Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
16 września 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,9116 EUR EUR - 4,3262 GBP GBP - 4,8609 DKK DKK - 0,5794
Archiwum
16.09.2019 12:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,30 zł/kg (na podstawie informacji z 18 ubojni) +++ +++ +++ +++ 13.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 170,25 (+ 0,44%), kukurydza LIS19 - 162,75 (+ 0,31%), rzepak LIS19 - 383,50 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.09.2019 13:04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,80 zł/kg, średnia: 5,32 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Sprzedaż słomy z pola jest stratą dla rolnika

Redakcja
biomasa soma

W wielu gospodarstwach przed zbiorem zbóż pada pytanie: co zrobić ze słomą? Gospodarstwa prowadzące chów lub hodowlę zwierząt nie mają z tym problemu, ponieważ słomę w całości zbierają na własne potrzeby. Jednak coraz więcej jest gospodarstw, które zwierząt nie utrzymują.

 

Stają one przed wyborem: słomę sprzedać, czy może rozdrobnić i pozostawić na polu. Otóż w takiej sytuacji prawidłowe rozwiązanie jest tylko jedno, słomę należy pozostawić na polu. Przemawia za tym rozwiązaniem wiele faktów. Przede wszystkim słoma jest źródłem materii organicznej zwanej inaczej próchnicą. W glebach w polskich warunkach gospodarowania jest jej niewiele bo ok. 2 %. Wywożąc z pola słomę zubażamy glebę w bezcenną próchnicę. Badania naukowe dowodzą, że tracona ilość próchnicy w przypadku jednorazowej sprzedaży słomy odbudowuje się dopiero po 13 latach prawidłowej gospodarki materią organiczną na polu. Czyli gdy siejemy poplony, nawozimy pole obornikiem i przyorujemy słomę.

 

Poza utratą próchnicy, wraz ze sprzedażą słomy tracimy bezpowrotnie znaczne ilości azotu, fosforu, potasu, wapnia, siarki oraz mikroelementów. W zależności od gatunku są to inne wartości powyższych pierwiastków. Wybrane tracone składniki pokarmowe wraz z wywózką słomy pokazuje tabela 1. Czyli sprzedając słomę z żyta w ilości 6 ton z ha, tracimy bezpowrotnie ok. 36 kg azotu, 15 kg fosforu i 84 kg potasu. Gdy z pola sprzedamy te składniki za otrzymane pieniądze powinniśmy kupić nawozy, które zrównoważą tę stratę. Jednak często za pieniądze otrzymane za słomę nie jesteśmy w stanie kupić takich ilości nawozu. Jedynym wartym interesem na słomie jest jej wymiana w zamian za obornik.

 

Gdy słomę zostawiamy na polu, to z nią również zostają składniki pokarmowe, jednak są one niedostępne dla roślin od razu. W celu przyspieszenia ich mineralizacji na każdą tonę posiekanej słomy należy dostarczyć od 6-8 kg azotu w czystym składniku. Czy dostarczymy go w formie nawozu mineralnego, czy naturalnego ma to już mniejsze znaczenie. Powszechnie w praktyce stosowany jest RSM, ewidentną zaletą tego nawozu jest jego forma płynna oraz zawartość w składzie formy amonowej i azotanowej. Poza tym jest to najtańszy nawóz mineralny. Częstą praktyką jest stosowanie mocznika, jednak ten nawóz silnie zakwasza glebę. Lepszym rozwiązaniem jest saletra amonowa, która w mniejszym stopniu zakwasza glebę, jednak wymaga dobrego przykrycia resztek pożniwnych.

 

W gospodarstwach posiadających produkcję zwierzęcą bardzo dobrym rozwiązaniem jest gnojówka lub gnojowica, jednak stosowanie tych nawozów ogranicza pogoda. Należy stosować je w chłodny i pochmurny dzień w celu ograniczenia strat azotu, szczególnie formy amonowej. Również przy stosowaniu należy pamiętać o nieprzekraczaniu dawki azotu powyżej 170kg/ha pochodzenia organicznego. Z nawożenia azotowego na słomę można zrezygnować gdy, na danym polu zamierza się wysiewać roślinę jarą. Również po jęczmieniu jarym można zmniejszyć dawkę azotu o połowę lub przy mniejszej ilości po prostu zrezygnować z takiego nawożenia. Przyorując duże ilości słomy nie należy się bać chorób, ale tylko wtedy gdy zastosowano odpowiednio wysokie nawożenie azotowe. Słoma i resztki pożniwne, które nie rozłożyły się mogą być źródłem chorób w przyszłości. Na tej niewiedzy rolnika często bazują osoby kupujące słomę. Jednak prawidłowa uprawa, w miarę rozsądny płodozmian minimalizują to niebezpieczeństwo. Dodatkowym plusem pozostawienia słomy na polu jest zmiana struktury gleby. Gleba na której od kilku lat słoma jest przeorywana jest łatwiejsza w uprawie i mniej paliwa jej uprawa pochłania.

 

Tabela 1. Ilość składników pokarmowych tracona ze sprzedawaną słomą[w kg na tonę słomy].

Gatunek zboża

Składnik pokarmowy w kg/t

N

P2O5

K2O

CaO

MgO

S

Pszenica

4-7

1,5-2

9-15

2-4

0,4-0,9

0,5-0,9

Pszenżyto

4-6

1,5-2

10-16

2-4

0,3-0,6

0,4-0,7

Żyto

4-6

1,5-2,5

10-14

1-2,5

0,2-0,6

0,3-0,6

Jęczmień

5-8

2-3

10-16

3,6-5,4

0,5-1,5

-

 

Dla serwisu CenyRolnicze.pl:

mgr inż. Mariusz Kowalski
Katedra Agronomii
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu