kps

kowalczyk

CenyRolnicze
08 grudnia 2021, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0710 EUR EUR - 4.5941 GBP GBP - 5.3909 DKK DKK - 0.6178
Archiwum


07.12.2021 MATIF: pszenica GRU21-280,25 (-0,27%), kukurydza STY22-247,25 (+0,41%), rzepak LIS21-696,25 (+2,39%) [euro/t]

07.12.2021 SPRZEDAM 8 BYKÓW, hf, 650 kg, wielkopolskie, kaliski, 62-860, tel.: 535 219 614

07.12.2021 SPRZEDAM 250 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, wągrowiecki, 62-290, tel.: 504 637 371

07.12.2021 SPRZEDAM 13 TUCZNIKÓW, 135 kg, 60 %, warm.-mazur., nowowiejski, 13-324, tel.: 601 854 471

07.12.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 135 kg, 57 %, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 693 438 637

07.12.2021 SPRZEDAM 20000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2,50 kg, wielkopolskie, poznański, 62-001, tel.: 504 284 593

06.12.2021 13:12 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,50 zł/kg, średnia: 7,05 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

06.12.2021 SPRZEDAM 47000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2,50 kg, wielkopolskie, kaliski, 62-850, tel.: 600 289 933

06.12.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, poznański, 62-025, tel.: 600 595 667

05.12.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, garwoliński, 08-404, tel.: 508 164 997

04.12.2021 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, kraśnicki, 23-250, tel.: 506 964 455

04.12.2021 SPRZEDAM 21 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, kościański, 64-030, tel.: 663 272 758

04.12.2021 SPRZEDAM 108 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, wielkopolskie, kaliski, 62-874, tel.: 665 319 904

04.12.2021 KUPIĘ 700 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-400, tel.: 791 082 825

04.12.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 680 kg, opolskie, nyski, 48-340, tel.: 602 758 805

04.12.2021 SPRZEDAM 1-4 BYKI, mięsny, 600 kg, zach.-pom., drawski, 78-530, tel.: 507 043 101

03.12.2021 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK, mięsny, 110 kg, opolskie, prudnicki, 48-250, tel.: 722 005 898

02.12.2021 SPRZEDAM 48 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-260, tel.: 607 096 480

02.12.2021 SPRZEDAM 20 BYKÓW, hf, 775 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 608 128 340

02.12.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Pszczoły w winnicach

prof. Piotr Tryjanowski

Pszczoły chyba niewielu osobom kojarzą się z winem. Jeśli już, to raczej z miodami pitnymi czy popularnymi zwłaszcza w górach miodulami – silnymi (czasem > 50%) alkoholami, znanymi na przykład na Zaolziu pod wdzięczna nazwą Mama z Tatą (lokalnie czasem zabawniej zapisywaną).

I tylko wyjątkowo, w porównaniu z innymi grupami zwierząt, pszczoły trafiają na etykiety win. Wspominałem zresztą o tym na spotkaniu Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego w Poznaniu (grudzień 2018), gdy opowiadałem o wizerunkach zwierząt gospodarskich na etykietach wina.

 

Wypada jednak koniecznie zaznaczyć, że pszczoły to znacznie liczniejsza grupa owadów, niż znany nam dobrze gatunek – pszczoła miodna Apis mellifera. Do nadrodziny pszczół (Apoidea) zalicza się bowiem aż około 20 tysięcy gatunków owadów, bardzo ważnych z ekonomicznego punktu widzenia, przede wszystkim jako zapylacze wielu gatunków roślin. To zróżnicowanie potrafi uchwycić wprawne oko entomologa, a posłuszna ręka narysować. Zaś próbkę takich działań na szklanych, w tym także po szlachetnych trunkach butelkach, można obejrzeć na blogu prof. Stanisława Czachorowskiego, gdzie sprytnie wiąże entomologiczne wątki, z ornitologicznymi, enologicznymi i wreszcie bibliofilskimi – tutaj i kliknij

I autor bloga nawet na potrzeby niniejszego tekstu podesłał fotografię, na której dostrzeżemy i bardziej pszczele malowidło.

 

butelki2 ceny rolnicze pl

 

To wątki kolorowe i estetyczne, jednak występowanie pszczół w winnicach zdecydowanie nie sprowadza się do zdobienia butelek. Pszczoły, owady zanikające praktycznie na całej kuli ziemskiej, stanowią obiekt badań i refleksji wielu osób – teoretyków i praktyków. Ci zaś, w poszukiwaniu swoich ulubionych owadów (a może nawet pomimo, któż to wie?) trafili do winnic.

 

Bardzo ciekawe wyniki pszczelich analiz na łamach specjalistycznego czasopisma Agriculture, Ecosystems & Environment, przedstawił zespół z Austrii, badający niewielkie (0,4 – 1 ha) winnice w tym kraju. W ciągu dwóch lat prac terenowych (2015-2016) przebadano 16 winnic, w wieku 6-58 lat, zarówno z białymi, jak i czerwonymi odmianami winorośli (nawiasem mówiąc zestaw całkiem pokaźny: Zweigelt, Blue Frankish, Blue Portuguese, Grüner Veltliner, Welschriesling, White Burgundy, Chardonnay i Muscatel). Porównano w zasadzie dwa systemy gospodarowania w winnicach: (1) bez orki i systematycznie prowadzonego przycinania roślinności zielnej pomiędzy rzędami winorośli i (2) orką i koszeniem, wykonywanym 3 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego. Pszczoły zaś odławiano 5 razy w sezonie, od kwietnia do sierpnia, koncentrując się na gatunkach dziko żyjących i celowo pomijając udział pszczoły miodnej. Zebrali tych owadów całkiem sporo: 493 osobniki należące do 84 gatunków, w tym Lasioglossum laterale, gatunek pszczoły po raz pierwszy stwierdzony w Austrii.

 

W winnicach, gdzie pozostawiano pasy ziołorośli stwierdzono więcej gatunków i większą liczbą dzikich pszczół. Badacze jednak twierdzą, że to nie tylko dostępność kwitnących roślin kwiatowych oraz oferowanego przez nie pyłku i nektaru wpływała pozytywnie na pszczoły. Drugim, ważnym czynnikiem jest bowiem struktura gleby. W tej nienaruszanej, w naturalnych szczelinach znajduje schronienie i miejsce na gniazda znacznie więcej pszczół.

 

 wino pszczoly 1 ceny rolnicze pl

 

Naukowcy sami zaznaczają, że to dopiero początek przygody na pograniczu entomologii i winiarstwa, i że czeka ich jeszcze sporo pracy nim będzie można pokusić się o ogólniejsze wnioski. Zapewne mają rację. Bo w innych krajach i to o sporej winiarskiej tradycji – czyli we Włoszech i w Republice Południowej Afryki, wykonano szeroko zakrojone badania porównawcze zgrupowań pszczół w winnicach. Chciano odpowiedzieć, czy winiarstwo organiczne, oparte na znacznie mniejszym zużyciu środków chemicznych, pozytywnie wpływa na pszczoły. Intuicyjnie wszak byśmy spodziewali się właśnie takiej zależności. Życie okazało się jednak bardziej skomplikowane. W RPA wszystko działa jak należy: mniej chemii – więcej kwiatów – więcej owadów. W słonecznej Italii nie dostrzeżono takiej zależności. Dlaczego? Niestety trudno o jakiekolwiek szersze wnioski. Co kraj to obyczaj i jak widać nie tylko winiarski.

 

Literatura:

Kratschmer, S. et al. (2018). Tillage intensity or landscape features: What matters most for wild bee diversity in vineyards? Agriculture, Ecosystems & Environment266, 142-152.

Kehinde, T., et al. (2018). Organic farming promotes bee abundance in vineyards in Italy but not in South Africa. Journal of Insect Conservation22, 61-67.

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu