy krótkie opisy odmian:

 

Bielik (ZAH 25318)

Odmiana bardzo wczesna (dojrzałość po około 77 dniach), jadalna, bardzo plenna, w typie kulinarnym AB i zawartości skrobi około 12 % oraz przeciętnym smaku (6,5). Miąższ kremowy, minimalnie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy duże, okrągłoowalne o gładkiej różowej skórce. Oczka dosyć płytkie (7,0). Kiełek mocny. Odmiana przeznaczona do uprawy pod osłonami na bardzo wczesny zbiór. Krzak niski, szybko zakrywający międzyrzędzia. Plon handlowy po 40 dniach od wschodów  na poziomie 111 % wzorca (211 dt/ha). Odmiana tolerancyjna na występowanie wad wewnętrznych. Posiada niskie wymagania wodne oraz bardzo dobrą trwałość przechowalniczą. Zalecane jest głębsze sadzenie w celu ograniczenia zazielenienia bulw. Odporna na mątwika Globodera rostochiensis – patotyp Ro1 w stopniu 9. Odporność na PVY wysoka: 8.

 

Nasturcja (ZAH 25418)

Odmiana bardzo wczesna (dojrzałość po około 77 dniach), jadalna, plenna, w typie kulinarnym AB i zawartości skrobi około 11,5 % oraz bardzo dobrym smaku (7,0). Miąższ jasnożółty, nie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy dosyć duże, okrągłoowalne o gładkiej skórce. Oczka dosyć płytkie. Przeznaczona do upraw pod osłonami na bardzo wczesny zbiór. W pierwszym terminie osiąga plon handlowy na poziomie 107 % wzorca (204 dt/ha). Odmiana podatna na występowanie wad wewnętrznych i zewnętrznych. Odporna na raka ziemniaka Synchytrium endobioticum – patotyp D1. Odporność na wirus Y wysoka, w stopniu 8.

 

Piwonia (ZAH 25518)

Odmiana bardzo wczesna (dojrzałość po około 78 dniach), jadalna, plenna, w typie kulinarnym B i zawartości skrobi około 13 % oraz bardzo dobrym smaku (7,1). Miąższ żółty, nie ciemnieje po ugotowaniu. Bulwy średniej wielkości, kształtne, owalne o gładkiej skórce. Oczka bardzo płytkie (7,6). Przeznaczona do upraw na bardzo wczesny zbiór. W pierwszym terminie osiąga plon handlowy na poziomie 112 % wzorca (212 dt/ha). Odmiana podatna na występowanie wad wewnętrznych. Odporna na raka ziemniaka Synchytrium endobioticum – patotyp D1. Odporność na wirus Y wysoka, w stopniu 8.

 

Provita (ZAH 25618)

 

fioletowy ziemniak krugielka cenyrolnicze pl

 

Autor zdjęcia: Aleksandra Bech

Fot. Bulwy ziemniaka odmiany Provita

 

 

Odmiana wczesna (dojrzałość po około 82 dniach wegetacji), jadalna o fioletowym miąższu. Zawiera antocyjany, które są pochodnymi petunidyny i malwidyny a należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów. Odmiany o kolorowym miąższu odznaczają się 6-7 - krotnie większą aktywnością przeciwutleniającą niż odmiany jasne. Antocyjany korzystnie wpływają na organizm człowieka, ponieważ prowadzą do wygaszania wolnych rodników tlenowych i tym samym chronią DNA przed uszkodzeniami. Działają protekcyjnie w chorobach nowotworowych. Korzystnie wpływają na profil lipidowy, powodując jego obniżenie oraz potrafią zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę. Przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, przede wszystkim naczyń włosowatych oraz stymulują produkcję rodopsyny (substancji niezbędnej w procesie widzenia).

 

Provita ma regularnie wybarwiony miąższ na kolor fioletowy. Bulw są okrągłe z zaznaczonymi oczkami (6,6 w skali COBORU). W typie kulinarnym B i zawartości skrobi około 13,5 %. Osiąga plon handlowy na poziomie 221 dt/ha Odporna na raka ziemniaka Synchytrium endobioticum – patotyp D1. Podatna na mątwika Globodera rostochiensis – patotyp Ro1. Posiada bardzo dobrą trwałość przechowalniczą.

 

Fala (d. STB 24418)
Odmiana skrobiowa, wczesna, o średniej zawartości skrobi.

 

Gratulujemy Hodowcom zarejestrowanych dzisiaj odmian ziemniaka, a rolnikom życzymy zadowolenia z ich uprawy oraz dobrych plonów.

 

 

Już w zeszłym roku na łamach naszego portalu zamieściliśmy bardzo ciekawą rozmowę na temat jednej z odmian wpisanej dzisiaj do Krajowego rejestru. O Provicie z fioletowym miąższem mówi autorce artykułu Pani Aleksandra Bech - specjalista do spraw hodowli w Hodowli Ziemniaka Zamarte - kliknij. 

 

Gatunki i ich odmiany wpisane do Krajowego Rejestru dostępne są tutaj - kliknij. 

 

Hanna Krugiełka
Autor: Hanna Krugiełka
Hanna Krugiełka - absolwentka Akademii Rolniczej w Poznaniu, kilkuletni pracownik jednostek państwowych związanych z rolnictwem. Entuzjastka rolnictwa ekologicznego, miłośniczka przyrody. Pasjonatka sztuki słowa i praktykująca ją w różnych dziedzinach..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz