Nadal istnieją poważne luki w wiedzy naukowej na temat ryzyka przeniesienia wirusa ASF na świnie poprzez pasze i „inne materiały nieożywione”. W ramach międzynarodowego projektu badawczego, stabilność wirusów ASF na różnych paszach zwierzęcych i materiałach ściółkowych ma być zbadana w praktycznych warunkach przechowywania.
Według wspólnego komunikatu prasowego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR) i Instytutu Friedricha Loefflera (FLI), afrykański pomór świń (ASF) rozprzestrzenił się w ostatnich latach na Europę i inne części świata i stał się panzootią (ogólnoświatowa choroba zwierzęca). Ponieważ patogen jest czasami bardzo stabilny w środowisku, istnieje podejrzenie, że wirus może być również przenoszony do stada świń domowych poprzez paszę, wodę i inne materiały nieożywione, takie jak ściółka. Jak dotąd nie ma na to dowodów empirycznych i istnieją duże wątpliwości z powodu braku danych naukowych.
Pewne luki w wiedzy mają zostać teraz uzupełnione w międzynarodowym projekcie badawczym. FLI, BfR i szwedzkie Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) są zaangażowane w projekt badawczy finansowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wirusolodzy z FLI i eksperci ds. pasz dla zwierząt z BfR będą współpracować ze szwedzkimi partnerami, aby zbadać stabilność wirusów ASF na różnych paszach i ściółkach dla zwierząt w praktycznych warunkach przechowywania.
Przed rozpoczęciem badania BfR i FLI wspólnie oceniły wcześniej znane dane naukowe dotyczące paszy jako źródła zakażenia (kliknij tutaj). Uwzględniono również wpływ przetwarzania, transportu i przechowywania na możliwe zanieczyszczenie pasz wirusem ASF.
Eksperci doszli do wniosku, że wirus ASF, który mógł zostać wprowadzony do przetworzonych produktów ubocznych, ziarna, śruty poekstrakcyjnej i mieszanek paszowych, jest w dużej mierze inaktywowany w wyniku etapów przetwarzania.
Higiena pasz jest ważna
Jednak niewłaściwe obchodzenie się z produktami po ich wyprodukowaniu może spowodować ponowne zanieczyszczenie ASF. Jednakże, jeśli przestrzegane są ogólnie obowiązujące przepisy dotyczące higieny i środki zapobiegawcze dotyczące obchodzenia się i produkcji paszy (koncepcje HACCP), ta droga przenoszenia jest raczej mało prawdopodobna. Nie można całkowicie wykluczyć przeniesienia ASF w przypadku paszy, która nie jest poddawana dalszej obróbce i jest żywiona bezpośrednio.
Badania, tak jak są obecnie zaplanowane w projekcie badawczym trzech instytucji FLI, SVA i BfR, powinny dostarczyć pilnie potrzebnych danych na temat wirusów ASF podczas przetwarzania i przechowywania surowców paszowych dla świń domowych.
Źródło: ISN