Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 lipca 2018, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7244 EUR EUR - 4,3302 GBP GBP - 4,8896 DKK DKK - 0,5808
Archiwum
13.07.2018 MATIF: pszenica kons. WRZ18 - 183,25 (+ 0,96%), kukurydza SIE18 - 169,00 (+ 0,30%), rzepak SIE18 - 359,75 (+ 0,28%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.07.2018 13.33 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,90 - 6,30 zł/kg, średnia: 6,06 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Przez język do serca!

prof. Piotr Tryjanowski

Czytelnicy naszego działu OneHealth dobrze już wiedzą, że połączenie zdrowia ludzi, zwierząt i całego ekosystemu nie jest rzeczą prostą, za to konieczną. Pytanie jak tę wiedzę szerzej przekazywać i to co wielu powtarza – czy takie podejście ma sens ekonomiczny? Spotkania z praktykami są najlepszym miejscem do upowszechniania wiedzy.

 Możemy odpowiadać na pytania młodych rolników, studentów ochrony środowiska, weterynarii, agronomii, zootechniki i biologii (a sądząc po frekwencji także innych kierunków) i pokazywać dobre przykłady. Te idee stały się podstawą do spotkania z dyrektorem naukowym francuskiej firmy Nutrilac panem IvesemRuck. Spotkanie rozpoczął inż. Roman Cieślar z Zaolzia, który od lat współpracuje z Instytutem Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także czeską firmą Guyokrma specjalizującą się w żywieniu małych przeżuwaczy, a przede wszystkim fantastycznych owiec. Na rodzinnej farmie Pana Romana naukowcy z Poznania od lat prowadzą badania dotyczące relacji pomiędzy bioróżnorodnością i wypasem, a także o charakterze parazytologicznym i epidemiologicznym.

Przedstawiciel firmy Nutrilac w swoim wystąpieniu poruszył kilka istotnych zagadnień, z których w zasadzie każde mogłoby rozpoczynać nowy wykład i prowokować do szerokiej dyskusji. Jego zdaniem, a również filozofią firmy jest indywidualne podejście w żywieniu do każdego zwierzęcia, dokładnie tak, jak robi się to w przypadku wyczynowych sportowców! Lizawki są świetną metodą poprawiającą kondycję i dobrostan zwierząt. To jak chętnie są zjadane przez zwierzęta może być informacją dla hodowcy co dzieje się z jego zwierzęciem. Okazuje się, że przez liczne kubki smakowe i mechanizm wydzielania śliny możemy zebrać informacje nie tylko o preferencjach pokarmowych zwierząt, ale także ich dobrostanie.


By spotkanie było bardziej przyjazne przede wszystkim dla praktyków organizatorzy zadbali o tłumaczenie najważniejszych kwestii anglojęzycznego wykładu na język polski. Postarały się o to mgr inż. Alicja Matysiak i lek. wet. Patrycja Kwiatkowska, które zajmują się także zagadnieniami OneHealth w praktyce.


Chciałbym też podziękować opiekunom kół naukowych, które współorganizowały spotkanie. Byli to: dr inż. Zuzanna Sawinska, dr hab. Sebastian Nowaczewski, lek. wet. Patrycja Kwiatkowska, mgr inż. Stanisław Świtek i lek. wet. Jakub Ruszkowski. Praca z takim zespołem to po prostu coś fantastycznego! Zaś opiekę merytoryczną i dyskusje ze strony Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego zapewnił prof. dr ha. Zbigniew Sobek.

 

sery

Sery już czekają!

 

Last but not least – rzecz wspomniana na samym zakończeniu, ale pokazująca jak w praktyce przez język i kubki smakowe trafić do serca. Szczęśliwe zwierzęta, to znakomite produkty mleczarskie, przede wszystkim sery. Dzięki uprzejmości trzech pań serowarek – Jadwigi Czerwczak (Ziemia Lubuska), Ani Dudziak (ziemia gnieźnieńska) i Pauliny Harwot (Śląsk Cieszyński) możliwe było pokazanie prawdziwych serowych arcydzieł. Dziękujemy! Z radością przekazuję internetowe odnośniki do zacnych producentek:

https://web.facebook.com/farmanagorce/

https://web.facebook.com/SeryRuchocinskie/

https://web.facebook.com/Gazdzinkatworzy/

degustacja

Poważniejsza sprawa - degustacja z przyjaciółmi

 

A ser bez wina? Oczywiście można zjeść z przyjemnością, ale by kontemplować smak warto uzupełnić lampką wina z pasterskiej okolicy. I tutaj z pomocą przyszła Pani Joanna Sikorska i Jej specjalistyczny portal: https://przyjacielenawinie.eu/ Dzięki Pani Joannie towarzyszyły nam wina z pasterskich okolic południowej Słowacji, Moraw i Węgier.

Wszystko było zatem idealnie skomponowane, przyjemne i zdrowe. OneHealth działa!

 

wykladowca

Nasz Wykładowca...

sluchacze

...i słuchacze.

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora: