Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
14 czerwca 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7727 EUR EUR - 4,2554 GBP GBP - 4,7771 DKK DKK - 0,5698
Archiwum
14.06.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 180,75 (+ 1,12%), kukurydza SIE19 - 176,50 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 369,25 (+ 0,48%) [euro/tona] +++ +++ +++ 14.06.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,60 zł/kg, średnia: 5,23 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++

AGROEKOSYSTEM - ONE HEALTH - WSPÓLNE ZDROWIE

Nazwisko zobowiązuje! Zwłaszcza tak bardzo ptasie…

prof. Piotr Tryjanowski

Pomysł na powyższy tytuł to intelektualna pamiątka z jakiejś, bardzo dawnej, konferencji. Prowadzący obrady zaczął się głośno zastanawiać, dlaczego wśród ornitologów i miłośników ptaków jest tak wielu o ptasio brzmiących nazwiskach. Zerknijmy tylko na krajowe podwórko. No i kogóż my tu mamy. Całe stadko, przywołuję z pamięci: Krogulec, Mazurek, Kania, Dudek oraz polskie warianty ptasich nazwisk: Sokołowski, Czaplicki, Gawroński, Grzywaczewski, Czajkowski, Ptaszyk. Pewnie jak bym się chwilkę zastanowił przypomniałbym sobie i innych.

Czytaj więcej...

Drzewostan słowiański

prof. Piotr Tryjanowski

W naszym dziale OneHealth często poszukujemy rzeczy nietypowych, nieoczywistych, ale promujących poznanie przyrody i zachowanie jej we właściwym stanie. Czy możemy tego dokonać jedynie w gronie zadeklarowanych ochroniarzy przyrody i pozostać na przekonywaniu przekonanych? Moim zdaniem zdecydowanie – nie! Dlatego też wyszukuje interesujących pozycji pisząc o nich zarówno na naszym portalu, jak i w innych miejscach.

Czytaj więcej...

Pusta Planeta: gdzie się podziali wszyscy ludzie?

prof. Piotr Tryjanowski

Od półwiecza w wielu, zwłaszcza tych najbardziej popularnych, mediach, słyszymy jeden, jasny przekaz – Ziemia ginie pod naporem mas ludzkich. Przedstawicieli Homo sapiens jest za dużo. Gatunek ten niebezpiecznie zmienia Niebieską Planetę i zmierza w kierunku samozagłady. Z drugiej strony, powoli przebija się demograficzna i ekonomiczna troska o losy poszczególnych społeczeństw. Na oceanie wzrostu pojawiają się pęknięcia, a przykładowi Japonii demografowie przyglądają się z wielu stron. Okazuje się, że to powtarzalny wzorzec. Dzieci wszędzie jest coraz mniej, programy pomocowe sprawdzają się w sposób co najwyżej umiarkowany – znaczy zatrzymują negatywne trendy, ale to za mało, by miał kto płacić na przyszłe emerytury i zaawansowane programy medyczne.

Czytaj więcej...

Znaczenie starych tradycyjnych sadów dla ptaków

prof. Piotr Tryjanowski

Tradycyjne stare sady tworzą przeważnie drzewa silnie rosnące i wysokopienne o dużej rozpiętości koron i posadzone w szerokich rozstawach. Dla odmiany sady towarowe wyróżnia niskopienność, drzewa słabiej rosną, ale szybko wchodzą w fazę owocowania oraz posadzone są w niewielkich rozstawach. Odróżnia je również dobór odmian drzew owocowych. Obecnie nie sadzi się już sadów tradycyjnych, jednocześnie znikają one z krajobrazu. Resztki ich, tam gdzie przetrwały, są karczowane i zastępowane nowymi odmianami. Handel wielkotowarowy nie akceptuje dawnych odmian jabłek, więc stare odmiany bezpowrotnie znikają.

Czytaj więcej...

Wodniczka - gatunek zależny od tradycyjnego rolnictwa

prof. Piotr Tryjanowski

Gdyby zapytać rolników, właścicieli łąk, o wodniczkę to raczej bezładnie rozłożą ręce. O wodniczce – składowej części komórki roślinnej zwanej wakuolą - pewnie słyszeli na lekcjach biologii, ale żeby kojarzyć ją z ptakiem potrzeba nieco bardziej specjalistycznych zainteresowań. Tymczasem wodniczka, ta wodniczka o naukowej nazwie Acrocephaluspaludicola jest najrzadszym i zarazem jedynym globalnie zagrożonym gatunkiem z rzędu wróblowych, występującym w kontynentalnej części Europy. Polska w jej ochronie odgrywa szczególna rolę, gdyż na terenie naszego kraju żyje około 25 procent całej światowej populacji. Wielkość jej populacji dramatycznie spadła, co związane jest z zanikiem siedlisk występowania: torfowisk niskich oraz podmokłych łąk. Czy można tym negatywnym trendom zapobiec? Jak to zrobić?

Czytaj więcej...

Na Majówkę: enologia dla początkujących

prof. Piotr Tryjanowski

W winie łączy się kultura i natura. Ludzkie pomysły, ciężka praca i dary ziemi. Dobrze wykonane wino z nawiązką oddaje właściwości lokalnego klimatu, a nawet powie czy robione było z miłością i szacunkiem dla zasobów przyrody. Jak jednak wino czuć nie tylko sercem i duszą, ale znaleźć i nieco pokarmu dla rozumu? Uważam, że świetnie w tym pomoże nowa książka prof. Marka Rekowskiego Przewodnik po świecie wina.

Czytaj więcej...

Konflikty o wodę

prof. Piotr Tryjanowski

Każdy miesiąc suszy przypomina nam jak cenna jest woda. Nieco o tym zapomnieliśmy. Oczywiście codziennie musimy się napić, umyć, podlać ogródek. Gdy wody brakuje rozpaczamy, patrząc na puste pola załamujemy ręce i prosimy o deszcz. Mapy suszy wprawiają nas w zakłopotanie.

Czytaj więcej...

Tradycyjny wypas bydła atrakcyjny także dla płazów

Redakcja

W niedawno opublikowanym na naszym portalu artykule prof. Piotr Tryjanowski zachęcał do ochrony nietoperzy żyjących w pobliżu pastwisk. Wszak dla pasącego bydła są na wagę złota: odławiają uciążliwe komary, muchy i gzy. Te odpowiadają nie tylko za przenoszenie wielu patogenów ale mogą przyczyniać się również do negatywnego wpływu na masę ciała zwierząt oraz obniżać produkcję mleka. Rzeczywista rola nietoperzy jest więc nie do przecenienia także dla rolników.

Czytaj więcej...

Krowy i świnie korzystają z kompasu

Martyna Frątczak

Wiele gatunków organizmów zamieszkujących naszą planetę jest w stanie wyczuwać pole geomagnetyczne i je wykorzystywać. Istnienie zmysłu magnetycznego odkryto u przedstawicieli praktycznie wszystkich najważniejszych grup zwierząt, od mrówek po migrujące ptaki i żółwie morskie. Nie trzeba jednak szukać daleko, żeby znaleźć przykłady tego zjawiska. Na przykład odkryto, że pasące się bydło, układa swoje ciało niemal zawsze w magnetycznej linii północ-południe. Podobne zachowanie zaobserwowano u dzikich świń. Po co jednak zmysł magnetyczny zwierzętom, które nie podejmują zapierających dech w piersiach dalekich wędrówek?

Czytaj więcej...

Gdzie w krajobrazie rolniczym znajdują się najcenniejsze miejsca dla ptaków?

prof. Piotr Tryjanowski

Krajobraz rolniczy pełni istotną funkcję nie tylko jako miejsce produkcji żywności – jego dobre funkcjonowanie odgrywa ważną rolę w ochronie przyrody. Coraz częściej, zwłaszcza w Europie Zachodniej i w USA, dyskutuje się o niekorzystnych zmianach bioróżnorodności związanych z rolnictwem. Krajobraz rolniczy jest jednakże niezwykle skomplikowany i nie każdy jego fragment służy bezpośrednio produkcji rolnej.

Czytaj więcej...

W koncepcji OneHealth też jest miejsce na psychikę

prof. Piotr Tryjanowski

Felietony zebrane w książce prof. Łukasza Święcickiego zatytułowanej "Buka u psychiatry" chłonąłem. Radość płynąca z lektury, jednakże starałem się dawkować – parę o poranku i parę wieczorem. Wiedziałem, że będę chciał o nich napisać, choćby krótko wspomnieć. Zdecydowanie warte lektury, aczkolwiek dotrzeć do nich niełatwo (trzeba wszak kliknąć w odpowiedni link, prowadzący do specjalistycznej, niekorporacyjnej księgarni – rzecz jasna podaję poniżej).

Czytaj więcej...

Krowy i nietoperze – czyli jak wypas zwiększa atrakcyjność dla łowców owadów

prof. Piotr Tryjanowski

Wśród osób zajmujących się ochroną przyrody i ochroną środowiska modnym się stało narzekanie na koszty środowiskowe hodowli zwierząt i promocja wegetarianizmu. Większość tych analiz zdaje się zupełnie nie dostrzegać komplikacji ekosystemów i tego, że istnienie wielu gatunków dzikich zależy nie tylko od rolnictwa, ale właśnie od obecności zwierząt gospodarskich. Niemal klasycznym przykładem działalności proekosystemowej jest wypas niektórych gatunków zwierząt, przede wszystkim bydła i owiec. Wspominaliśmy o tym w dziale OneHealth wielokrotnie. Kluczowym jednak pozostaje o intensywność hodowli, przede wszystkim obsadę zwierząt na pastwisku. Wiele badań wskazuje, że najlepsze znaczenie dla zachowania bioróżnorodności mają ekstensywne, tradycyjne praktyki pasterskie. W niektórych miejscach, na przykład w basenie Morza Śródziemnomorskiego tradycja wypasu, a zatem wpływu na elementy dzikiej przyrody, trwa już nieprzerwanie od ponad 5000 lat.

Czytaj więcej...