kps

kps

CenyRolnicze
06 lutego 2023, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3833 EUR EUR - 4.7195 GBP GBP - 5.2764 DKK DKK - 0.6340
Archiwum


06.02.2023 14:18 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,58 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

06.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 288,50 (+1,41%), kukurydza MAR23: 280,25 (+0,81%), rzepak MAJ23: 549,75 (+0,83%)

06.02.2023 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, sokołowski, 08-307, tel.: 501 585 849

06.02.2023 SPRZEDAM 21 BYKÓW, mieszaniec, 780 kg, wielkopolskie, poznański, 62-035, tel.: 697 072 129

06.02.2023 SPRZEDAM 50 T RZEPAKU, transport rolnika, łódzkie, wieluński, 98-346, tel.: 696 033 089

05.02.2023 KUPIĘ 1900 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

05.02.2023 SPRZEDAM 40 BYKÓW, mięsny, 700 kg, łódzkie, sieradzki, 98-200, tel.: 603 687 146

05.02.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130-140 kg, 59%, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 728 383 288

05.02.2023 SPRZEDAM 70 T JĘCZMIENIA PASZ., transport rolnika, opolskie, krapkowicki, 47-344, tel.: 784 574 610

05.02.2023 SPRZEDAM 30000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 3 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

02.02.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, zachodniopomorskie, wałecki, 78-600, tel.: 500 610 728

02.02.2023 SPRZEDAM 300 T PSZENICY KONS., transport rolnika, mazowieckie, płoński, 09-130, tel.: 737 451 050

02.02.2023 SPRZEDAM 5000 JAJ, rozmiar M, mazowieckie, Warszawa, 01-926, tel.: 537 309 780

02.02.2023 SPRZEDAM 40 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

02.02.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 601 371 522

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Nowy sposób na ochronę paszy przed ASF

Martyna Frątczak

Stale istnieje pewne ryzyko zawleczenia na fermę wirusa afrykańskiego pomoru świń wraz z paszą. Dlatego poszukuje się sposobów na ochronę komponentów paszowych i gotowych mieszanek przed wirusem podczas ich transportu i przechowywania. Jak wynika z ostatnich badań, pomóc może w tym dodatek paszowy w postaci kwasu mrówkowego.

Pasza niesie ryzyko zawleczenia ASF

Wirus afrykańskiego pomoru świń jest niezwykle odporny na niekorzystne warunki otoczenia i może przez długi okres zachowywać zakaźność w środowisku. Znajdować może się również w paszach i materiałach ściołowych – jak stwierdzono, może w nich przetrwać nawet 112 dni. Eksperymenty przeprowadzone w paszarniach wykazały, że zapewniają one doskonałe warunki do rozpylania i rozprzestrzeniania cząsteczek wirusa w komponentach. Udokumentowano również przypadki wykrycia wirusa w komercyjnych paszach dla świń. Więcej na ten temat tutaj: ASF błyskawicznie rozprzestrzenia się w paszarniach oraz tutaj: ASF wykryty w komercyjnej paszy dla świń. Odkrycia te zaskutkowały wprowadzeniem dodatkowych procedur ochronnych w paszarniach, takich jak wytwarzanie granulatów w wyższej temperaturze, niszczącej wirusa.

Stale jednak poszukuje się dodatkowych sposobów na zabezpieczenie komponentów i gotowych mieszanek paszowych przed patogenem. Mogą ulec skażeniu na wielu etapach, m.in. podczas transportu, czy przechowywania w niewłaściwych warunkach. Już jakiś czas temu pojawiły się pomysły, aby do materiałów paszowych dla świń dodawać substancje, które będą niszczyć wirusa. Wśród kandydatów znalazły się specjalne enzymy rozkładające patogen, formalina oraz kwasy obniżające pH paszy poniżej 4,0. Enzymy nie są jeszcze powszechnie dostępne i nie wydają się tanią opcją. Formalina, ze względu na swoją toksyczność, nawet w niewielkich ilościach w paszy jest dość słabym pomysłem. Stanowiłaby duże zagrożenie dla zdrowia ludzi przy jej przechowywaniu oraz obsłudze. Wiele silnych, kwaśnych dodatków paszowych jest z kolei korozyjnych dla elementów młyna paszowego i sprzętu rolniczego, oraz również niezbyt bezpiecznych dla ludzi.

Dobrą propozycję stanowią jednak o wiele łagodniejsze, naturalne kwasy organiczne, takie jak kwas mrówkowy. Działają one przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – w przypadku wirusa ASF mogą niszczyć jego białka - a dodatkowo wspierają zdrowie świń przez wzmacnianie odporności, poprawę funkcjonowania układu pokarmowego i ułatwianie wchłaniania składników odżywczych. Więcej na temat zalet stosowania zakwaszaczy w żywieniu świń: Jakie korzyści daje zakwaszanie wody dla prosiąt? W niedawno przeprowadzonych badaniach, których wyniki przechodzą jeszcze proces wydawniczy działanie kwasu mrówkowego w materiałach paszowych skażonych wirusem ASF ocenił zespół badaczy z Australii i Niemiec.

Kwas mrówkowy kontra ASF

Naukowcy do testów wykorzystali różne komponenty paszowe oraz gotową mieszankę, wszystkie pozyskane od komercyjnego producenta i przechowywane w standardowych warunkach. Wśród komponentów znalazły się drobno zmielone kukurydza, pszenica, ryż, a także śruta sojowa, śruta rzepakowa, otręby ryżowe i przetworzone białko zwierzęce.

Do każdego materiału dodano mieszankę z kwasem mrówkowym – zawierała 61% czystego kwasu, wodę oraz mrówczan sodu (który zadziałał jak bufor i zapewnił stabilność mieszanki). Komponenty oraz gotową paszę spryskano prepratem i dokładnie go wymieszano, tak aby w całej obiętości materiału znajdowało się 1-2% kwasu mrówkowego i pH poniżej 4,0. Ten cel udało się uzyskać w zadowalającym stopniu tylko w przypadku komponentów zbożowych. Jak wyjaśniają naukowcy, jedną z kluczowych kwestii przy stosowaniu ochronnych dodatków paszowych jest uzyskanie dobrego ich rozprowadzenia i stabilności w paszy. Dlatego mogą być trudne do zastosowania w przypadku niektórych materiałów paszowych.

Materiały paszowe następnie celowo skażono zakaźnym wirusem ASF i inkubowano przez różny okres czasu (6, 12, 24, 48, 72 lub 168 godzin). Sprawdzano, czy ilość zakaźnego wirusa zmniejsza się w paszy, co wskazywałoby na działanie kwasu mrówkowego.

Znaczące obniżenie poziomu zakaźnego wirusa ASF odnotowano w kukurydzy, otrębach ryżowych i gotowej mieszance paszowej. Kwas mrówkowy najbardziej skuteczny okazał się w przypadku kukurydzy, w której obniżył poziom zakaźnego patogenu poniżej granicy wykrywalności. Niestety w przypadku komponentów innych niż zbożowe nie zauważono pozytywnego skutku kwasu mrówkowego. Naukowcy przypuszczają, że kwas mógł się w nich nadmiernie zbuforować i przez to stracić na skuteczności. Nie jest więc uniwersalnym rozwiązaniem dla wszystkich materiałów paszowych.

Preparat z kwasem mrówkowym może doskonale się sprawdzić w ochronie zbóż paszowych, takich jak kukurydza. Biorąc pod uwagę, że są to komponenty zazwyczaj długo przechowywane i często transportowane na dalekie odległości, dodatkowe zabezpieczenie ich przed zakaźnymi cząstkami wirusa ASF jest dobrym pomysłem. Dla pozostałych składników paszowych trzeba jednak opracować inne metody ochronne.

Inne sposoby na ochronę paszy

Poza kwasem mrówkowym, do ciekawych, nadal badanych propozycji na dodatki paszowe niszczące wirusa ASF należą krótko-, średnio- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Stwierdzono, że mogą one uszkadzać ochronną otoczkę wirusa ASF, powodując jej rozpad. Przydatne mogą się okazać również olejki eteryczne, m.in. z eukaliptusa, drzewa herbacianego i tymianku, inaktywujące wolne cząsteczki wirusa.

Na sam koniec warto wyjaśnić, że chociaż teoretyczne ryzyko zawleczenia wirusa wraz z paszą, czy materiałami ściołowymi na fermę zawsze istnieje, jest ono znikome w przypadku pozyskiwania ich z komercyjnych, profesjonalnych firm. Wiemy dziś o wiele więcej na temat wirusa ASF niż na początku epidemii, co pozwoliło producentom wprowadzić dodatkowe zabezpieczenia. Wirus ASF jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury – w 55°C ulega zniszczeniu po 45 min, a w temperaturze 60°C po 20–30 minutach.

Nawet w przypadku samodzielnie produkowanej paszy czy materiałów ściołowych można unieszkodliwić w nich wirusa ASF. Wystarczy przechowywać je w warunkach niskiej wilgotności, w miejscu dobrze zabezpieczonym przed dzikimi zwierzętami, a także gryzoniami - przez 30 dni w przypadku zboża i 90 dni w przypadku słomy.

 

maciora prosiaki leza pixabay portal ceny rolnicze pl

 

Na podstawie:

McOrist, Steven, et al. "Analysis of acidified feed components containing African swine fever virus." Research in Veterinary Science (2022).

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu