kojs

kojs

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Gdzie trafi żywiec wieprzowy produkowany obecnie w Wielkopolsce, jeżeli strefa czerwona obejmie ten teren?

Redakcja

Wieloletnie doświadczenia walki z chorobą ASF pokazują, że cena skupu świń w strefach czerwonej i niebieskiej jest niższa niż w strefie białej. Dzieje się tak z powodu większych kosztów jakie ponosi przetwórca ze względu na dodatkowe procedury i wymagania weterynaryjne oraz na ograniczenia związane z rynkiem, a w szczególności eksportem produktów na rynki zagraniczne. Rzadko mamy do czynienia z sytuacją, kiedy w strefie czerwonej lub niebieskiej znajduje się wystarczająco dużo zakładów przetwórczych mogących zagospodarować całą podaż żywca. Nadpodaż prowadzi do spadku ceny i niezadowolenia rolników.

 

- Rozwiązaniem jest skierowanie nadwyżki żywca do uboju w strefie białej. Jednakże zakład zainteresowany skupem świń ze stref ASF musi uzyskać zgodę Inspekcji Weterynaryjnej. Decyzje te często nie są wydawane ze względu na naciski ze strony samych producentów świń ze strefy białej, którzy niesłusznie obawiają się zawleczenia choroby na ich teren – stwierdza Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Przypomnijmy, że świnie pochodzące ze strefy z ograniczeniami są przed wysyłką badane w kierunku ASF i nie stanowią zagrożenia. Zdaniem Dargiewicza, dużo większe zagrożenie stanowią podróżni, kierowcy, osoby zbierający grzyby, przemieszczający się ze strefy czerwonej do białej, jeżeli zostawią resztki jedzenia w miejscu dostępnym dla dzików. Nie jesteśmy w stanie kontrolować zachowań podróżujących osób, ale w pełni kontrolowane są dostawy świń do uboju pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Powinniśmy zdać sobie sprawę, że ponad 30% kraju jest w strefach ASF i jest duże prawdopodobieństwo, że obszar ten będzie się powiększał w kierunku zachodnim.

 

- Problem zagospodarowania żywca pojawił się wcześniej na wschodzie Polski, a obecnie w województwie lubuskim, w którym nie ma dużej produkcji. Czy nie powinniśmy zawczasu przygotować się na czarny scenariusz i przewidzieć gdzie trafi żywiec wieprzowy produkowany obecnie w Wielkopolsce, jeżeli strefa czerwona obejmie ten teren. Jest to ostatni moment, kiedy odpowiednie decyzje mogą zostać podjęte, aby uniknąć chaosu. Zakłady, które są zainteresowane ubojem świń ze stref ASF powinny bez przeszkód uzyskiwać odpowiednie zgody, a ich lista powinna być dostępna na stronie GIW – uważa Aleksander Dargiewicz.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu