Rośliny strączkowe uprawiane są głównie na nasiona. Z roku na rok rośnie ich procentowy udział w strukturze zasiewów. Zwiększa się zapotrzebowanie nasion roślin strączkowych nie tylko w przemyśle spożywczym, ale kosmetycznym. Są one również ważnym elementem w żywieniu człowieka. Popularyzacja zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania, przyczynia się do weryfikacji codziennej diety i zwrócenia szczególnej uwagi na udział w niej nasion roślin strączkowych. Wzrasta też ilość wegan i wegetarian, dla których nasiona strączkowych są bardzo ważnym elementem diety. Ma to zmienić cały rynek.
Strączkowe, motylkowe grubonasienne, to popularne rośliny pastewne, jadalne i dostarczające surowca dla przemysłu spożywczego. Ich zdolność wiązania wolnego azotu, a przez to poprawa żyzności gleby, jest powodem wykorzystania roślin motylkowych na przedplon. Nasiona roślin strączkowych są ważnym elementem zdrowej diety człowieka, a szczególną rolę pełnią w odżywianiu osób niejedzących mięsa, bądź jedzących je sporadycznie, ze względu na dostarczane organizmowi białko.
CO O SPOŻYCIU NASION ROŚLIN STRĄCZKOWYCH MÓWI DIETETYK
- Rośliny strączkowe są o tyle ważne, że są najlepszym zamiennikiem mięsa w diecie, ze względu na wysoką zawartość białka - mówi redakcji ekspert dietetyki. Zawartość białka w nasionach roślin strączkowych zależy od gatunku i waha się od 19,1 % do 44,3 %. Dla porównania: wieprzowina zawiera 12-19% białka, wołowina 18-21 %, a mięso kurczaka 19,5-23 %.
- Mięso powinno się spożywać 2 razy w tygodniu, ryby co najmniej 1 raz, natomiast reszta dni zostaje na nasiona roślin strączkowych oraz produkty mleczne i jaja. Jednak należy zwrócić uwagę na rodzaj spożywanych nasion roślin strączkowych, gdyż białko roślinne jest niepełnowartościowe (tzn. nie zawiera wszystkich aminokwasów egzogennych, w przeciwieństwie do mięsa). Różne gatunki strączków uzupełniają się pod względem aminokwasów, dlatego należy postawić na różnorodność - mówi dalej dietetyk
ZAWARTOŚĆ BIAŁKA W NASIONACH ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
Głównymi białkami zapasowymi nasion roślin strączkowych są globuliny (70 %). W białkach wszystkich gatunków roślin strączkowych jest dużo lizyny, leucyny, argininy, kwasu asparaginowego i glutaminowego. Deficytowymi są aminokwasy siarkowe, mało jest też tryptofanu. Strawność białka dietetycznego roślin strączkowych jest niska - mniejsza niż zwierzęcego.
Zawartość białka w wybranych gatunkach strączkowych roślin uprawnych podano w poniższej tabeli:
GATUNEK |
BIAŁKO [%] |
Groch siewny |
21,6 |
Bobik |
25,0 |
Soczewica |
23,8 |
Ciecierzyca |
20,6 |
Fasola półksiężycowata |
22,1 |
Fasola limeńska |
19,1 |
Soja |
36,8 |
Białko roślin strączkowych może w części zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego w żywieniu człowieka.
ROSNĄCA ILOŚĆ WEGAN I WEGETARIAN, CIEKAWE STATYSTYKI
Ograniczanie spożycia mięsa, czy rezygnacja z jego udziału w diecie, to globalny trend. W Polsce jest już milion wegan i wegetarian. Według badań serwisu Pysznie.pl, dwa miliony Polaków planuje przejść na taką dietę.
Zgodnie z badaniem IQS, 43% naszego społeczeństwa ogranicza spożycie mięsa.
W związku ze zwiększającą się ilością osób przechodzących na dietę bezmięsną i ograniczających mięso, zapotrzebowanie na produkty roślinne rośnie. Według CBOS-u, w 2000 roku nie jadło mięsa 1% dorosłych Polaków. Pod koniec 2019 roku było ich już 3,2% (badania przeprowadzone przez Homo Homini na zlecenie firmy LightBox).
Dietę laktoowowegetariańską, polegającą na wykluczeniu z jadłospisu mięsa i ryb, a opartą na produktach mlecznych, jajach, warzywach i owocach, stosuje ok. pół miliona Polaków. Stanowi to 1,6% mieszkańców naszego kraju. Również 1,6% mieszkańców naszego kraju to weganie, których dieta zawiera wyłącznie produkty roślinne. Jako semiwegetarianie, czyli tylko sporadycznie jedzący ryby i białe mięso, określa się 3,7% badanych.
- Jeśli wegetarianizm wśród Polaków będzie znacząco wzrastał, będzie to miało wpływ na działy rolnictwa - mówi nasz konsultant-dietetyk. Prognozuje zmiany w strukturze zasiewów i zachęca naszych czytelników do zainteresowania się uprawą roślin strączkowych, a szczególnie do zwrócenia uwagi na gatunki poszukiwane przez wegan i wegetarian takich jak np. soczewica i ciecierzyca.
Z pewnością większa część pokolenia Polaków w starszym i średnim wieku pozostanie wciąż wierna mięsnej diecie, jednak młodsze i przyszłe pokolenia mogą ulec modzie bezmięsnej. Coraz większa wśród Polaków będzie świadomość zdrowego odżywiania. Dlatego uprawa roślin strączkowych, stanowiących alternatywę dla białka zwierzęcego, będzie wymagała jeszcze większych zmian w strukturze zasiewów.
Linki:
https://pta.up.poznan.pl/pdf/2012/FA%2029(4)%202012%20Florek.pdf
http://phuagromix.pl/sie-oplaca-uprawa-roslin-straczkowych/
http://sj.wne.sggw.pl/pdf/RNR_2012_n1_s113.pdf
http://www.wieprzowina.pl/porownanie.php
https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/weganie-i-wegetarianie-w-polsce-coraz-wiecej-polakow-rezygnuje-z-miesa,973979.html
https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ilu-jest-w-polsce-wegetarian-coraz-wiecej,18703.html

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  Wszystkie artykuły autora
- Szkoda wyrządzona przez zwierzęta łowne - do kogo po odszkodowanie?
- Czy „małpka” szkodzi i komu?
- Dwadzieścia nowych odmian buraka w rejestrze COBORU
- Z ostatniej chwili: Nowe odmiany ziemniaka zarejestrowane przez COBORU
- Czy pandemia wirusa SARS -COV-2 wpłynęła na rozwój populacji dzików i wzrost występowania ASF?
Może zainteresuje Cię również:
Mięso ze zwierząt będzie w przyszłości drogim luks
Popyt na burgery roślinne rośnie tak szybko, że JBS SA,
Zakaz reklamy mięsa? Mniejszość narzuca większości
- W mediach społecznościowych toczy się dyskusja na temat po
Spurek zaprasza Pudę na wegański obiad. Minister:
- Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale wciąż na świecie żyją l
Burza we Francji po wycofaniu mięsa ze szkolnej st
We francuskim Lyonie stołówki szkolne wycofały z jadłospisów
Sylwia Spurek: To co jemy jest polityczne
Twierdzenia Sylwii Spurek o szkodliwości produkcji, promocji
Bruksela: Czarny pijar wokół czerwonego mięsa
Komisja Europejska złagodziła swoje stanowisko w sprawie sto
Ule na celowniku obrońców praw zwierząt. Jak można
Wg Fundacji Viva, miód budzi liczne kontrowersje nawet wśród
Za Odrą rośnie pokolenie wegetarian
Odrzucenie spożywania mięsa jest około dwa razy częstsze wśr
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Soczewica: zapomniana roślina wraca na niemieckie
Soczewica, dawniej uważana za żywność dla ubogich, obecnie p
Rolniku jedz na zdrowie, chudnij zdrowo, bo...
Jeta, jeta, a potem, koniec. Stop. Dieta!”. Po świątec
W ciągu dekady produkcja wieprzowiny w UE spadnie
Zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2020-
Niemcy odsuwają się od wieprzowiny. Mięsem jednak
Podczas gdy ogólne spożycie mięsa w Niemczech pozostaje w du
Wegetarianie: Za każdym produktem odzwierzęcym kry
- Nie ma feminizmu bez weganizmu! Za każdym produktem odzwie
Holendrzy nie czują wstrętu do mięsa. Spożycie roś
Holendrzy w 2019 roku po raz drugi z rzędu zwiększyli roczne
Produkcja substytutów mięsa w Niemczech potroiła s
W pierwszym kwartale 2020 roku niemieckie firmy wyprodukował
Pomyłka GUS. Spożycie mięsa w kraju spadło nie o 2
Kilka dni temu przekazaliśmy Państwu informacje odnośnie prz
Polacy odrzucają mięso?(aktualizacja)
Opublikowany w lipcu 2020 r. przez Główny Urząd Statystyczny
Francuzi zakazują stosowania nazw typu wegańska ki
Francuskie Zgromadzenie Narodowe uchwaliło ustawę, która reg
Problem ze sprzedażą nasion roślin strączkowych. K
Wielu rolników w ostatnich latach wykazało większe zainteres
Komisja Europejska chce nas karmić glonami i robak
Mniej mięsa i innych białek zwierzęcych, a więcej białek roś
Rośnie popularność śruty rzepakowej w krajowej pro
Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczni
Czy owady mogą zastąpić białko roślinne w żywieniu
Rząd federalny Niemiec planuje w tym roku wydać pięć milionó
W ciągu dekady spożycie białka zwierzęcego w UE sp
Analitycy przewidują, że spożycie mięsa na rynku Unii Europe
Czy wegetariańskie tendencje w żywieniu wpłyną na
Moda na bezmięsne odżywianie otacza nas coraz silniej, potra
Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumen
W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, świato
Europosłanka Wiosny chce zakazać produktów odzwier
Sylwia Spurek, europosłanka Wiosny, weganka, feministka, zwo
Moda na wegetarianizm, brexit, Mercosur i problemy
Ceny żywca wołowego są niższe średnio o 15 proc. w stosunku
KFC rozważa wprowadzenie menu roślinnego imitujące
Wiele światowych mediów specjalistycznych doniosło, że ikona
Pełnowartościowe i niepełnowartościowe źródła biał
Białko jest związkiem organicznym, który stanowi materiał bu
Pij mleko, będziesz… chory?
Produkty mleczne niemal od zawsze uważane były za zdrowe, po
Konieczny jest program odbudowy potencjału zawarto
- Jeżeli nie zostanie wdrożony program odbudowy potencjału p
Produkty wegetariańskie rewolucjonizują dietę ludz
Na polskim rynku przybywa wegetariańskich i wegańskich resta
Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do 0
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzon
Tendencje w spożyciu i produkcji mięsa w Polsce i
Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprę
Spada spożycie mięsa w Kazachstanie
Konsumpcja mięsa w Kazachstanie w drugim kwartale tego roku
Francuzi jedzą coraz mniej mięsa
We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylk
Prawie 60% Polaków deklaruje ograniczenie spożycia
Według sondażu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych, real
Inicjatywa Białkowa - COBORU
Konieczność poprawy bilansu paszowego i zwiększena uprawy ro
Weszły w życie przepisy dotyczące wysiewu upraw wi
Od bieżącego roku w państwach członkowskich Unii Europ
Zalecenia uprawy wybranych roślin strączkowych
Uprawa roślin strączkowych niesie za sobą szereg zal
Zakaz stosowania pasz GMO przesunięty o 4 lata? Od
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce przedłużenia stosowani
Rośliny wiążące azot jako element proekologiczny -
Zbliża się termin siewu niektórych strączkowych. Informujemy
Uprawiasz sport? Pij mleko
Polska Izba Mleka promuje aktywność fizyczną. Skąd taki pomy
Posiedzenie Zespołu ds. alternatywnych źródeł biał
Minister Krzysztof Jurgiel uczestniczył wczoraj w posiedzeni
Krajowe źródła białka alternatywą dla importowaneg
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się wczoraj,
Przygotowania do siewu motylkowatych - nie zapomni
Do siewu roślin motylkowatych wbrew pozorom zostało niewiele
Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u
Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Zazielenianie – skomplikowane i nieskuteczne
Europejski Trybunał Obrachunkowy opublikował 12 grudnia 2017
Pierwszy polski magazyn wirtualny rodzimego białka
Już po raz kolejny w gospodarstwie rolnym Andrzeja Morawskie
01.12.2017 Ceny skupu zbóż, rzepaku, kukurydzy i s
W Paryżu kontrakty na zboża i rzepak tanieją dziś o 0,14%-0,