Włochy od lat 70. XX wieku walczą z afrykańskim pomorem świń, który stał się chorobą endemiczną na śródziemnomorskiej wyspie Sardynia. Od ponad dziesięciu lat ani świnie, ani wieprzowina nie mogą opuszczać wyspy. Ale to ma się zmienić. Od stycznia ponownie będzie możliwy eksport z części wyspy.
Komisja Europejska ogłosiła, że eksport żywych zwierząt i produktów wieprzowych z niektórych obszarów bez ograniczeń zdrowotnych zwierząt będzie ponownie dozwolony pod kontrolą właściwych władz. Wraz z ponowną oceną stref inne obszary na wyspie również będą podlegać mniej rygorystycznym restrykcjom niż wcześniej, ale te na obszarach wysokiego ryzyka pozostaną niezmienne. Państwa członkowskie UE w Stałym Komitecie ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (SCoPAFF) zatwierdziły odpowiednią propozycję Komisji w połowie grudnia. - Przyjęte środki nagradzają wysiłki władz krajowych i regionalnych Włoch oraz pokazują, że podejście UE do powstrzymania rozprzestrzeniania się wirusa zadziałało – powiedziała unijna komisarz ds. zdrowia Stella Kyriakides. Jednak walka z ASF jest daleka od zakończenia, ponieważ choroba nadal występuje w 11 państwach członkowskich, w tym we Włoszech kontynentalnych.
Ta zwierzęca choroba jest endemiczna na Sardynii od 1978 roku. Według Komisji Europejskiej w ciągu ostatnich siedmiu lat zintensyfikowano działania mające na celu zwalczanie choroby. Ich celem jest przede wszystkim pełna kontrola populacji dzików i natychmiastowe podejmowanie działań zapobiegawczych w hodowli świń. Ponadto wdrożono kilka zaleceń pokontrolnych wydanych przez władze Brukseli. W efekcie drastycznie spadła liczba ognisk ASF na Sardynii, co potwierdzają również ostatni audyt Komisji UE z 2021 r. oraz nowe dane od władz włoskich. Zmiany dla Sardynii oficjalnie wejdą w życie w styczniu wraz z aktualizacją rozporządzenia UE i wówczas eksport wieprzowiny z części wyspy będzie ponownie możliwy.
Źródło: ISN