Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 lipca 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7855 EUR EUR - 4,2592 GBP GBP - 4,7372 DKK DKK - 0,5705
Archiwum
19.07.2019 13:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 6,20 zł/kg, średnia: 5,55 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 12.07.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,25 (+ 0,85%), kukurydza SIE19 - 178,00 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 370,25 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++

Nocne zbiory oliwek zabijają miliony ptaków!

prof. Piotr Tryjanowski

Któż nie lubi oliwek? To wszak podstawa kuchni śródziemnomorskiej, fantastyczny dodatek do wina, sera i medytacji.

 

Gaje oliwne to także ważne miejsca zimowania ptaków. Miliony ptaków ze środkowej i północnej Europy zimują właśnie tam, a drzewa oliwne wybierają jako miejsca przetrwania nocy. Taki system działał przez lata, właściciele gajów oliwnych lubili ptaki, chwalili się nimi, a nawet umieszczali ich wizerunki na butelkach czy puszkach z oliwą.

 

Ostatnio stało się jednak coś niezwykłego i rząd Andaluzji (jednej z hiszpańskich wspólnot autonomicznych) – przekazał oficjalne informacje o tym, że w gajach oliwnych ginie rocznie 2,6 miliona ptaków. Podobnie może być w Portugalii, chociaż tutaj szacowana śmiertelność roczna jest mniejsza (choć stale zatrważająco wysoka!) i wynosi około 96 tysięcy ptaków rocznie. Podejrzewa się, że problem istnieje także we Włoszech i we Francji, lecz jak na razie brak jakichkolwiek danych z tych krajów.

 

Ptaki giną nocą, w trakcie zbiorów dojrzałych oliwek, kiedy to kombajn do zbioru niejako odkurza je właśnie wraz z oliwkami. W Internecie upubliczniono zdjęcia, sugerujące, że w jednej przyczepie oliwek może znajdować się aż setka martwych ptaków. Najczęściej giną: pokrzewki śródziemnomorskie, gajówki, kapturki, paszkoty, drozdy śpiewaki, droździki, rudziki, dzwońce, pierwiosnki, piecuszki, świstunki górskie, szczygły i makolągwy. Jak widać jest to całkiem pokaźna lista.

 

Wielu gospodarzy decyduje się na zbiory w nocy, gdyż w chłodniejszym powietrzu oliwki zachowują więcej aromatu. Jednak czy ten aromat wart jest życia milionów ptaków? Rozwiązaniem byłby powrót do tradycyjnego, ręcznego ekstensywnego zbioru, dającego zresztą oliwę najlepszej jakości.

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora: