Otwarcie rynku kanadyjskiego na produkty jajeczne z UE

Redakcja
wiadomosci polskie-jaja-z-salmonella-

Główny Lekarz Weterynarii informuje o możliwości eksportu produktów jajecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi na rynek Kanady.

W wyniku ustaleń pomiędzy Komisją Europejską a władzą Kanady właściwą ds. weterynaryjnych (CFIA), zezwolenie do eksportu produktów jajecznych zostało przyznane wszystkim państwom członkowskim UE. Zharmonizowany wzór świadectwa zdrowia jest dostępny w systemie TRACES oraz u powiatowego lekarza weterynarii.

Przed rozpoczęciem eksportu konieczne jest zgłoszenie zakładu przez Głównego Lekarza Weterynarii właściwym władzom kanadyjskim. Powiatowi lekarze weterynarii zbierają obecnie zgłoszenia zakładów przetwórstwa jaj zainteresowanych uzyskaniem uprawnień eksportowych.

Źródło: GLW

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz