Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Redakcja

W związku z opublikowaniem rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE), które przyznaje dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustala z góry kwotę tych dopłat, z dniem 25 marca 2022 r. uruchomiony został mechanizm „Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny”.

Uczestnikiem mechanizmu może być Przedsiębiorca mający siedzibę i zarejestrowany dla celów podatku VAT na terenie Unii Europejskiej, który uzyskał wpis do Ewidencji Producentów, prowadzonej przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zgodnie z ustawą z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.

W ramach mechanizmu przechowywane mogą być tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do ww. rozporządzenia Komisji Europejskiej, przez okres 60, 90, 120 lub 150 dni.

Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest:

  1. złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny,
  2. złożenie zabezpieczenia w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca.

Wnioski o zawarcie umowy wraz z wymaganymi dokumentami należy składać w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30), na formularzu udostępnionym na stronach internetowych ARiMR (www.gov.pl/web/arimr) oraz KOWR (www.kowr.gov.pl), w terminie do dnia 29 kwietnia 2022 r.

Za datę złożenia wniosku uważa się datę jego wpływu do KOWR.

 

 

Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta wnioskiem o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:

•   10 ton dla produktów bez kości,

•   15 ton dla pozostałych produktów.

Szczegółowe informacje dotyczące trybu składania i rozpatrywania wniosków o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, oraz zasady naliczania, przyznawania i wypłacania dopłat, określone są w Warunkach udziału w mechanizmie „Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny”.

 

Źródło: ARiMR

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz