Chińskie władze zwalczają nielegalny ubój i przetwórstwo świń

Redakcja

Raporty z Chin wskazują, że w ostatnim czasie zamknięto wiele rzeźni z powodu nielegalnego przetwarzania wieprzowiny od padłych i chorych świń. Według niedawnego raportu Reutersa, Chiny rozpoczęły trzymiesięczną kampanię „tłumienia” nielegalnego uboju, przetwarzania i sprzedaży martwych lub chorych świń. Podmioty, które zostaną przyłapane na naruszeniu przepisów dotyczących zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa żywności, będą podlegały surowym karom, a każda sprawa będzie rozpatrywana przez lokalną policję.

 

Tylko w tym tygodniu South China Morning Post doniósł, że jedna z takich rzeźni została zamknięta po informacjach jakie przedstawiono na antenach radia i telewizji Guangdong, które ujawniły zakład nielegalnie przetwarzający wieprzowinę z martwych i chorych świń. Rzeźnia Nanhai Heyi, postrzegana dotychczas jako „modelowe przedsiębiorstwo”, została zamknięta w niedzielę (1 grudnia) przez policję i organy nadzorcze. Według raportów, podejrzana ubojnia jest nadal badana, a obecnie nakazano kontrolę wszystkich rzeźni w dzielnicy Nanhai, aby upewnić się, że te nielegalne praktyki nie są stosowane w innych obiektach. Jak na razie nie ma pewności, że tusze znajdujące się w zakładzie były zainfekowne wirusem ASF.

 

W nadchodzących miesiącach władze będą nadal prowadzić dochodzenia w rzeźniach w Chinach. Rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń zostało przyspieszone poprzez stosowanie zanieczyszczonej paszy i sprzętu, ale także poprzez niewłaściwe usuwanie zainfekowanych zwierząt.

 

Źródło: thepigsite.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz