Europejskie sektory napojów alkoholowych zaprezentowały propozycję samoregulacji w zakresie wykazu składników i wartości odżywczych

Cezary Wójcicki
europejskie regulacje w sprawie etykiet alkoholi
Źródło: pixabay.com

Bruksela, 12 marca 2018 r. Europejskie stowarzyszenia reprezentujące sektory napojów alkoholowych zaprezentowały dziś europejskiemu komisarzowi ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, p. Andriukaitisowi, swoją propozycję samoregulacji w zakresie przekazywania konsumentom wykazu składników i wartości odżywczych zawartych w napojach alkoholowych.

 

W związku z brakiem unijnego uregulowania prawnego kwestii informowania konsumentów, które obowiązywałoby napoje alkoholowe zawierające ponad 1,2% alkoholu (obj.), stowarzyszenia reprezentujące europejskie sektory wina, alkoholi spirytusowych, piwa oraz cydru odpowiedzialnie opracowały dobrowolne, doskonale przemyślane i dostosowane rozwiązanie, które pozwoli spełnić oczekiwania konsumentów w zakresie udostępniania wykazu składników i wartości odżywczych. Po publikacji przez Komisję Europejską 13 marca 2017 roku sprawozdania „w sprawie obowiązkowego podawania wykazu składników i informacji o wartości odżywczej na etykietach napojów alkoholowych”, sektory podjęły współpracę mającą na celu opracowanie wspólnej propozycji w zakresie udostępniania konsumentom jasnych i łatwych do zrozumienia informacji na ten temat. Celem sektorów była poprawa stanu wiedzy konsumentów na temat wymienionych produktów oraz umożliwienie im podejmowania świadomych decyzji w zakresie wyboru produktów i ich konsumpcji w ramach zdrowego trybu życia.

 

Kluczowe elementy wskazówek opracowanych przez europejski sektor napojów alkoholowych są następujące:

- Informacje o wartości odżywczej oraz wykaz składników naszych produktów zostaną przedstawione w przemyślany i dostosowany do produktu sposób;

- Informacje o wartościach odżywczych oraz wykaz składników będą przekazywane konsumentom poza etykietą i/lub na etykiecie. Informacja pozaetykietowa będzie łatwo dostępna dzięki wskazówkom na etykiecie.

- Stosowane będą tradycyjne i/lub innowacyjne narzędzia, opracowany także zostanie całościowy, nowoczesny system informowania.

- Podmioty sektora spożywczego odpowiedzialne za przekazywanie informacji o produktach spożywczych zdecydują o metodzie udostępnienia informacji.

 

Konkretne załączniki sektorowe dla piwa, cydru, alkoholi spirytusowych oraz wina zostały opracowane przez każdy z sektorów, w celu dalszego rozwoju szczegółów procesu wdrażania wspólnej propozycji w każdym sektorze. Za załączniki odpowiadają poszczególne sektory. Europejskie sektory napojów alkoholowych przygotują sprawozdanie w marcu 2021 r., w którym przedstawione zostaną wyniki pierwszych dwóch lat pracy nad wprowadzaniem w życie wymienionych postanowień.

 

Źródło: COPA COGECA

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz