kowalczyk

kps

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

PZPBM podpowiada jak zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania na Modernizację Gospodarstw Rolnych

Cezary Wójcicki
wiecej punktow w ramach modernizacji gospodarstw rolnych

Już niedługo rusza nabór wniosków na Modernizację Gospodarstw Rolnych, w związku z tym warto pomyśleć już teraz w jaki sposób zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania.

Pisaliśmy już o ‘KRYTERIACH PRZYZNAWANIA PUNKTÓW W RAMACH OPERACJI "MODERNIZACJA GOSPODARSTW ROLNYCH’. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przypomina, że za uczestnictwo w Systemach jakości żywności rolnikowi przysługują dodatkowe 2 pkt.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego to założona w 2005 roku niezależna od hodowców organizacja. Powstała, by chronić interesy producentów żywca wołowego. Jak sami mówią, ich członkowie są aktywni zarówno w PZPBM (np. w sprawie uzyskanie sprawa wsparcia rządu dla sektora produkcji wołowiny) jak i w związku hodowców – PZHiPBM (np. w sprawie uzyskania dopłat do postępu biologicznego).


Jednym z systemów jakości jest System QMP, którego administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Został stworzony z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. W 2008 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało go za oficjalny krajowy system jakości mięsa wołowego.

Jak uzyskać certyfikat?

Przede wszystkim musimy kierować się odpowiednim doborem zwierząt do opasu: do Systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne (MM) oraz zwierzęta ras mięsnych takich jak Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM). Drugim bardzo ważnym warunkiem jest konieczność utrzymywania zwierząt bezuwięziowo.

Ważna informacja: nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania Systemu QMP. Zatem certyfikat może zostać wystawiony wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.

Źródło: PZPBM

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu