KZP-PTCH: Globalizacja korzystna dla producentów żywca i przetwórców wieprzowiny

Redakcja
wiadomosci warchlaki

Na rynku hiszpańskim jak i w całej Europie ceny tuczników rosną. Jak informuje Mercedes Vega z firmy Genesus w ostatnim tygodniu średnia cena wyniosła 1,31 €/kg wagi żywej (5,56 zł/kg). Jest to powyżej średniej ceny z tego samego okresu za ostatnie trzy lata. Wpływ na to miał wysoki popyt ze strony krajów azjatyckich przy odgraniczonej podaży żywca w krajach UE spowodowany spadkiem pogłowia, który przewyższył wzrost wydajności produkcji.

W całej Unii Europejskiej magazyny z mrożoną wieprzowiną zostały opróżnione. Ceny prosiąt w Hiszpanii osiągnęły poziom dwukrotnie wyższy niż przed rokiem i są najwyższe od 15 lat.

Powodem tej sytuacji niezaprzeczalnie jest globalizacja branży wieprzowiny. Samowystarczalność sektora wieprzowego w UE osiągnęła poziom 116%. Oznacza to, że co szósty tucznik wyprodukowany w UE po przetworzeniu musi zostać wywieziony i sprzedany na rynkach trzecich. Jeżeli tak by się nie stało mielibyśmy kryzys na rynku wieprzowiny, którego skutków nie złagodziłyby przecież dopłaty do prywatnego przechowalnictwa. W takim wypadku cała Europa musiałaby przejść przez falę bankructw, które dopasowałyby poziom produkcji do chłonności wewnętrznego rynku unijnego. Globalizacja stała się więc czynnikiem, który okazał się korzystny zarówno dla przetwórców jak i producentów żywca wieprzowego.

Źródło: kzp-ptch.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz