W czerwcu br. na międzynarodowym lotnisku Haneda, japońska policja zatrzymała młoda kobietę, która w bagażu przewoziła 10 kg wieprzowiny skażonej wirusem afrykańskiego pomoru świń.
Jak informuje portal e.vnexpress.net, po badaniach przejętej partii żywności, policja aresztowała 23-latkę. Według Tokyo Broadcasting System Television, studentka powiedziała policji, że mięso próbowała wykorzystać do użytku własnego, ale po dalszym przesłuchaniu przyznała, że planowała sprzedawać wieprzowinę w systemie online.
Od czasu pierwszego wybuchu ASF w Wietnamie w lutym 2019 r. wprowadzono w Japonii zakaz importu produktów wieprzowych z dotkniętego kraju. Świadectwo bezpieczeństwa jest obecnie wymagane w przypadku importu surowej lub przetworzonej żywności do Japonii, a wszelkie niezgłoszone przedmioty mogą skutkować karą pozbawienia wolności na trzy lata więzienia lub grzywną w wysokości 1 miliona jenów.