Resort rolnictwa zamierza złagodzić wymagania dotyczące uprawnień do zabijania zwierząt w małych ubojniach rolniczych. Zgodnie z projektem ministerstwa, rolnicy nie będą musieli odbywać szkolenia i 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym. - Kwalifikacje osób dokonujących uboju w rzeźniach rolniczych powinny sprowadzać się do posiadania ogólnej wiedzy dotyczącej podstawowych wzorów zachowań i potrzeb poszczególnych gatunków zwierząt oraz oznak przytomności i reakcji na bodźce bólowe – czytamy w projekcie rozporządzenia.
Zgodnie z § 11 obecnie obowiązującego rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 września 2004 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt uśmiercanie i czynności związane z uśmiercaniem zwierząt w rzeźniach mogą być wykonywane wyłącznie przez osoby, które odbyły szkolenie teoretyczne organizowane przez powiatowego lekarza weterynarii oraz odbyły trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym pod nadzorem osoby posiadającej udokumentowany 3-letni staż pracy na stanowisku ubojowym.
W dniu 18 lutego 2020 r. weszły w życie przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw (Dz. U. z 2020 r. poz. 56). W rozporządzeniu tym określono niektóre wymagania weterynaryjne dotyczące konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, zwanych dalej „rzeźniami rolniczymi”. Wprowadzono specjalne dostosowania dla rzeźni rolniczych, w których będą poddawane ubojowi zwierzęta będące własnością podmiotu prowadzącego tę rzeźnię (rolników utrzymujących zwierzęta), a także zwierzęta innych podmiotów utrzymujących zwierzęta w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie, w którym usytuowana jest ta rzeźnia, lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym powiatem.
Obecnie obowiązujące przepisy rozporządzenia w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt, w przypadku osób dokonujących uboju zwierząt kopytnych w gospodarstwie na własny użytek wymagają, aby osoba, która dokonuje tej czynności była osobą pełnoletnią, spełniającą warunki określone w art. 7 ust. 1 rozporządzenia nr 1099/2009, tj. posiadającą odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia. Odpowiedni poziom kwalifikacji potwierdza zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii albo – na jego zlecenie – przez inny podmiot.
W projekcie rozporządzenia proponuje się, aby podobne wymagania dotyczyły osób wykonujących uśmiercanie i czynności związane z uśmiercaniem zwierząt w rzeźniach rolniczych, o których mowa powyżej. Takie osoby byłyby zwolnione z obowiązku odbywania 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym. Praktyka taka w obecnych warunkach (epidemia koronawirusa) prowadzenia działalności przez podmioty prywatne zajmujące się ubojem zwierząt nie jest praktycznie możliwa do odbycia.
Jak czytamy w uzasadnieniu do projektu rozporządzenia, Wprowadzenie zmian w rozporządzeniu pozwoli na szersze zastosowanie przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, co może pozytywnie wpłynąć na rozwój rolniczego handlu detalicznego.
Kwalifikacje osób dokonujących uboju w rzeźniach rolniczych powinny sprowadzać się do posiadania ogólnej wiedzy dotyczącej podstawowych wzorów zachowań i potrzeb poszczególnych gatunków zwierząt oraz oznak przytomności i reakcji na bodźce bólowe.
- Proponowane rozwiązanie jest zgodne z oczekiwaniami i postulatami rolników chcących rozwijać swoją produkcję w ramach rolniczego handlu detalicznego. Wejście w życie projektowanego rozporządzenia w zaproponowanym terminie nie będzie stanowiło naruszenia zasad demokratycznego państwa prawnego, ponieważ proponowane zmiany są zgodne z postulatami społeczności wiejskiej. Jednocześnie, zaproponowane przepisy ułatwią funkcjonowanie i przetrwanie przedsiębiorców rolnych i rolników w aktualnej sytuacji kryzysowej związanej z pandemią koronawirusa SARS-COV-2. Uruchomienie większej liczby rzeźni rolniczych zwiększy konkurencyjność rzeźni rolniczych o małej zdolności produkcyjnej w wyniku obniżenia kosztów produkcji w takich zakładach, a także wzmocni pozycję rolników producentów żywca, którzy będą mogli uniezależnić się od dyktatu cenowego narzucanego przez duże zakłady ubojowe – czytamy w uzasadnieniu do projektu.