Belgia zaczyna powoli odczuwać konsekwencje wykrycia wirusa ASF w Etalle. Pierwsze ograniczenia w handlu wieprzowiną z tym krajem wprowadził Singapur.
Urząd ds. Rolno-Spożywczych i Weterynaryjnych Singapuru ogłosił, że nadal będzie zezwalał na przywóz przetworzonych produktów wieprzowych zgodnych z wytycznymi OIE w zakresie inaktywacji wirusa ASF. Ponadto władze ogłosiły, że istnieją dodatkowe wymogi, które ułatwiają przyjmowanie zezwoleń na przetworzone produkty wieprzowe.
W świadectwie zdrowia weterynaryjnego towarzyszącym przetworzonym produktom wieprzowym wymagane jest następujące dodatkowe poświadczenie:
- mięso zostało poddane obróbce cieplnej w hermetycznie zamkniętym pojemniku o wartości F0 3,00 lub większej;
lub
- mięso zostało poddane obróbce cieplnej przez co najmniej 30 minut w temperaturze co najmniej 70 st. C w całym mięsie.