Doświadczenia amerykańskie wskazują na możliwość wręcz całkowitego wyeliminowania śruty sojowej paszą na bazie kukurydzy (od 67 do 77% udziału w mieszance w zależności od grupy wiekowej), zastępując ją śrutą rzepakową w żywieniu prosiąt po odsadzeniu (od masy 15 kg) bez straty dla efektywności jej wykorzystania i zdrowotności zwierząt. Potwierdzają to analizy poubojowe tusz, z których wynika również, że w przypadku śruty rzepakowej o podwyższonej zawartości białka (tzw. high protein) notowano nawet większą powierzchnię oka polędwicy.
Przedstawione wspólnie przez dr Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz dr Anitę Zaworską-Zakrzewską z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyniki badań w ramach prezentacji dotyczącej praktycznych aspektów zastosowania pasz rzepakowych w żywieniu świń, jednoznacznie dowodzą na realne możliwości istotnego zwiększenia w dawce żywieniowej udziału śruty poekstrakcyjnej i makuchu rzepakowego. Surowce te, produkowane ze współczesnych odmian rzepaku stanowią bezpieczny krajowy surowiec białkowy, możliwy do zastosowania w żywieniu każdej grupy technologicznej świń.
- Przebieg i wnioski z tegorocznej edycji naszej konferencji na temat śruty rzepakowej, która tym razem w całości poświęcona była trzodzie chlewnej, po raz kolejny utwierdzają nas w przekonaniu o konieczności dyskutowania o możliwościach zwiększania udziału pasz rzepakowych w rodzimej produkcji zwierzęcej. Już kilka lat temu jedna z wiodących firm z sektora paszowego wskazywała na podobnym spotkaniu branżowym, że gdyby tylko wykorzystać te normy, które już obowiązują dla śruty rzepakowej w produkcji mieszanek pełnoporcjowych, wówczas popyt na nią przekraczałby krajową podaż. Dziś eksperci nie tylko to potwierdzają, ale idą dalej wskazując, że ten potencjał – nie tylko w przypadku świń, ale oczywiście uwzględniając także drób i bydło – to ponad 2,4 mln ton śruty rzepakowej na ok. 1,6 mln ton produkowanych w Polsce. To tylko pokazuje, że nadal mamy nad czym pracować - powiedział Mariusz Szeliga, Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.
Źródło: PSPO
Może zainteresuje Cię również:
Kombinatorstwo na rynku pasz. Technologowi wszystk
Do naszej redakcji docierają sygnały o złej jakości tańszych
Argentyna: Zmiana katastrofalnych prognoz zbiorów
Obfite deszcze w ostatnich tygodniach w Argentynie zmieniły
Dlaczego przepłacamy za śrutę sojową?
W kraju pasze białkowe są bardzo drogie, za śrutę sojową trz
Pszenica w porcie przekroczyła granicę 1000 zł/t
Cena pszenicy konsumpcyjnej w portach przebiła cenę 1000 zł/
Czy świnie będą karmione białkiem pochodzącym z ow
W Australii realizowany jest projekt pilotażowy, który ma da
Dwa lata to zdecydowanie za mało na uwolnienie się
- Cały zasób polskiego surowca białkowego, który jest dostęp
Paszarnie z zagranicznym kapitałem nie chcą polski
Niestety próby istotnego wykorzystywania krajowych źródeł bi
Kolejny cios w produkcję zwierzęcą. Pasza z soją G
Zgodnie z obowiązującym obecnie memorandum na stosowanie soi
Śruta sojowa podrożała w ciągu miesiąca o 200 zł/t
Na światowych giełdach rosną ceny zbóż i śruty sojowej. Odbi
Wegańskie mleko nie jest przyjazne planecie. Należ
W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej
Rekordowy sezon pod względem przerobionych nasion
Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczni
Problem ze sprzedażą nasion roślin strączkowych. K
Wielu rolników w ostatnich latach wykazało większe zainteres
Zmiany w matrycy vatowskiej. Droższe mleko i więks
- Droższa produkcja mleka i oszuści, którzy powrócą do wyłud
Bezpodstawny wzrost cen śruty rzepakowej. UOKiK je
Na początku kwietnia Krajowa Rada Izb Rolniczych zwrócił się
Wzrost cen śruty rzepakowej jest bezpodstawny?
W ciągu ostatnich tygodniu cena śruty rzepakowej w firmach p
Wirus ASF może utrzymywać się w śrucie sojowej naw
Amerykańscy naukowcy badają żywotność wirusa ASF w paszy. Na
Po wczorajszych przecenach, lekki wzrost notowań k
Odbicie na rynkach akcji i ropy wspiera we wtorek lekki wzro
Rośnie popularność śruty rzepakowej w krajowej pro
Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczni
Czy owady mogą zastąpić białko roślinne w żywieniu
Rząd federalny Niemiec planuje w tym roku wydać pięć milionó
Wytłoki pomidorowe w żywieniu świń: tańsze i bardz
W ciągu ostatniej dekady rośnie zainteresowanie wykorzystywa
Przekręty w obrocie śrutą sojową. "Wyprali" ok. 37
Policja zatrzymała już 17 osób zamieszanych w wyłudzanie nie
Czy upowszechnienie uprawy soi w Polsce jest możli
Minister rolnictwa od dłuższego czasu przedstawia koncepcję
Paszowy przekręt na miliony złotych
Policjanci CBŚP z Wrocławia wspólnie z Krajowa Administracją
IERiGŻ: Perspektywy dla produkcji unijnego rzepaku
Według oceny Oil World opublikowanej 3 maja br. przewiduje s
Każdy rolnik wykonujący opryski będzie informował,
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotowuje elektroniczn
Jak ograniczyć stosowanie genetycznie modyfikowane
Wczoraj odbyło się pierwsze spotkanie Zespołu Roboczego ds.
Nadchodzi czas wzmożonych zakupów zbóż
Zbliża się okres zwiększonych zakupów zbóż i pasz przed okre
Chiny stawiają na zmniejszenie wykorzystania białk
Oczekuje się, że roczne zużycie śruty sojowej do produkcji p
Postulują o zniesienie zakazu stosowania mączek zw
Zarząd Krajowej Rady Izb zwrócił się do Ministra Rolnictwa i
Krajowa alternatywa dla importu soi
W miniony poniedziałek odbyło się uroczyste podpisanie poroz
Europa coraz bardziej uzależnia się od amerykański
Unijny rynek soi przeżywa boom importowy ze Stanów Zjednoczo
Wzrost produkcji oleju surowego
Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczni
Zawirowania na rynku soi
4 kwietnia br., w odpowiedzi na działania administracji Stan
Ceny śruty sojowej rosną
W ostatnich tygodniach odnotowano silny wzrost cen śruty soj