W Wielkopolsce nie będzie uboju świń z czerwonych stref ASF. Ryzyko było zbyt duże

Redakcja

W ubiegłym tygodniu wielkopolscy hodowcy świń zamarli, gdy dotarły do nich pogłoski o zamiarze uboju trzody chlewnej z tzw. „czerwonej strefy” w jednym z największych zakładów mięsnych na terenie byłego województwa leszczyńskiego. Pogłoski te okazały się prawdziwe, bowiem taki zamiar istniał, ale do jego finalizacji nie dopuściły służby weterynaryjne.

 

W związku z niepokojącymi doniesieniami, Rada Powiatowa WIR w Rawiczu zwróciła się z prośbą do Zarządu Izby o podjęcie interwencji w sprawie planów przerobu mięsa wieprzowego ze strefy czerwonej ASF w jednym z największych zakładów mięsnych w południowo-zachodniej Wielkopolsce.

 

W reakcji na pismo WIR, Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zwrócił się do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu o ustosunkowanie się do tych doniesień oraz przedstawienie ewentualnych działań podejmowanych w tej sprawie. Lekarz Powiatowy potwierdził, że jeden z zakładów dokonujących uboju trzody chlewnej opracował procedurę postępowania z mięsem pozyskanym od zwierząt pochodzących ze strefy objętej ograniczeniami w związku z wystąpieniem ASF i zwrócił się do organu nadzoru o wyrażenie zgody na ubój zwierząt z takiej strefy. - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu, po przeprowadzonej analizie ryzyka, mając na względzie dobro wielkopolskich rolników oraz dobro całej gospodarki narodowej nie wyraził zgody na planowany proceder – poinformował dzisiaj samorząd rolniczy z Wielkopolski.

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz