Wydzielina kleszczy z gatunku Amblyomma americanum może powodować alergię na czerwone mięso (baraninę, cielęcinę, wieprzowinę i wołowinę). Do objawów należą obrzęk warg, gardła, trudności w oddychaniu i spadek ciśnienia krwi, w niektórych przypadkach poważnie zagrażające życiu. W Stanach Zjednoczonych notowane przypadki odkleszczowej alergii są coraz częstsze.
Opisana alergia nosi nazwę zespołu alfa-gal. Powstaje w wyniku reakcji krzyżowej na substancję obecną zarówno w ślinie kleszcza, jak i czerwonym mięsie (alergen o budowie oligosacharydu). Objawy pojawiają się natychmiast po spożyciu mięsa lub nawet ze znacznym opóźnieniem. Czas ich ujawnienia zależy od wielu czynników; przyśpieszyć może je m.in aktywność fizyczna, czy - niewesoła wiadomość dla miłośników trunków i zagorzałych mięsożerców - spożywany alkohol.
W przypadku szybkiej reakcji alergicznej wystąpić może klasyczny wstrząs anafilaktyczny wymagający szybkiego podania pacjentowi adrenaliny. Przejawia się obrzękiem okolicy gardła i twarzy, trudnością w oddychaniu i nagłym spadekiem ciśnienia krwi. Pojawić mogą się również bóle brzucha, nudności i wymioty. W opóźnionej reakcji głównymi objawami są zazwyczaj niestrawność, bóle i skurcze brzucha lub pokrzywka skórna na całym ciele.
Kleszcze powodujące tego typu alergię spotkać można na obszarze Ameryki Północnej oraz Australii. W USA obserwuje się obecnie ich rozprzestrzenianie i wzrastającą liczbę przypadków alergii w społeczeństwie. Poza alergią na mięso kleszcz Amblyomma americanum przekazywać może w swojej ślinie wiele groźnych patogenów, w tym niedawno odkrytego wirusa.
Źródło:
https://www.sciencemag.org/news/2012/11/ticked-about-growing-allergy-meat
http://kleszcze.pl/alergie-na-mieso-wywolane-przez-kleszcze-zespol-alpha-gal/