kps

kps

CenyRolnicze
06 października 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8989 EUR EUR - 4.8445 GBP GBP - 5.5303 DKK DKK - 0.6512
Archiwum


06.10.2022 MATIF: pszenica GRU22: 345,00 (-2,20%), kukurydza LIS22: 337,25 (-0,44%), rzepak LIS22: 616,75 (-2,53%)

06.10.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubelskie, lubelski, 24-224, tel.: 781 745 769

06.10.2022 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

05.10.2022 14:12 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-9,20 zł/kg, średnia: 8,69 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

05.10.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 800 kg, wielkopolskie, słupecki, 62-410, tel.: 600 417 918

04.10.2022 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, oławski, 55-216, tel.: 606 780 248

03.10.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, wielkopolskie, ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

03.10.2022 SPRZEDAM 130 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, wągrowiecki, 62-291, tel.: 504 637 371

03.10.2022 SPRZEDAM 40 T ŻYTA PASZ., transport firmowy, wielkopolskie, leszczyński, 64-150, tel.: 607 947 247

03.10.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mięsny, 700 kg, małopolskie, tatrzański, 34-425, tel.: 698 197 928

03.10.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 800 kg, dolnośląskie, milicki, 56-300, tel.: 535 289 547

03.10.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

02.10.2022 SPRZEDAM 300 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-050, tel.: 602 703 849

01.10.2022 SPRZEDAM 20 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.10.2022 SPRZEDAM 30 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Bezkręgowce w różnych typach winnic

prof. Piotr Tryjanowski
winorośl, winogrona, winnica

Czasami kontemplując piękno świata znad kieliszka wina, zwyczajnie zapominamy, że produkcja winorośli to po prostu część rolnictwa. Rolnictwa, które podlega radykalnym zmianom, wynikającym choćby z wzrastającego poziomu chemizacji i mechanizacji. Z drugiej strony w związku z trendami konsumenckimi, moda czy werbalizowana odpowiedzialność za środowisko przyrodnicze, obok winnic intensywnie uprawianych, następuje dynamiczny rozwój upraw organicznych i biodynamicznych. Nie wiemy jednak do końca, czy te uprawy są rzeczywiście lepsze dla środowiska przyrodniczego.

 

Różnicom w faunie bezkręgowców – owadów i pająków - trzech typów winnic (konwencjonalnych, organicznych i biodynamicznych) przyjrzeli się badacze szwajcarscy. Może to wielu zadziwić, ale Szwajcaria jest ważnym w skali europejskiej producentem wina, choć niespecjalnie znanego, bowiem w zdecydowanej większości konsumowanego lokalnie.

 

Wybrane do badań typy winnic znacząco różnią się sposobami gospodarowania. W klasycznych winnicach konwencjonalnych używa się herbicydów, zatem ziemia jest praktycznie goła, bez traw i ziołorośli. Chociaż trzeba przyznać, że w Szwajcarii, zwłaszcza w kantonie Valais, gdzie prowadzono badania, widoczny jest trend odchodzenia od pestycydów i coraz szerzej stosowane są prośrodowiskowe standardy w tzw. produkcji zintegrowanej. W winnicach organicznych i biodynamicznych roślinność gruntowa jest pozostawiona, czasami 2-3 krotnie koszona w ciągu roku (winnice organiczne), natomiast w winnicach biodynamicznych także wspomagana orką, ze względu na specyficzne zastosowanie obornika. Tak więc liczba zabiegów agrotechnicznych, przez ekologów nazywanych zaburzeniami, różni się pomiędzy typami winnic. Istotę wspomnianych różnic dobrze prezentuje obrazek zawarty w oryginalnej pracy opublikowanej w czasopiśmie Frontiers in Conservation Sciences.

 

schemat winnica agroekosostem tryjanowski cenyrolniczE pl

 

Okazało się, że typy gospodarowania wpływają na różnice lokalnych zgrupowań pająków i owadów. Głównym czynnikiem wpływającym na liczebność i bogactwo taksonomiczne badanych bezkręgowców była pokrywa gleby winnicy roślinnością zielną. Po prostu, im więcej traw i ziołorośli tym więcej owadów i pająków w winnicach. Stanowi to potwierdzenie ich lepszego biologicznego zróżnicowania. Najlepszym siedliskiem dla tych małych zwierząt były winnice organiczne, zaś różnice pomiędzy winnicami klasycznymi i biodynamicznymi pozostawały niewielkie.

 

Badacze sugerują, że współczesne zmiany w winiarstwie i powrót do mniej inwazyjnych metod mogą mieć pozytywne znaczenie dla przyrody. Jako konsumenci pamiętajmy o tym przy zakupie wina i starajmy się wybierać produkty lokalne pochodzące z winnic uwzględniających potrzeby natury.

 

Oryginalna praca: Bosco L, Siegenthaler D, Ruzzante L, Jacot A and Arlettaz R (2022) Varying Responses of Invertebrates to Biodynamic, Organic and Conventional Viticulture. Front. Conserv. Sci. 3:837551. doi: 10.3389/fcosc.2022.837551

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu