kojs

kojs

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Istnieje mechanizm, który pozwala na eksport świń i żywca wieprzowego ze stref ASF

Redakcja

W Unii Europejskiej nie rozpoczęto jeszcze procesu legislacji tworzenia kompartmentów. W sytuacji rozszerzającego się ASF Polska powinna zabiegać o rozpoczęcie procesu kompartmentalizacji, aby zarówno zakłady przetwórcze jak i obiekty inwentarskie, które znalazły się w strefach ASF nie zostały pozbawione możliwości eksportowych na wspólny rynek unijny. Idea kompartmentu umożliwia eksport żywych świń oraz produktów wieprzowych z krajów, a nawet regionów, w których występuje ASF.

 

Warunkiem niezbędnym do tworzenia tworzenia kompartmentów jest udokumentowanie i spełnienie określonych wymagań, które zabezpieczą kraj importujący przez wprowadzeniem wirusa ASF na jego teren.

 

Kompartment stanowi jeden lub więcej obiektów inwentarskich z oznakowanymi zwierzętami tego samego gatunku wolnymi od drobnoustrojów wykluczających ich eksport (w tym wypadku ASF) objętych wspólnym systemem bioasekuracji łącznie ze wszystkimi dostawcami oraz obiorcami. Stada w kompartmencie poddane są monitoringowi klinicznemu i badaniom laboratoryjnym w kierunku ASF. Laboratoria te powinny dysponować odpowiednimi certyfikatami wydawanymi przez krajowe laboratoria referencyjne i być poddawane okresowym audytom.

 

Kompartment może być uznany jako wolny od ASF, jeżeli nie wystąpiło w nim ognisko ASF w czasie minionych 3 lat. Okres ten może być zredukowany do 12 miesięcy, jeżeli nie ma dowodów, że istnieje udział kleszczy jako wektorów ASF. Kolejnym warunkiem do spełnienia jest utrzymywanie przez 12 ostatnich wszystkich warunków zabezpieczających przezd zakażeniem ASF.

 

Ponowne uznanie kompartmentu, w którym wystąpił ASF za wolny od ASF może mieć miejsce, kiedy po likwidacji wszystkich świń i po przeglądach kliniczno-epidemiologicznych oraz badaniach laboratoryjnych świń wprowadzonych do kompartymentu, dowiedzione zostanie, że przez co najmniej 3 miesiące po wstawieniu żadna świnia kompartmentu nie została zakażona ASF. Kolejnym koniecznym do spełnienia warunkiem jest brak występowania dzików w kompartmencie.

 

W przypadku importu z kompartmentu świeżego mięsa od świń domowych, GLW powinien otrzymać urzędowe świadectwo, że cała partia mięsa pochodzi od zwierząt, które przebywały w kompartmecie wolnym od ASF od urodzenia lub co najmniej przez 40 dni i świnie były ubite w rzeźni akredytowanej, jak też były poddane badaniu przed- i poubojowemu i zgodnie z rozdziałem 6.2. Kodeksu Zdrowia Zwierząt Lądowych i uznane zostały jako wolne od ASF.

 

Źródło: KZP-PTCh

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu