Od zniesienia regulacji na unijnym rynku cukru w 2017, jego ceny charakteryzowały się silną tendencją spadkową. Według danych MRiRW, przeciętna cena cukru konfekcjonowanego we wrześniu’18 wyniosła 1506 zł/t i była niższa o 12,5% r/r. Niemniej, dynamika spadków od czerwca’18 znacząco wyhamowała.
Ceny cukru białego na giełdzie ICE pod koniec października’18 osiągnęły poziom najwyższy od blisko 10 miesięcy (styczeń’18). Przyczyną wzrostów jest zmniejszenie oczekiwań co do światowej produkcji cukru, ale także zmiany na rynkach walutowych. Umocnienie brazylijskiego reala do USD znacząco wspomogło wzrosty cen cukru trzcinowego. Brazylijska waluta pod koniec października’18 była najsilniejsza od czerwca’18, a od połowy września’18 jej wartość względem USD zwiększyła się o 13%.
Według USDA światowa produkcja cukru w sez. 2018/19 zmaleje o 1,9% do 188,3 mln t. Niska dynamika konsumpcji cukru na świecie nie spowoduje jednak znaczących zmian w światowym bilansie cukru, stąd jego ceny będą pozostawać niskie. Wg USDA światowe zapasy cukru na koniec sez. 2018/19 zmniejszą się jedynie o 0,7% r/r.
Spadek produkcji w sez. 2018/19 będzie przede wszystkim wynikiem jej ograniczenia w Brazylii (-12% r/r) – największy na świecie producent i eksporter cukru – wskutek gorszych warunków produkcyjnych oraz zmian w zagospodarowaniu trzciny cukrowej. Z danych Brazylijskiego Stowarzyszenia Przemysłu Trzciny Cukrowej (UNICA) wynika, że od początku 2018 wyraźnie zwiększyło się zużycie trzciny do produkcji etanolu, a malało do produkcji cukru. Z uwagi na wciąż niskie ceny cukru, tendencja ta może się utrzymywać.
Spadku produkcji w sez. 2018/19 można oczekiwać również w UE – według prognoz Komisji Europejskiej o 9,3% r/r do 19,2 mln t. Mniejsza podaż wynika przede wszystkim z utrzymywania się niekorzystnych warunków pogodowych w UE w 2018 (susze), które odbiły się na plonowaniu buraków cukrowych u głównych producentów.
Zbiory buraków cukrowych w UE-28 w 2019 zmniejszą się o blisko 12%, do 126 mln t, głównie w wyniku mniejszych zbiorów w Niemczech. Spadek zbiorów w skali UE może być jednak łagodniejszy, gdyż zakłada 21% zmniejszenie produkcji w Polsce. Szacunki GUS z końca września’18 wskazują na obniżkę krajowej produkcji buraków cukrowych o 9% r/r.
Utrzymanie niskiego poziomu cen może doprowadzić do spadków unijnej powierzchni zasiewów buraków cukrowych w sez. 2019/20. To oznaczać może szansę na wzrost cen z niskiego obecnie poziomu. Niemniej, z uwagi na brak istotnych zmian w dynamice konsumpcji i niskie plony w 2018, niewykluczone jest, że unijny bilans cukru pozostanie nadwyżkowy. Wzrosty cen wspierać mogą natomiast zmiany na światowym rynku. Z powodu niskich cen w dalszym ciągu wzrastać może wykorzystanie trzciny do produkcji etanolu.
Źródło: Agro Nawigator PKO BP