kojs

kojs

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Wino i piwo w …. kosmosie

prof. Piotr Tryjanowski

Produkcja jedzenia na czas lotów kosmicznych, czy precyzyjniej rzecz ujmując w warunkach mikrograwitacji, była dotychczas domeną stacji orbitalnej ISS (International Space Station) czy owianych tajemnicą laboratoriów wojskowych. Jednak, kiedy rząd Chin zapowiedział próbę rozpoczęcia produkcji rolniczej na Księżycu, zasadne staje się pytanie: czy w trakcie lotów kosmicznych, albo już nawet po skolonizowaniu dalekich planet będzie się można napić dobrego wina czy piwa? Przyznaję szczerze, że dotychczas rozważania tego typu sprowadzałem do gatunku science fiction, czy może nawet lekkiej, żartobliwej, intelektualnej prowokacji. Tak, pamiętam, że ich namiastki pojawiły się nawet w dwóch polskich książkach związanych z winem: Judyty Sierakowskiej Mołdawianie w kosmos nie lietajut biez wina i Marka Bieńczyka Wszystkie kroniki wina.

 

Tymczasem okazuje się, że to już nie tylko żarty, ale kosmiczna enologia uzyskuje coraz solidniejsze podstawy naukowe. Krajem zaś wiodącym w pomysłach na winną kolonizację Kosmosu, czy precyzyjniej rzecz ujmując – Marsa, jest Gruzja. Kaukaskie państwo wszak uchodzi za najstarsze winne miejsca, mające twarde enologiczne dowody świadczące o winiarstwie sprzed 8 tysięcy lat. Nikoloz Doborjginidze, szef Gruzińskiej Agencji Badań Kosmicznych konkluduje wprost: Nasi przodkowie dali wino Ziemi, my to samo możemy ofiarować planecie Mars. Program winnego zdobywania kosmosu tworzy się z rozmachem i nazwano go IX Millenium. D badań wybrano 450 lokalnych, gruzińskich odmian winorośli i kolejnych 350 pochodzących zza granicy. Największe nadzieje pokłada się w kwaśnych kiściach pospolitej w Gruzji odmiany rkatsiteli, a jej kosmiczna wersja ma być gotowa w 2022 roku. Część fachowców pozostaje jednak sceptyczna, bowiem szykuje się poważny problem z glebą, składnikiem prawdziwego winnego terroir. Z marsjańskim regolitem może być nie lada problem, ponieważ zawiera on pewne ilości nadchloranów, które to podobno samym roślinom nie będą szkodziły, ale taka roślinka będzie trująca dla ludzi.

 

piwo wino kosmos ceny rolnicze pl

wszystkie kroniki wina ceny rolnicze pl

 

Badania trwają, a winiarzom już pozazdrościli browarnicy. Zazdrość jest podłą przypadłością, więc i niech piwosze coś mają ze zdobywania kosmosu. Brandon Specktor odpowiedzialny za rozwój marki Budweiser, poinformował o wysłaniu ziaren jęczmienia na Międzynarodowa Stację Kosmiczną (International Space Station), celem sprawdzenia ich zdolności kiełkowania w warunkach ekstremalnych. Stąd do warzenia piwa ponoć jeden krok. Jeden mały krok laboranta, a wielki krok ludzkości.

 

Czy piwo i wino to tylko dodatki do jedzenia? Nie bardzo orientuje się we właściwościach prozdrowotnych piwa, natomiast w przypadku wina sprawa jest jasna i klarowna i podparta solidnymi wynikami badań. Na łamach specjalistycznego periodyku ACS Medicinal Chemistry Letters już w 2011 opublikowano prace pod nieco technicznym tytułem: The Use of 3,5,4′-Tri-O-acetylresveratrol as a Potential Prodrug for Resveratrol Protects Mice from γ-Irradiation-Induced Death. Natomiast jej implikacje są szalenie ważne. Wino prawdopodobnie nieco chroni organizm przed niebezpieczeństwami promieniowania kosmicznego. Przynajmniej organizm myszy laboratoryjnej. Może dzięki takim badaniom lepiej zrozumiemy zachowania wielu osób, co o podboju kosmosu już nie tylko marzą, ale i solidnie się do tego zadania przygotowują?

 

Zawsze z nadzieją czytam o takich zdobyczach cywilizacji. Zaś zaangażowanym w prace badaczom, poza tradycyjnych życzeń powodzenia i na zdrowie (wiem, dla Gruzinów powinienem specjalnie napisać długi, liczący przynajmniej trzy strony toast – przepraszam, nie dam rady!) chciałbym zasugerować drobną podpowiedź. Gdyby z jakiś powodów nie udało się przetransportować trunków na Marsa, proszę drodzy kosmo-enolodzy, zostawcie nieco trunku w bazie pośredniej, na Księżycu. Niektórzy moi bardziej wtajemniczeni znajomi będą wiedzieć dlaczego.

 

 

Literatura:

Koide, K., Osman, S., Garner, A. L., Song, F., Dixon, T., Greenberger, J. S., & Epperly, M. W. (2011). The use of 3, 5, 4′-Tri-O-acetylresveratrol as a potential prodrug for Resveratrol protects mice from γ-irradiation-induced death. ACS Medicinal Chemistry Letters, 2, 270-274.

https://www.livescience.com/64477-georgia-growing-wine-on-mars.html

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu