W celu dalszego ułatwienia handlu wieprzowiną po wybuchu afrykańskiego pomoru świń (ASF), Kanadyjski Inspektorat Żywności (CFIA) i Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) Komisji Europejskiej uzgodniły na początku lipca tzw. model regionalizacji. Jak potwierdził rzecznik DG Sante, uczyniono to w ramach wprowadzenia przepisów sanitarnych i fitosanitarnych CETA między UE a Kanadą.
Ustanowienie stref zakażeń jest, według CFIA, uznanym międzynarodowym instrumentem zwalczania chorób zwierząt i ułatwiania handlu międzynarodowego. Jeśli pozytywny przypadek ASF zostanie potwierdzony na danym obszarze, granice geograficzne są określone dla danego obszaru zgodnie z zasadami Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE). Z tego obszaru nie można eksportować wieprzowiny. Obszary poza tą strefą są jednak uważane za wolne od choroby i w ramach uzgodnień handel mięsem wieprzowym będzie mógł być tam kontynuowany.