Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 listopada 2019, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3,8786 EUR EUR - 4,2928 GBP GBP - 5,0238 DKK DKK - 0,5745
Archiwum
18.11.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 178,00 (+ 0,42%), kukurydza STY20 - 163,00 (- 0,76%), rzepak LUT20 - 390,00 (+ 0,19%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.11.2019 12:37 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,60 - 5,60 zł/kg, średnia: 4,95 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++

Wsparcie większych inwestycji - niedługo rusza nabór wniosków w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

Cezary Wójcicki
wsparcie inwestycji przedsiebiorstw rolniczych
Źródło: pixabay.com

30 marca rusza nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój". Wnioski będą przyjmowane do 29 kwietnia 2018 roku.

 

Kto może ubiegać się o pomoc?

 

O pomoc może ubiegać się podmiot, który:

- wykonuje działalność w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych w ramach co najmniej jednego z rodzajów działalności wymienionych poniżej;

-> prowadzi działalność jako mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo;

-> nie podlega wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy;

-> jest zdolny do zrealizowania operacji i osiągnięcia jej celu w terminie określonym we wniosku;

-> posiada numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;

- zobowiąże się, że po złożeniu ostatniego wniosku o płatność do dnia, w którym upłynie 5 lat od dnia dokonania płatności końcowej, będzie:

-> nabywał co najmniej 50% całkowitej ilości surowców niezbędnych do produkcji lub sprzedaży hurtowej na podstawie co najmniej 3-letnich umów, zawierających mechanizm ustalania cen nabycia produktów rolnych, zawieranych bezpośrednio z:

a) producentami rolnymi,
b) grupami lub organizacjami producentów,
c) związkami grup lub zrzeszeniami organizacji producentów,
d) podmiotami wstępnie przetwarzającymi produkty rolne,

-> wykorzystywał do zamrażania i przechowywania co najmniej 50 % ilości produktów rolnych w ramach świadczenia usług w tym zakresie na podstawie co najmniej 3-letnich umów, zawieranych z producentami rolnymi lub podmiotami, które nabywają te produkty na podstawie umów zawartych z producentami rolnymi; przetwarzał co najmniej 50% ilości produktów rolnych na podstawie co najmniej 3-letnich umów o świadczenie usług zawieranych z producentami rolnymi lub podmiotami, które nabywają te produkty na podstawie umów zawartych z producentami rolnymi.

 

Wsparcie może zostać udzielone podmiotom zdolnym do realizacji przedsięwzięcia, jednak wyłącznie wtedy, gdy jego realizacja nie jest możliwa bez udziału środków publicznych (tzw. efekt deadweight).

Operacje  nie mogą dotyczyć sprzedaży detalicznej.

Pomoc może być udzielona na realizację projektów w zakładach spełniających obowiązujące standardy higieniczno - sanitarne, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.

Pomoc jest udzielana w formie refundacji części poniesionych kosztów kwalifikowalnych operacji. Refundacji podlegają koszty inwestycji kwalifikującej się do wsparcia, poniesione przez beneficjenta, w wysokości do 50% kosztów kwalifikowalnych

 

Sektory objęte wsparciem:

 

- przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu – w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz. U. poz. 630) lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tym rozporządzeniu

- przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu - w zakresie uboju nie dotyczy działalności w zakresie nieobjętym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej

- produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

- przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków

- produkcja soków z owoców i warzyw

- pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

- produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych

- przetwórstwo mleka i wyrób serów

- wytwarzanie produktów przemiału zbóż

- wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię

- produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj

- produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu

- produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich i domowych

- destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia

- produkcja win gronowych, cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji

wyrobów winopochodnych i winopodobnych

- produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej

- produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych -dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia

- sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie sprzedaży hurtowej zboża, rzepaku, szyszek chmielu lub wprowadzenia do obrotu materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych

- sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin; owoców i warzyw; mięsa i wyrobów z mięsa; mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie sprzedaży hurtowej mleka i wyrobów mleczarskich

- magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów – dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych

- przetwórstwo roślin na produkty, które są wykorzystywane na cele energetyczne.

 

Limity pomocy

 

Minimalna wysokość pomocy przyznana na realizację jednej operacji wynosi 100 tys. zł.

 

Pomoc przyznaje się i wypłaca do wysokości limitu, który w okresie realizacji Programu wynosi:

- 10 mln zł, w przypadku przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych;

- 15 mln zł, w przypadku przedsiębiorstwa będącego związkiem grup producentów rolnych lub zrzeszeniem organizacji producentów w rozumieniu przepisów ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach.

 

Wnioskodawcy mają również możliwość korzystania z zaliczek na realizację operacji. Warunkiem wypłaty zaliczki jest ustanowienie dodatkowego zabezpieczenia właściwego wydatkowania zaliczek w postaci gwarancji bankowej lub równoważnej gwarancji (np. ubezpieczeniowej), odpowiadającej 100% kwoty zaliczki.

 

Źródło: ARiMR

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Rolnik z miasta ma pod górkę?

Niedawno do naszej redakcji zgłosiła się Katarzyna Wilkosz,

ARiMR: Na kontach rolników 4 mld zł zaliczek dopła

Jak informuje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnic

Trwa nabór wniosków na tworzenie grup i organizacj

Do 13 grudnia 2019 r. oddziały regionalne ARiMR będą przyjmo