zm skiba

skiba

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

PZPBM podpowiada jak zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania na Modernizację Gospodarstw Rolnych

Cezary Wójcicki
wiecej punktow w ramach modernizacji gospodarstw rolnych

Już niedługo rusza nabór wniosków na Modernizację Gospodarstw Rolnych, w związku z tym warto pomyśleć już teraz w jaki sposób zwiększyć szanse na uzyskanie dofinansowania.

Pisaliśmy już o ‘KRYTERIACH PRZYZNAWANIA PUNKTÓW W RAMACH OPERACJI "MODERNIZACJA GOSPODARSTW ROLNYCH’. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przypomina, że za uczestnictwo w Systemach jakości żywności rolnikowi przysługują dodatkowe 2 pkt.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego to założona w 2005 roku niezależna od hodowców organizacja. Powstała, by chronić interesy producentów żywca wołowego. Jak sami mówią, ich członkowie są aktywni zarówno w PZPBM (np. w sprawie uzyskanie sprawa wsparcia rządu dla sektora produkcji wołowiny) jak i w związku hodowców – PZHiPBM (np. w sprawie uzyskania dopłat do postępu biologicznego).


Jednym z systemów jakości jest System QMP, którego administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Został stworzony z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. W 2008 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało go za oficjalny krajowy system jakości mięsa wołowego.

Jak uzyskać certyfikat?

Przede wszystkim musimy kierować się odpowiednim doborem zwierząt do opasu: do Systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne (MM) oraz zwierzęta ras mięsnych takich jak Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM). Drugim bardzo ważnym warunkiem jest konieczność utrzymywania zwierząt bezuwięziowo.

Ważna informacja: nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania Systemu QMP. Zatem certyfikat może zostać wystawiony wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.

Źródło: PZPBM

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu