Wirus afrykańskiego pomoru świń może pozostawać zakaźny przez 112 dni w paszy przechowywanej w temperaturze 4 stopni. Tak wynika z nowego badania przeprowadzonego przez amerykańskich naukowców z University of Kansas.
Naukowcy zbadali jak długo szczep wirusa ASFV Georgia 2007 może przetrwać w paszy, mączce sojowej i mielonej kukurydzy w kolbach. Wirus był wystawiony na trzy temperatury przechowywania przez 365 dni: 4, 20 i 35 stopni.
Wyniki wykazały, że wirus był bardzo stabilny we wszystkich rodzajach pasz do końca badania. Naukowcom udało się to zmierzyć za pomocą testów PCR w czasie rzeczywistym (qPCR). Szczep ASF najdłużej pozostawał aktywny w śrucie sojowej. Tam szczep wirusa był aktywny przez 112 dni w 4 stopniach, 21 dni w 20 stopniach i ok. 7 dni w 35 stopniach.
Źródło: Pig Business