kps

kps

CenyRolnicze
06 października 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8989 EUR EUR - 4.8445 GBP GBP - 5.5303 DKK DKK - 0.6512
Archiwum


05.10.2022 14:12 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-9,20 zł/kg, średnia: 8,69 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

04.10.2022 MATIF: pszenica GRU22: 349,75 (-0,36%), kukurydza LIS22: 339,75 (-0,07%), rzepak LIS22: 646,25 (+2,05%)

04.10.2022 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, oławski, 55-216, tel.: 606 780 248

03.10.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, wielkopolskie, ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

03.10.2022 SPRZEDAM 130 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, wągrowiecki, 62-291, tel.: 504 637 371

03.10.2022 SPRZEDAM 40 T ŻYTA PASZ., transport firmowy, wielkopolskie, leszczyński, 64-150, tel.: 607 947 247

03.10.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mięsny, 700 kg, małopolskie, tatrzański, 34-425, tel.: 698 197 928

03.10.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 800 kg, dolnośląskie, milicki, 56-300, tel.: 535 289 547

03.10.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

02.10.2022 SPRZEDAM 300 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-050, tel.: 602 703 849

01.10.2022 SPRZEDAM 20 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.10.2022 SPRZEDAM 30 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Nowy sposób na ochronę paszy przed ASF

Martyna Frątczak

Stale istnieje pewne ryzyko zawleczenia na fermę wirusa afrykańskiego pomoru świń wraz z paszą. Dlatego poszukuje się sposobów na ochronę komponentów paszowych i gotowych mieszanek przed wirusem podczas ich transportu i przechowywania. Jak wynika z ostatnich badań, pomóc może w tym dodatek paszowy w postaci kwasu mrówkowego.

Pasza niesie ryzyko zawleczenia ASF

Wirus afrykańskiego pomoru świń jest niezwykle odporny na niekorzystne warunki otoczenia i może przez długi okres zachowywać zakaźność w środowisku. Znajdować może się również w paszach i materiałach ściołowych – jak stwierdzono, może w nich przetrwać nawet 112 dni. Eksperymenty przeprowadzone w paszarniach wykazały, że zapewniają one doskonałe warunki do rozpylania i rozprzestrzeniania cząsteczek wirusa w komponentach. Udokumentowano również przypadki wykrycia wirusa w komercyjnych paszach dla świń. Więcej na ten temat tutaj: ASF błyskawicznie rozprzestrzenia się w paszarniach oraz tutaj: ASF wykryty w komercyjnej paszy dla świń. Odkrycia te zaskutkowały wprowadzeniem dodatkowych procedur ochronnych w paszarniach, takich jak wytwarzanie granulatów w wyższej temperaturze, niszczącej wirusa.

Stale jednak poszukuje się dodatkowych sposobów na zabezpieczenie komponentów i gotowych mieszanek paszowych przed patogenem. Mogą ulec skażeniu na wielu etapach, m.in. podczas transportu, czy przechowywania w niewłaściwych warunkach. Już jakiś czas temu pojawiły się pomysły, aby do materiałów paszowych dla świń dodawać substancje, które będą niszczyć wirusa. Wśród kandydatów znalazły się specjalne enzymy rozkładające patogen, formalina oraz kwasy obniżające pH paszy poniżej 4,0. Enzymy nie są jeszcze powszechnie dostępne i nie wydają się tanią opcją. Formalina, ze względu na swoją toksyczność, nawet w niewielkich ilościach w paszy jest dość słabym pomysłem. Stanowiłaby duże zagrożenie dla zdrowia ludzi przy jej przechowywaniu oraz obsłudze. Wiele silnych, kwaśnych dodatków paszowych jest z kolei korozyjnych dla elementów młyna paszowego i sprzętu rolniczego, oraz również niezbyt bezpiecznych dla ludzi.

Dobrą propozycję stanowią jednak o wiele łagodniejsze, naturalne kwasy organiczne, takie jak kwas mrówkowy. Działają one przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – w przypadku wirusa ASF mogą niszczyć jego białka - a dodatkowo wspierają zdrowie świń przez wzmacnianie odporności, poprawę funkcjonowania układu pokarmowego i ułatwianie wchłaniania składników odżywczych. Więcej na temat zalet stosowania zakwaszaczy w żywieniu świń: Jakie korzyści daje zakwaszanie wody dla prosiąt? W niedawno przeprowadzonych badaniach, których wyniki przechodzą jeszcze proces wydawniczy działanie kwasu mrówkowego w materiałach paszowych skażonych wirusem ASF ocenił zespół badaczy z Australii i Niemiec.

Kwas mrówkowy kontra ASF

Naukowcy do testów wykorzystali różne komponenty paszowe oraz gotową mieszankę, wszystkie pozyskane od komercyjnego producenta i przechowywane w standardowych warunkach. Wśród komponentów znalazły się drobno zmielone kukurydza, pszenica, ryż, a także śruta sojowa, śruta rzepakowa, otręby ryżowe i przetworzone białko zwierzęce.

Do każdego materiału dodano mieszankę z kwasem mrówkowym – zawierała 61% czystego kwasu, wodę oraz mrówczan sodu (który zadziałał jak bufor i zapewnił stabilność mieszanki). Komponenty oraz gotową paszę spryskano prepratem i dokładnie go wymieszano, tak aby w całej obiętości materiału znajdowało się 1-2% kwasu mrówkowego i pH poniżej 4,0. Ten cel udało się uzyskać w zadowalającym stopniu tylko w przypadku komponentów zbożowych. Jak wyjaśniają naukowcy, jedną z kluczowych kwestii przy stosowaniu ochronnych dodatków paszowych jest uzyskanie dobrego ich rozprowadzenia i stabilności w paszy. Dlatego mogą być trudne do zastosowania w przypadku niektórych materiałów paszowych.

Materiały paszowe następnie celowo skażono zakaźnym wirusem ASF i inkubowano przez różny okres czasu (6, 12, 24, 48, 72 lub 168 godzin). Sprawdzano, czy ilość zakaźnego wirusa zmniejsza się w paszy, co wskazywałoby na działanie kwasu mrówkowego.

Znaczące obniżenie poziomu zakaźnego wirusa ASF odnotowano w kukurydzy, otrębach ryżowych i gotowej mieszance paszowej. Kwas mrówkowy najbardziej skuteczny okazał się w przypadku kukurydzy, w której obniżył poziom zakaźnego patogenu poniżej granicy wykrywalności. Niestety w przypadku komponentów innych niż zbożowe nie zauważono pozytywnego skutku kwasu mrówkowego. Naukowcy przypuszczają, że kwas mógł się w nich nadmiernie zbuforować i przez to stracić na skuteczności. Nie jest więc uniwersalnym rozwiązaniem dla wszystkich materiałów paszowych.

Preparat z kwasem mrówkowym może doskonale się sprawdzić w ochronie zbóż paszowych, takich jak kukurydza. Biorąc pod uwagę, że są to komponenty zazwyczaj długo przechowywane i często transportowane na dalekie odległości, dodatkowe zabezpieczenie ich przed zakaźnymi cząstkami wirusa ASF jest dobrym pomysłem. Dla pozostałych składników paszowych trzeba jednak opracować inne metody ochronne.

Inne sposoby na ochronę paszy

Poza kwasem mrówkowym, do ciekawych, nadal badanych propozycji na dodatki paszowe niszczące wirusa ASF należą krótko-, średnio- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Stwierdzono, że mogą one uszkadzać ochronną otoczkę wirusa ASF, powodując jej rozpad. Przydatne mogą się okazać również olejki eteryczne, m.in. z eukaliptusa, drzewa herbacianego i tymianku, inaktywujące wolne cząsteczki wirusa.

Na sam koniec warto wyjaśnić, że chociaż teoretyczne ryzyko zawleczenia wirusa wraz z paszą, czy materiałami ściołowymi na fermę zawsze istnieje, jest ono znikome w przypadku pozyskiwania ich z komercyjnych, profesjonalnych firm. Wiemy dziś o wiele więcej na temat wirusa ASF niż na początku epidemii, co pozwoliło producentom wprowadzić dodatkowe zabezpieczenia. Wirus ASF jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury – w 55°C ulega zniszczeniu po 45 min, a w temperaturze 60°C po 20–30 minutach.

Nawet w przypadku samodzielnie produkowanej paszy czy materiałów ściołowych można unieszkodliwić w nich wirusa ASF. Wystarczy przechowywać je w warunkach niskiej wilgotności, w miejscu dobrze zabezpieczonym przed dzikimi zwierzętami, a także gryzoniami - przez 30 dni w przypadku zboża i 90 dni w przypadku słomy.

 

maciora prosiaki leza pixabay portal ceny rolnicze pl

 

Na podstawie:

McOrist, Steven, et al. "Analysis of acidified feed components containing African swine fever virus." Research in Veterinary Science (2022).

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu