kojs

kps

CenyRolnicze
23 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8796 EUR EUR - 4.7591 GBP GBP - 5.4530 DKK DKK - 0.6400
Archiwum


23.09.2022 13:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,80-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 346,25 (-0,86%), kukurydza LIS22: 338,50 (+0,07%), rzepak LIS22: 606,75 (+0,17%)

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

21.09.2022 SPRZEDAM 9 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, dolnośląskie, bolesławicki, 59-706, tel.: 504 706 635

21.09.2022 KUPIĘ 4 BYCZKI, mieszaniec, 110 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-200, tel.: 603 748 114

21.09.2022 SPRZEDAM 25 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 692 919 359

20.09.2022 SPRZEDAM 900 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 1-2,5 kg, podlaskie, łomżyński, 18-414, tel.: 606 764 374

20.09.2022 SPRZEDAM 180 T KUKURYDZY Z RĘKAWA, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-226, tel.: 694 566 933

20.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY KONS., transport rolnika, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 668 809 748

20.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 850 kg, pomorskie, kartuski, 83-315, tel.: 607 444 531

20.09.2022 SPRZEDAM 22000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2,5 kg, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 511 010 921

19.09.2022 KUPIĘ 24 T ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport firmowy, podlaskie, siemiatycki, 17-312, tel.: 500 076 916

19.09.2022 SPRZEDAM 500 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, chełmski, 22-150, tel.: 784 347 548

18.09.2022 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, śląskie, gliwicki, 44-160, tel.: 796 599 729

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

ASF wykryty w komercyjnej paszy dla świń

Martyna Frątczak

Badacze z Chin i USA w swojej najnowszej publikacji donoszą o znalezieniu DNA wirusa afrykańskiego pomoru świń w komponentach paszowych w dwóch wytwórniach w Chinach. Jest to pierwszy na świecie naukowy raport o wykryciu ASF w paszy w warunkach komercyjnych.

 

Obawy zostały potwierdzone

Epidemia ASF zbiera swoje żniwo w Chinach od sierpnia 2018 roku. Dotychczas jej rozprzestrzenianie w kraju wiązano głównie z przemieszczaniem zakażonych świń oraz handlem skażonymi produktami spożywczymi z wieprzowiny.

Podejrzewano, że istotną rolę w roznoszeniu zarazy może mieć również skażona pasza dla świń – czy to produkcji własnej czy komercyjnie nabywana.

Eksperymenty przeprowadzane już jakiś czas temu pokazały, że wirus ASF jest bardzo wytrzymały i może zachować swoją infekcyjność nawet po 30 dniach żeglugi transoceanicznej w m.in. produktach sojowych, pełnoporcjowej paszy dla świń oraz karmie dla zwierząt domowych.

Udowodniono również, że świnie mogą się faktycznie zakazić spożywając skażoną patogenem paszę.

Były to jednak wnioski wyciągnięte z badań w kontrolowanych warunkach. Do niedawna nie było potwierdzonych donosów na temat wykrycia wirusa w komercyjnych paszach dla świń w którymkolwiek z krajów objętych epidemią.

Wyniki najświeższych badań potwierdzają, że niestety patogen może być w nich obecny.

Zespół naukowców z Chin i USA w najnowszej, przechodzącej jeszcze proces recenzji, publikacji przedstawia dowody na znalezienie DNA wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) w komercyjnie produkowanej paszy.

Na tropie ASF w paszy

Badania trwały od listopada 2018 roku do lutego 2019 roku i zostały przeprowadzone w trzech niezależnych, komercyjnych wytwórniach paszy dla świń w Chinach.

Naukowcy w celu sprawdzenia obecności wirusa pobierali w dużych ilościach pył paszowy – pochodzący z pełnoporcjowej paszy oraz kilku komponentów paszowych, między innymi kukurydzy, pszenicy, ryżu oraz soi.

Na potrzeby analizy opracowali nową, bardzo efektywną metodę pobierania pyłu paszowego.

Z pobranego pyłu przygotowali następnie próbki do badań, w których poszukiwali obecności materiału genetycznego (DNA) wirusa ASF standardową i skuteczną metodą PCR.

Łącznie zebrali i przebadali ponad 10 tysięcy próbek pełnej paszy i komponentów paszowych.

Dowody znalezione

Zakrojona na dość dużą skalę analiza przyniosła niepokojące wyniki – w komponentach paszowych pochodzących z dwóch wytwórni wykryto materiał genetyczny wirusa ASF. Wirus obecny był w kukurydzy, ryżu, pszenicy oraz soi.

W pierwszej z badanych wytwórni paszowych zebrano 2274 próbek pełnej paszy i 3269 próbek komponentów paszowych, z których wszystkie okazały się czyste pod względem obecności DNA wirusa ASF.

W drugiej fabryce przetestowano 1045 próbek pełnej paszy, z czego w 13 (1,2%) wykryto wirusa ASF w teście PCR.

W trzeciej wytwórni zebrano 2327 próbek pełnej paszy – z tego 13 pul (0,5%) uznano za pozytywne pod względem obecności wirusa. W tej samej fabryce zebrano 1496 próbek komponentów paszowych, z czego w trzech (0,2%) znaleziono wirusa ASF.

Spośród próbek pozytywnych pod względem obecności DNA wirusa ASF zidentyfikowanych w drugiej wytwórni, jedna pochodziła z pyłu mączki glutenowej kukurydzianej, cztery z pyłu z otrębów ryżowych, a sześć z pyłu z otrębów pszennych. W trzecim młynie wszystkie trzy dodatnie próbki pochodziły z pyłu łusek soi.

Natychmiastowa reakcja producentów

Jak podkreślają autorzy badań, jest to pierwsze doniesienie o skażeniu paszy wirusem ASF w warunkach komercyjnych w Chinach. Za szczególnie interesujące uważają, że patogen znaleziony został głównie w łuskach i otrębach zbóż.

Tłumaczą, że mimo wszystko ich analizy mają pewne ograniczenia i chociaż potwierdzają obecność wirusa ASF w przebadanych komponentach, nie są w stanie określić, czy wirus był w nich aktywny i wciąż infekcyjny.

Poza tym naukowcy są świadomi, że w części materiałów paszowych mogły znajdować się substancje znane z działania niszczącego na wirusa ASF, co mogło wpłynąć na jego niską wykrywalność w analizach. Na wyniki mogły wpłynąć również ewentualne przypadkowe błędy w pobieraniu pyłu oraz dzielenie go na mniejsze próby do badań.

Nie zmienia to wszystko faktu, że wykrycie nawet niewielkich ilości wirusa w komercyjnej paszy czy komponentach jest sprawą bardzo poważną.

Przedstawione przez nich wyniki analiz spotkały się w kraju z natychmiastową reakcją. Obecnie wszystkie wytwórnie paszowe w Chinach granulują paszę dla świń w temperaturze min. 850°C przez co najmniej 180 sekund. Tak wysoka temperatura ma zapewnić, że ewentualny obecny wcześniej w paszy wirus zostanie zniszczony i straci infekcyjność.

Tego typu działania warto podejmować nie tylko ze względu na wirusa afrykańskiego pomoru świń. Cytowane przez autorów badania przeprowadzone w Brazylii i USA kilka lat temu pokazują, że komercyjna pasza może być źródłem również wirusa Senecca A (SVA) oraz wirusa epidemicznej biegunki świń (PEDV).

Dodatki paszowe kontra ASF

Autorzy badań zapewniają o wprowadzeniu procedur niszczących wirusa podczas produkcji pełnoporcjowej paszy dla świń w Chinach.

Nie zmniejsza to jednak obaw importerów poszczególnych komponentów czy dodatków paszowych z Chin. Opublikowane analizy potwierdzają, że takie zakupy mogą skończyć się fatalnie.

Do państw pomimo zagrożenia importujących ogromne ilości składników paszowych należą m.in. Stany Zjednoczone. Przykładowo w 2018 roku przez port w San Francisco sprowadzonych zostało około 31 842 ton metrycznych materiałów paszowych dla trzody chlewnej z Chin.

USA w dalszym ciągu pozostaje wolne od epidemii i bardzo dużo tym ryzykuje.

Strach przed rozwleczeniem wirusa ASF wraz z paszą motywuje wielu naukowców do poszukiwania innych niż wysoka temperatura metod unieszkodliwiania go w paszy.

Pewne nadzieje budzą przeciwwirusowe dodatki paszowe oparte na różnych substancjach aktywnych – w tym charakterze testowano już m.in. krótko-, średnio- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, olejki eteryczne, analog aminokwasu metioniony czy niskie dawki formaldehydu.

Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj: Import ASF z paszą dla świń: jak zmniejszyć to ryzyko?

 

Źródła:

Yan, Zhichun, et al. "African swine fever virus DNA detection in commercial pig feed and feed ingredients in China." Authorea Preprints (2020).

Dee, Scott A., et al. "The risk of viral transmission in feed: What do we know, what do we do?" Transboundary and Emerging Diseases (2020).

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu