Liczne ogniska ASF, odnotowane w okresie letnim, zmniejszyły inwentarz świń w Bułgarii o 30%, a ceny wieprzowiny wzrosły o 45%, osiągając 8-9 lewów (prawie 4,5 euro). To najwyższy poziom cen w ostatniej dekadzie.
Według Svetli Chamovej, dyrektora wykonawczego Stowarzyszenia Przetwórców Mięsa w Bułgarii, sytuacja stanowi zagrożenie dla przetwórców, ponieważ spadek liczebności stada świń w kraju jest dramatyczny. - Straciliśmy prawie 30% stada z powodu epidemii ASF. Naprawdę nie wiemy, co przyniesie przyszłość branży w 2020 roku – mówiła Chamova podczas wizyty roboczej w Bukareszcie.
Przedstawiciele bułgarskiego rządu twierdzą, że udzielą wsparcia branży, jeśli ceny znów wzrosną. Bułgarscy producenci i przetwórcy oczekują dalszego wzrostu cen w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Wg nich zmiany jednak nie będą już tak gwałtowne. Tymczasem niektórzy konsumenci przerzucili się z wieprzowiny na drób lub wołowinę. Powodem jest rzecz jasna gwałtowny wzrost cen obserwowany we wrześniu i październiku.
Źródło: euromeatnews.com