Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lipca 2019, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3,7869 EUR EUR - 4,2480 GBP GBP - 4,7205 DKK DKK - 0,5690
Archiwum
22.07.2019 13:13 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,90 zł/kg, średnia: 5,46 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ 12.07.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,25 (+ 0,85%), kukurydza SIE19 - 178,00 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 370,25 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++

Ministerstwo o konserwach

Redakcja

- Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami w związku z zagrożeniem ASF, pochodziły tylko od zwierząt zdrowych – przekonuje w swoim komunikacie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

 

Jak czytamy w komunikacie resortu rolnictwa, tylko zdrowe i przebadane zwierzęta mogą być poddawane ubojowi w rzeźni, a ich mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w zakresie zwalczania chorób zakaźnych zwierząt – świnie, u których stwierdzono zakażenie wirusem ASF podlegają zabiciu, a ich zwłoki zniszczeniu lub unieszkodliwieniu pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjne. Nie mogą stanowić również surowca do produkcji żywności.

 

Świnie zdrowe z gospodarstw zlokalizowanych na obszarach wyznaczonych zgodnie z decyzją wykonawczą Komisji 2014/709/UE z dnia 9 października 2014 r. w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich i uchylająca decyzję wykonawczą Komisji 2014/178/UE (Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63 z późn. zm.) mogą być wprowadzane na rynek w celu wytworzenia z nich produktów. Świnie przed wysyłką do rzeźni są kontrolowane przez lekarza weterynarii oraz pobierane są próbki krwi do badań laboratoryjnych w kierunku ASF. Tylko świnie, które uzyskały zadowalające wyniki takich badań mogą być skierowane do uboju w celu pozyskania mięsa przeznaczonego do spożycia przez ludzi.

 

Przepisy unijne oraz przepisy krajowe je wprowadzające, dopuszczają produkcję i wprowadzanie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt (w tym przypadku ASF), pod warunkiem, że spełnione zostaną określone wymagania dotyczące ich produkcji oraz wprowadzania na rynek. Np. produkty te nie mogą pochodzić z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono tę chorobę. Między innymi możliwe jest zastosowanie różnych metod obróbki pozyskanego mięsa, takich jak obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu tj. produkcja konserw zawierających w swoim składzie takie mięso.

 

Należy zauważyć, że w przypadku choroby jaką jest ASF ww. obróbka ma na celu zabezpieczenie przed rozprzestrzenianiem się tej choroby wśród zwierząt, a nie wśród ludzi, ponieważ wirus ten nie stanowi dla ludzi żadnego zagrożenia. Pozyskanie mięsa wyłącznie od świń zdrowych z gospodarstw, w których nigdy nie było wirusa afrykańskiego pomoru świń oraz przetworzenie tego mięsa w postaci konserw, termicznie w wysokiej temperaturze daje całkowitą gwarancję bezpieczeństwa produktu.

 

Komunikat jest komentarzem do publikacji prasowych, dotyczących produkcji konserw z mięsa świń pochodzących z obszarów objętych restrykcjami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF).

 

Źródło: www.gov.pl

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (0 głosów)

Może zainteresuje Cię również:

Ogromne ognisko ASF w Bułgarii. Do wybicia 17 tys.

Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdziła p

ASF blisko powiatu żuromińskiego

W miniony piątek Główny Lekarz Weterynarii poinformował o ko

W Unii Europejskiej ceny tuczników znalazły się po

Spadające ceny tuczników w ostatnim tygodniu rozczarowały pr