zm skiba

skiba

CenyRolnicze
06 lutego 2023, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3833 EUR EUR - 4.7195 GBP GBP - 5.2764 DKK DKK - 0.6340
Archiwum


06.02.2023 14:18 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,58 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

06.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 288,50 (+1,41%), kukurydza MAR23: 280,25 (+0,81%), rzepak MAJ23: 549,75 (+0,83%)

06.02.2023 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, sokołowski, 08-307, tel.: 501 585 849

06.02.2023 SPRZEDAM 21 BYKÓW, mieszaniec, 780 kg, wielkopolskie, poznański, 62-035, tel.: 697 072 129

06.02.2023 SPRZEDAM 50 T RZEPAKU, transport rolnika, łódzkie, wieluński, 98-346, tel.: 696 033 089

05.02.2023 KUPIĘ 1900 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

05.02.2023 SPRZEDAM 40 BYKÓW, mięsny, 700 kg, łódzkie, sieradzki, 98-200, tel.: 603 687 146

05.02.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130-140 kg, 59%, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 728 383 288

05.02.2023 SPRZEDAM 70 T JĘCZMIENIA PASZ., transport rolnika, opolskie, krapkowicki, 47-344, tel.: 784 574 610

05.02.2023 SPRZEDAM 30000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 3 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

02.02.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, zachodniopomorskie, wałecki, 78-600, tel.: 500 610 728

02.02.2023 SPRZEDAM 300 T PSZENICY KONS., transport rolnika, mazowieckie, płoński, 09-130, tel.: 737 451 050

02.02.2023 SPRZEDAM 5000 JAJ, rozmiar M, mazowieckie, Warszawa, 01-926, tel.: 537 309 780

02.02.2023 SPRZEDAM 40 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

02.02.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 601 371 522

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Wypas zwierząt to przyszłość rolnictwa. Planety nie uratuje weganizm.

Martyna Frątczak

Droga do zrównoważonego, przyjaznego planecie rolnictwa nie leży w eliminacji hodowli zwierząt. Rozwiązaniem może być szersze zastosowaniu wypasu bydła, owiec oraz kóz. Wiele obszarów Ziemi nie nadaje się pod uprawy. Przeżuwacze pozwalają je wykorzystać – wspierając zdrowie gleby, bioróżnorodność, i integrując produkcję roślinną ze zwierzęcą.

Eliminacja hodowli nie przyniesie nic dobrego

W niedawno opublikowanej pracy naukowej światowa ekspertka od systemów produkcyjnych bydła, prof. Temple Grandin, podzieliła się swoją wiedzą i obserwacjami dotyczącymi wypasu zwierząt. Będąc w branży ponad 50 lat opracowała wiele innowacyjnych rozwiązań stosowanych dziś powszechnie w gospodarstwach i ubojniach bydła w Stanach Zjednoczonych i innych państwach. Znacznie usprawniły obsługę zwierząt, równocześnie poprawiając ich dobrostan. Jej praca pokazała, że poszanowanie biologii zwierząt gospodarskich działa na korzyść hodowców i obniża koszty produkcji.

Sama będąc miłośniczką zwierząt, rozumie ich ważną rolę w globalnej produkcji żywności i jest przeciwna radykalnym ruchom wegańskim i „obrońcom zwierząt”, którzy drogę do ochrony planety widzą w całkowitym wyeliminowaniu hodowli zwierząt, czy w mięsie in vitro. Produkcja roślinna nie może istnieć bez hodowli zwierząt, a udział uzyskiwanych z niej produktów w diecie człowieka jest nie do zastąpienia.

Zdaniem Temple Grandin droga do zrównoważonego, przyjaznego planecie rolnictwa leży gdzie indziej – w szerszym zastosowaniu wypasu bydła, owiec oraz kóz. W swojej pracy odwiedziła wiele gospodarstw z systemem pastwiskowym – w każdym stanie i prowincji USA i Kanady, w Ameryce Środkowej i Południowej, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Danii, Portugalii, Australii i Nowej Zelandii. Widziała dobre i złe strony tego systemu produkcji.

Głównym wnioskiem z jej podróży jest fakt, że ogromne ilości ziemi nie nadają się pod uprawę roślin do konsumpcji człowieka – wykorzystać je można wyłącznie do wypasu. Przykładem są tereny wyjątkowo suche i pagórkowate, takie jak pustynie w Arizonie, czy stepy w Australii, lub tereny bardzo wilgotne i nierówne, przykładowo strome wzgórza w Nowej Zelandii. Szacunki pokazują że co najmniej 20% gruntów na Ziemi nadaje się tylko do wypasu zwierząt.

owce pole pixabay portal ceny rolnicze pl

Prawidło prowadzony wypas chroni glebę i środowisko

Aktywiści klimatyczni mogą odpowiedzieć, że wypas przeżuwaczy przyczynia się do produkcji ogromnej ilości metanu – taki system hodowli nie może być więc przyjazny planecie. Jak komentuje Temple Grandin, zanim Europejczycy przybyli do Ameryki Północnej, żyły tam ogromne stada bizonów, które również emitowały duże ilości metanu. Emisja przez nie powodowana była równa ok 86% obecnej emisji wynikającej z hodowli przeżywaczy w Stanach Zjednoczonych. Tymczasem istnieje wiele innych źródeł metanu – przykładowo tereny podmokłe odpowiadać mogą nawet za 1/3 emisji tego gazu do atmosfery.

Wypas bydła, owiec i kóz może znacząco poprawiać jakość gleby. Obszary USA, na których w przeszłości wypasały się bizony, stworzyły po dziś dzień najlepsze pola uprawne. Obszary trawiaste ewoluowały wraz w pasącymi się na nich zwierzętami. Tam, po intensywnych okresach zgryzania, następowały długie okresy „odpoczynku”, który pozwalał na całkowitą regenerację pastwiska.

Systemy wypasu zwierząt gospodarskich, które naśladują ten cykl, mają niezaprzeczalnie pozytywny wpływ na ziemię, akumulację w niej węgla (co pomaga zmniejszyć jego emisję do atmosfery), a także bioróżnorodność roślin. Podtrzymywanie istnienia obszarów trawiastych przyczynia się również do zachowania wielu gatunków ptaków, owadów – w tym zapylających - i innych ważnych dla ekosystemu zwierząt.

Z dobroczynnego wpływu wypasu korzysta się w niektórych systemach płodozmianowych upraw, gdzie na zmianę z produkcją kukurydzy czy soi wypasa się zwierzęta. Poprawiają zdrowie gleby, co przyczynia się do wyższych plonów. Systemy integrujące produkcję roślinną i zwierzęcą to idealny przykład zrównoważonego rolnictwa. Prof. Temple Grandin ma nadzieję, że zostanie szerzej wykorzystany w przyszłości.

Stale pojawiają się nowe pomysły na stworzenie jeszcze bardziej przyjaznych środowisku systemów hodowli przeżuwaczy. Przykładowo niektórzy producenci prowadzą wypas w innowacyjnym systemie, gdzie owce przebywają na pastwiskach znajdujących się pod panelami słonecznymi. Zwalczają chwasty i koszą roślinność pod palenami, równocześnie umożliwiając produkcję żywności na gruntach przeznaczonych pod elektrownie słoneczne.

Jak prowadzić wypas, aby osiągnąć najlepsze wyniki?

Metoda wypasu musi być dostosowana do lokalnych warunków, typu gruntu, roślinności i klimatu. Nie ma strategii, która tak samo dobrze sprawdzi się w każdym miejscu świata. Warto jednak trzymać się zawsze jednej zasady – aby zachować pastwiska w dobrej kondycji, wypas powinien naśladować sposób, w jaki korzystają z nich dzicy roślinożercy. Stada przeżuwaczy migrują zazwyczaj w ciasnym gronie. Pasą się na kawałku ziemi, całkowicie go „kosząc” i ruszają dalej. Na to samo pastwisko wracają dopiero w kolejnym roku. Daje to mnóstwo czasu na regenerację roślin.

Najlepszym pomysłem jest więc system wypasu rotacyjnego – jednak wiele gospodarstw go stosujących popełnia błąd, wypuszczając zwierzęta na zbyt dużą powierzchnię pastwiska na raz, lub nie dając terenom wystarczająco długiego okresu „odpoczynku”. Rozwiązaniem jest wypas zwierząt w ciaśniejszych stadach, na ograniczonej partii pastwiska – umożliwiają to ogrodzenia elektryczne (które mogą być zasilane energią słoneczną), lub tzw. „wirtualne ogrodzenia”.

Więcej na temat wirtualnych ogrodzeń: Wirtualne ogrodzenie dla krów: płot, którego nie ma.

Zebranie zwierząt na małym wybiegu zmusza je do wykorzystania wszystkich roślin na obszarze, przed przeniesieniem na kolejny. Zapobiega to problemowi selektywnego zgryzania i daje możliwość pozostawienia terenu na dłuższą regenerację. W niektórych systemach, w zależności od powierzchni dostępnego gruntu i klimatu, zwierzęta przenosi się co kilka dni, lub po dłuższym okresie, między dwoma lub więcej pastwiskami.

Pełne korzyści dla gleby wynikające z wypasu rotacyjnego nie są osiągane od razu. Zazwyczaj trzeba prowadzić go od 3 do 5 lat, aby zacząć dostrzegać zmiany w jakości gruntów. Najlepsze przykłady pozytywnych skutków rotacyjnego wypasu zwierząt prof. Temple Grandin obserwowała w Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, południowych Stanach Zjednoczonych i Urugwaju. Intensywność wypasu i szybkość rotacji między pastwiskami musi być dostosowana do lokalnych warunków, w szczególności opadów deszczu w regionie. Większe opady pozwalają na bardziej intensywny wypas – na suchych obszarach zbyt szybka rotacja negatywnie wpływa na glebę i przyczynia się do mniejszych przyrostów masy ciała i wydajności zwierząt.

Ponadto trzeba wziąć pod uwagę, że nie każda rasa bydła czy owiec dobrze radzi sobie w ekstensywnym wypasie w danym klimacie. Przykładowo na australijskich pastwiskach bytyjskie rasy bydła nie są w stanie przetrwać. W tamtejszych warunkach potrzebne są zwierzęta mające sporą domieszkę krwi indyjskiego bydła zebu, dostosowanego do suchego i ciepłego klimatu, efektywnie wykorzystujące zasoby pastwisk. Wielu amerykańskich farmerów zauważyło, że bydło zbyt intensywnie selekcjonowane w kierunku mięsności osiągało bardzo słabe wyniki w ekstensywnym chowie na pastwiskach. Zwierzęta takie mogą mieć zbyt duże zapotrzebowanie kaloryczne, aby wystarczyły im zasoby terenów trawiastych. W systemach wypasu najlepiej sprawdzają się rasy lokalne, świetnie przystosowane do warunków w regionie.

owce suche pastwisko pixabay portal ceny rolnicze pl

Europa ma dobre warunki do wypasu

Zarówno w zachodniej, jak i wschodniej Europie znaleźć można obszary o optymalnym poziomie opadów w ciągu roku, na których doskonale sprawdza się zarówno rotacyjny wypas, jak i jego integracja z uprawami. Doskonałym przykładem zrównoważonego wypasu z Europy są tradycyjne gaje oliwne w Portugalii, gdzie owce pasą się wsród wiekowych drzew.

W niektórych regionach najlepszym rozwiązaniem jest łączenie wypasu bydła, z wypasem owiec i kóz. Przykładowo w Niemczech wypas owiec i kóz został wykorzystany do rekultywacji gruntów, które ucierpiały na skutek zbyt intensywnego zgryzania przez bydło. Małe przeżywacze chętnie jedzą chwasty i drzewiaste rośliny, których bydło unika. Również w Węgrzech powszechnie stosuje się kombinację wypasu bydła i owiec. Stosowanie mieszanego wypasu skutkuje większą różnorodnością roślinności w obszarze i poprawia mikrobiom gleby.

W Irlandii można znaleźć przykłady pastwisk, które otrzymują długie okresy „odpoczynku”, co jednak wymuszone jest warunkami pogodowymi. Bydło hodowane jest tam na pastwiskach, a zimą, gdy pola stają się zbyt błotniste, zwierzęta utrzymuje się w budynkach.

 

Na podstawie:

Michalk, David L., et al. "Sustainability and future food security—a global perspective for livestock production." Land Degradation & Development 30.5 (2019): 561-573.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu