Amerykańscy naukowcy badają żywotność wirusa ASF w paszy. Na Uniwersytecie Stanowym w Kansas przetestowano, jak długo wirus może przetrwać podczas symulowanej zagranicznej podróży w zainfekowanej paszy roślinnej. Jak pokazują wyniki badań, aby całkowicie pozbyć się ASF z zainfekowanej śruty sojowej, należy ją przed użyciem przechowywać 125 dni.
W pierwszej serii pomiarów dr Megan Niederwerder wykryła okres połowicznego rozpadu wirusa w zanieczyszczonej paszy, który wyniósł od 9,6 do 14,2 dni. Oznacza to, że zmniejszenie o połowę stężenia wirusa w paszy zajęło około dwóch tygodni. Aby wykluczyć ryzyko pozostania wirusa, należy przestrzegać 52 dni przechowywania paszy. Dopiero wówczas wirus ulega całkowitemu rozkładowi. Tak dotychczas wyglądały najnowsze wnioski, które zostały zweryfikowane przez kolejne badania.
Z najnowszych obserwacji naukowców wynika, że wirus rozpada się szybciej na wczesnym etapie, ale już w kolejnych jego rozkład następuje powoli. - Wygląda bardziej jak rozkład wykładniczy niż liniowy - dodaje dr Megan Niederwerder.
Jeśli zakłada się wykładniczy proces rozkładu, konwencjonalna śruta sojowa powinna być przechowywana średnio 125 dni po produkcji lub wysyłce. Jest to znacznie dłuższy okres przechowywania niż 52 dni określone w poprzednich badaniach. Inna strategia redukcji ryzyka, którą badają obecnie naukowcy, dotyczy temperatur, które mogą zwiększyć szybkość, z jaką wirus rozkłada się w składnikach żywności. Różne chemikalia przeciwwirusowe są również badane jako potencjalne dodatki paszowe w celu zmniejszenia ryzyka przeniesienia wirusa.
Źródło: SUS Online