zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Bruksela planuje ograniczyć stosowanie pestycydów o połowę. Ministerstwo zbiera opinie

Redakcja

Komisja Europejska od 29 maja do 7 sierpnia 2020 roku prowadzi konsultacje publiczne projektu wytycznych, które mają posłużyć przygotowaniu oceny wdrożenia dyrektywy Parlamentu Europejskiego ustanawiającej ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów. Komisja planuje dalsze ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin (nawet o 50%).

 

Przepisy UE dotyczące zrównoważonego stosowania pestycydów mają na celu ochronę zdrowia ludzkiego i środowiska przed możliwym ryzykiem i wpływem pestycydów. Przepisy zachęcają do ograniczenia pestycydów poprzez: zintegrowane zarządzanie szkodnikami oraz alternatywy dla chemicznych pestycydów. Inicjatywa ta ocenia, w jakim stopniu cele te zostały osiągnięte, oraz możliwości dalszego ograniczenia stosowania pestycydów, aby pomóc w osiągnięciu celów strategii „Od pola do stołu ” (Farm to Fork) oraz Europejskiego Zielonego Ładu (European Green Deal).

 

Ponadto w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi trwają prace nad projektem stanowiska Rządu do Strategii „Od pola do stołu”. Konieczna jest również opinia przedstawicieli podmiotów, na których oddziaływać będzie wdrożenie Strategii. Zgłaszanie uwag do przyjętej przez Komisję Europejską Strategii „Od pola do stołu” można wysyłać: e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., w terminie do 23 czerwca 2020 r.

 

Strategia „Od pola do stołu” jest elementem Zielonego Ładu. Uwzględnia ona w kompleksowy sposób wyzwania związane ze zrównoważonymi systemami żywnościowymi i podkreśla znaczenie związków między zdrowiem ludzi, zdrowiem społeczeństwa i zdrowiem planety. Strategia zakłada cele, takie jak: redukcja zużycia pestycydów, antybiotyków i nawozów, zwiększenia udziału rolnictwa ekologicznego. Realizacja tych założeń wymagać będzie wielorakich dostosowań technologicznych, głównie o charakterze inwestycyjnym, wymagających szerokiego transferu nowej wiedzy, a przede wszystkim wysokich kosztów dostosowawczych.

 

Źródło: PIORiN/MRiRW

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu