Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
21 października 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,8307 EUR EUR - 4,2775 GBP GBP - 4,9709 DKK DKK - 0,5725
Archiwum
21.10.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 180,75 (- 0,28%), kukurydza LIS19 - 165,25 (- 0,30%), rzepak LIS19 - 375,00 (- 0,73%) [euro/tona] +++ +++ +++ 21.10.2019 12:27 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,30 - 4,90 zł/kg, średnia: 4,56 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++ +++ +++ +++

Czy Chiny w końcu otworzą się na polską żywność? Szansę na eksport ma nawet wieprzowina ze stref wolnych od ASF

Redakcja

Wczoraj przedstawiciele ministerstwa rolnictwa spotkali się z delegacją chińską, aby rozmawiać o zintensyfikowaniu eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Państwa Środka. Strona polska liczy na szybkie zakończenie prac nad rozszerzeniem listy polskich zakładów mięsa drobiowego dopuszczonych do rynku chińskiego. Liczy się również na sprawniejsze działania Azjatów dotyczące dopuszczenia do eksportu polskiej wołowiny oraz wieprzowiny ze stref wolnych od ASF.

 

27 sierpnia 2019 r. odbyło się VIII posiedzenie Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. Współpracy w Dziedzinie Rolnictwa pod przewodnictwem podsekretarza stanu Rafała Romanowskiego, podsekretarza stanu w MRiRW oraz wiceministra rolnictwa i obszarów wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej Han Juna.

 

W rozmowach wzięli udział eksperci z obu resortów oraz przedstawiciele kierownictwa Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz polskich inspekcji: weterynaryjnej i fitosanitarnej. W trakcie spotkania omawiano najważniejsze tematy z zakresu polsko-chińskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa. W szczególności dotyczące kwestii dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego. Prowadzący spotkanie podsekretarz stanu Rafał Romanowski wyraził nadzieję na szybkie zakończenie trwających prac nad rozszerzeniem listy polskich zakładów mięsa drobiowego dopuszczonych do rynku chińskiego, a także rozszerzeniem eksportowanego asortymentu o jadalne produkty uboczne z mięsa drobiowego.

 

Wiceminister podkreślił także zainteresowanie Polski przyspieszeniem prac nad procedurą zatwierdzającą do rynku chińskiego mięso wołowe, produkty mleczne z przeznaczeniem na pasze, świeże owoce borówki wysokiej, a także mąkę pszenną, żytnią i orkiszową. Strona chińska zadeklarowała wsparcie przy dalszym procedowaniu i przyspieszeniu procedur w zakresie dostępu do rynku dla kolejnych produktów rolno-spożywczych z Polski.

 

Poruszaliśmy aspekt dotyczący uznania prze stronę chińska regionalizacji w zakresie ASF i możliwości eksportu polskiej wieprzowiny na rynek chiński. Są to kwestie pilne do sfinalizowania i otrzymaliśmy zapewnienie strony chińskiej dotyczące ich przyspieszenia. Mówiliśmy też o eksporcie drobiu i możliwości rozszerzenia liczby zakładów posiadających uprawnienie do takiego eksportu. Dyskutowaliśmy nt. dużych różnić w eksporcie i imporcie chcemy te różnicę niwelować i poszukiwać rozwiązań które pozwolą na skuteczną współpracę handlową – powiedział po spotkaniu podsekretarz stanu Rafał Romanowski.

 

Obie delegacje wyraziły gotowość do rozwijania współpracy handlowej oraz podejmowania działań promujących produkty rolno-spożywcze podczas najważniejszych imprez targowo-wystawienniczych w Polsce i w Chinach.

 

Dyskusja dotyczyła także polsko-chińskiej współpracy naukowej w dziedzinie rolnictwa oraz możliwości jej intensyfikacji. Strona chińska zachęciła do zwiększenia współpracy eksperckiej oraz dzielenia się doświadczeniami.

 

Polskie produkty żywnościowe są wysokiej jakości. Ich cena jest także przystępna i cieszą się dużą popularnością na rynku chińskim. Chiny są zainteresowane zwiększaniem importu produktów rolni spożywczych z Polski. Dziś mówiliśmy o posunięciu na przód rozmów dotyczących przywrócenia importu do Chin wieprzowiny i wołowiny. Rozmawialiśmy nt. kontroli ryzyka w zakresie choroby wściekłych krów i afrykańskiego pomoru świń − powiedział chiński wiceminister. − Chcemy bardzo aktywnie doprowadzić do przyspieszenia rozmów, dążąc do podpisania protokołu dzięki któremu będzie umożliwiony eksport z Polski mąki i borówki. Zostały już ustalone terminy i poszczególne etapy prac w tym zakresie – dodał minister Han Jun.

 

Chiński wiceminister przekazał na ręce wiceministra Romanowskiego zaproszenie dla przedstawiciela kierownictwa MRiRW do udziału w V. spotkaniu Ministrów Rolnictwa Chin i krajów Europy Środkowo-Wschodniej (format 17+1), które odbędzie się w Chinach w 2020 r. Przy okazji wizyty odbył także kurtuazyjne spotkanie wiceministra Han Juna z ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Polski minister rolnictwa podkreślił wysoką intensywność kontaktów między obydwoma resortami. Wyraził także oczekiwanie na podejmowanie działań ukierunkowanych na zmniejszenie deficytu w dwustronnych obrotach handlowych artykułami rolno-spożywczymi. Otwieranie rynku chińskiego, rynku największego na świecie, rynku państwa, w którym bardzo szybko przyrasta liczba klasy średniej na naszą żywność, jest dla Polski bardzo ważne. Chińczycy doceniają polską żywność, uważają ją za jedną z najlepszych na świecie. Doceniają, że jest ona produkowana w sposób zrównoważony, w bogatym środowisku przyrodniczym, że jest ona bardziej naturalna – mówił szef polskiego resortu rolnictwa.

 

Minister podkreślił, że w Chinach obowiązują bardzo skomplikowane procedury dotyczące dostępu do rynku. Na przykład uzgodnienia świadectw weterynaryjnych czy fitosanitarnych, kontroli zakładów zatwierdzanych do eksportu są bardzo zawiłe i długotrwałe. − Zwróciłem uwagę wiceministrowi rolnictwa Chin, że aby skorzystać z naszej bogatej oferty władze chińskie muszą zmodyfikować swoje procedury. W gąszczu przepisów chińskich trudno się obecnie rozeznać. Oczekiwanie na odpowiedzi na pisma i wyniki kontroli może trwać kilka miesięcy, ale nie kilka lat, jak to ma miejsce w tej chwili. Zmienia się sytuacja międzynarodowa. Obecnie Chiny zaczynają poszukiwać dostawców żywności, więc może nadchodzi dobry czas dla eksportu dużo większej ilości żywności do państwa środka – mówił po rozmowach z chińskich wiceministrem rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

 

Chiny pozostają krajem priorytetowym w promocji polskiego sektora rolno-spożywczego, z uwagi na bardzo duże zainteresowanie polskich przedsiębiorców chińskim rynkiem. Polska odnotowuje wysokie, ujemne saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Chinami, które w 2018 r. wyniosło -256,1 mln EUR. W 2018 r. wartość eksportu do Chin wzrosła o 26% (w porównaniu z 2017 r.), do kwoty 127,9 mln EUR. Głównymi towarami rolno-spożywczymi eksportowanymi z Polski do Chin w 2018 r. były: produkty mleczarskie, skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem i przetwory spożywcze z mąki.

 

Źródło: MRiRW

Może zainteresuje Cię również:

W Europie ceny żywca wieprzowego stabilne. Stany Z

W Niemczech, ze względu na krótszy tydzień ubojowy (święto n

Optymistyczne perspektywy dla unijnego rynku wiepr

Gwałtowny wzrost popytu na wieprzowinę z Chin spowodowany ro

Ceny tuczników opierają się sezonowym spadkom

Spadek produkcji wieprzowiny o 1,4% za pierwsze sześć miesię