Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 marca 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,7966 EUR EUR - 4,2978 GBP GBP - 5,0024 DKK DKK - 0,5758
Archiwum
25.03.2019 13.06 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,20- 5,90 zł/kg, średnia: 5,43 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ 22.03.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 189,50 (+ 0,26%), kukurydza CZE19 - 170,50 (0,00%), rzepak MAJ19 - 357,75 (- 0,49%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++

Trendy w przekształcaniu gospodarstw rolnych

Hanna Krugiełka

Intensywny sposób gospodarowania z pewnością przyczynił się do zwiększenia efektywności oraz wydajności produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wydajność ta wzrosła dzięki kompleksowo stosowanym nawozom mineralnym, środkom ochrony roślin oraz mechanizacji rolnictwa. Rolnictwo intensywne – ukierunkowane na maksymalny zysk prowadzi do zagrożenia środowiska, a tym samym zdrowia konsumentów. Pestycydy, nawozy oraz intensywna uprawa powodują nie tylko erozję gleb, zanieczyszczenia wód powierzchniowych i zagrożenia bioróżnorodności. Czy rolnictwo wymaga zmian? W jakim kierunku one idą?

 

 

Świat ciągle ulega zmianom, modom i coraz to nowym trendom. Postęp nauki i rozwoju technicznego wymusza ciągle zmiany. Już od dawna panuje moda na ekologię. Mamy np. eko-źródła energii, eko-opakowania, eko-kremy i eko-żywność. Zwiększa się też eko-świadomość. Prawie każdy chce być fit i eko. Można zauważyć znaczne zmiany w trendach żywieniowych i ogólnym stylu życia. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Jak grzyby po deszczu wyrastają sklepy oferujące zdrową żywność, a produkty eko, czy bio trafiają nawet do marketów i to coraz częściej i na większą skalę. Panuje przekonanie, że lepiej wydać teraz więcej na zdrowe jedzenie, niż później na leki. Dużą popularnością cieszą się sklepy dostarczające żywność ekologiczną prosto do domów. Dostawcy przywożą eko-marchewki prosto pod drzwi konsumenta. Nie jesteśmy bogatym narodem. Zarobki przeciętnego Kowalskiego nie mogą się równać zarobkami np. Jungena. Jednak mimo stosunkowo niewielkiej stopy życiowej obywatele naszego kraju chętnie nabywają zdrowe produkty spożywcze, a te z ekologicznych upraw cieszą się dużym popytem, pomimo stosunkowo wysokich cen.

 

Wciąż rosnąca świadomość ekologiczna społeczeństwa wymusza oczywiste zmiany wśród producentów żywności. Coraz więcej rolników decyduje się na gospodarowanie przy użyciu naturalnych metod uprawy. Przykładem obrazującym zmiany w świadomości oraz konieczność specjalistycznej edukacji przyszłych gospodarzy, a zarazem niezwykłą ciekawostką jest szkoła branżowa przygotowująca do zawodu rolnik ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej.

 

szkola ceny rolnicze pl

Fot. Jeden z budynków szkoły

 

Powstanie tej szkoły wskazuje zmiany nie tylko po stronie konsumentów żywności, ale także jej producentów. Warto bliżej zapoznać się z działalnością tej jednostki, gdyż jest to pierwsza w Polsce szkoła branżowa o specjalizacji rolnictwo ekologiczne. Ważną informacją, już na samym początku, jest to, iż nauka w Centrum Edukacji Ekologicznej jest całkowicie darmowa. Szkoła jest szkołą prywatną, o uprawnieniach szkoły publicznej. Uczniowie w ramach nauki w Centrum Edukacji Ekologicznej będą poznawać różne aspekty szeroko pojętego nowoczesnego rolnictwa ekologicznego i zdobywać praktyczne umiejętności całego łańcucha procesu produkcji rolnej i hodowli w obiektach prowadzonych przez Centrum. Szkoła zapewnia uczniom odbycie ciekawych praktyk. Ośrodki Centrum Edukacji ekologicznej to:

- Ekologiczna Hodowla Bydła Rasy Galloway w Borówkach (zdjęcie tytułowe)

- Ośrodek Upraw Ekologicznych - Chmielnik Pole

- Ekologiczna Masarnia i Dojrzewalnia Mięsa Wołowego w Błędowej Tyczyńskiej

- Ekologiczna Przetwórnia Owoców i Warzyw w Błędowej Tyczyńskiej

- Centrum Pszczelarstwa w Borówkach

 

pszczelarze ceny rolnicze pl

Fot. Spotkanie pszczelarskie z młodzieżą

 

Ponieważ trendy, nie tylko w rolnictwie, cały czas wyraźnie osadzone są w ekologii, może warto zawczasu pomyśleć o specjalistycznej wiedzy, którą może zdobyć młodzież, aby później gospodarować efektywnie, zdrowo i opłacalnie. Już we wrześniu pierwsi uczniowie rozpoczną naukę w Centrum Edukacji Ekologicznej w Chmielniku.

 

Jak wyglądało samo założenie szkoły, skąd taki pomysł? Na kilka pytań zechciał odpowiedzieć Dawid Krupczak – z Regionalnego Towarzystwa Rolno-Przemysłowego „Dolina Strugu", które jest organem prowadzącym szkołę.

 

Czy Państwa Szkoła jest naprawdę pierwszą w Polsce szkołą o takim profilu?
- Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej im. św. Franciszka z Asyżu jest pierwszą w Polsce szkołą branżową kształcącą na specjalizacji: rolnictwo ekologiczne. Są w Polsce szkoły gdzie znajdują się elementy rolnictwa ekologicznego, jednakże nie było do tej pory szkoły, która kształciłaby tylko i wyłącznie w tej specjalizacji. Dzięki ścisłej współpracy z Wydziałem Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego wiemy, że poziom przekazywanej wiedzy merytorycznej na temat rolnictwa ekologicznego będzie na najwyższym poziomie.

 

Skąd pomysł na taką inicjatywę?
- Utworzenie szkoły jest odpowiedzią na liczne rozmowy, które przedstawiciele RTRP Dolina Strug odbyli z rolnikami na kilkudziesięciu spotkaniach. Wielu z nich wyrażało chęć prowadzenia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, jednak obawiało się skomplikowanych procedur i wymogów, którym musieliby sprostać. Działacze Doliny Strugu, którzy od ćwierćwiecza zajmują się różnymi dziedzinami Polskiej wsi, tworzyli kolejne hodowle, uprawy i przetwórnie by docelowo zarabiać na ekologii. W związku z tym, że na terenie Doliny Strugu działało Społeczne Gimnazjum i Liceum Ogólnokształcące Doliny Strugu, a żeby nie zaprzepaścić doświadczeń zbieranych od prawie 20 lat w edukacji i wychowywaniu młodzieży, na początku 2018 roku, powstał pomysł uruchomienia szkoły branżowej I stopnia właśnie o specjalizacji rolnictwo ekologiczne. Grzechem byłoby nie przekazywać dobrych praktyk wypracowywanych od kilkudziesięciu lat właśnie na terenie Doliny Strugu związanych ściśle z ekologią.

Ponadto utworzenie szkoły właśnie w takim kierunku jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty ekologiczne i potrzeby polskiej wsi. Popyt na ekologiczne produkty roślinne i zwierzęce w całej Unii Europejskiej przekracza podaż, co za tym idzie zarabianie na ekologii to nie sen przyszłości, a realna szansa na rozwój rolnictwa ekologicznego w naszym kraju. Pragniemy w praktyce ukazać młodzieży kształcącej się w Centrum alternatywę do wyjazdów za "chlebem", za granice naszego kraju oraz, że areały nie są kulą u nogi, lecz miejscem, gdzie prowadząc gospodarstwa ekologiczne można żyć godnie.

 

Czy załatwienie formalności długo trwało? Były z tym kłopoty? Jaki okres minął od pomysłu do szkoły czekającej na uczniów?
- Proces rejestracyjny szkoły prywatnej o uprawnieniach szkoły publicznej nie jest procesem skomplikowanym. W związku ze zmianami, które zostały przeprowadzone przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, pojawiła się potrzeba bardziej szczegółowego podejścia. Dzięki doświadczeniom zdobytym podczas tworzenia wcześniejszych szkół nie było to w żadnym razie problematyczne.

 

Czy w internacie uczniowie mogą liczyć na ekologiczne posiłki? 
-
Uczniowie naszej szkoły nie tylko poznają tajniki i sposoby poszczególnej produkcji roślinnej czy też zwierzęcej, ale dzięki praktykom odbywanym u jednego z naszych partnerów czyli Domu Zdrowia w Błażowej poznają sposoby przyrządzania zdrowych i tradycyjnych potraw. Ponadto oczywiście, czy to w szkolnej stołówce, czy w stołówce, która będzie się znajdować w internacie będą podawane ekologiczne produkty pochodzące z terenu Doliny Strugu.

 

Pierwsza w Polsce szkoła kształcąca rolników ekologicznych to duże wydarzenie i przełom w edukacji.

Więcej informacji o Centrum Edukacji Ekologicznej w Chmielniku znajdą Państwo na stronie internetowej www.ekocentrum.edu.pl oraz na Facebooku. 

Rolnictwo ekologiczne to moim zdaniem przyszłość i konieczność. Jednak zmiany w tym kierunku wymagają jeszcze wielu lat.

Hanna Krugiełka
Autor: Hanna Krugiełka
Hanna Krugiełka - absolwentka Akademii Rolniczej w Poznaniu, kilkuletni pracownik jednostek państwowych związanych z rolnictwem. Entuzjastka rolnictwa ekologicznego, miłośniczka przyrody. Pasjonatka sztuki słowa i praktykująca ją w różnych dziedzinach..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora: