Pod koniec września br. GUS przedstawił kolejny szacunek zbiorów owoców w bieżącym sezonie 2017/18. W porównaniu z publikacją z lipca br. skorygowano nieznacznie w górę prognozy produkcji owoców z drzew do 2,6-2,8 mln t z 2,4-2,8 mln t. Oznacza to, że w porównaniu z poprzednim sezonem zbiory będą o 30-35% niższe.
Do spadku produkcji przyczyniły się przede wszystkim wiosenne przymrozki i warunki pogodowe w dalszej części sezonu sprzyjające występowaniu chorób i szkodników oraz utrudniające prawidłową ochronę. Co więcej, niektórzy producenci, spodziewając się znacznego pogorszenia plonowania, w ogóle zrezygnowali z oprysków.
Ocenia się, że tegoroczne zbiory jabłek mogą wynieść 2,4-2,6 mln t, czyli o ok. 30% mniej w porównaniu z rokiem ubiegłym. Mniejsze straty zanotowano dla odmian Champion, Gala i Gloster, zaś większe dla Idareda i Jonagoldów. Mimo że w niektórych gospodarstwach straty sięgnęły prawie 100%, to w większości nastąpiło jedynie zmniejszenie ilości owoców na drzewach, co umożliwiło lepsze ich wyrośnięcie. GUS podkreśla, że w bieżącym sezonie można spodziewać się dużych strat w przechowywaniu jabłek. Gorszej jakości są głównie owoce z sadów słabo chronionych – porażone przez choroby i szkodniki.
Tegoroczne zbiory wiśni i czereśni były o ponad 60% niższe od ubiegłorocznych i przekroczyły odpowiednio 70 tys. t i 20 tys. t. Zbiory śliwek szacowane są na ok. 60 tys. t, czyli o ponad 40% mniej r/r, zaś gruszek na niecałe 60 tys. t, czyli o 25% mniej r/r.
Produkcję owoców jagodowych ocenia się obecnie na ok. 0,5 mln t, czyli o 15% mniej niż w ub.r. Straty przymrozkowe na plantacjach jagodowych były mniejsze niż w przypadku drzew owocowych. Zbiory truskawek szacowane są na 177 tys. t, czyli o 10% mniej niż w 2016 r. Produkcję porzeczek ogółem oceniono na 130 tys. t (w tym czarnych na 100 tys. t). Obniżyła się ona o 20% r/r. GUS szacuje, że tegoroczne zbiory malin mogą przekroczyć 100 tys. t, co oznacza 20-procentowy spadek r/r. Zbiory agrestu wyniosły niecałe 10 tys. t (spadek o 20% r/r).
Warto zwrócić uwagę na wzrost zbiorów borówki wysokiej, pomimo skrócenia okresu zbiorów na niektórych plantacjach. Ma to związek ze zwiększającą się powierzchnią upraw borówki w Polsce. Obecnie Polska należy do największych światowych producentów tych owoców, zajmując trzecie miejsce po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Źródło: AgroTydzień, Bank BGŻ BNP Paribas