Główny Urząd Statystyczny opublikował wstępne szacunki produkcji głównych upraw rolnych. Wg raportu, w Polsce w bieżacym sezonie rolnicy zbiorą o 19% mniej rzepaku niż przed rokiem, natomiast ziaren zbóż będzie więcej o około 5%.
Wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2016 r. przedstawiają się następująco:
zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wstępnie szacuje się na około 26,1 mln t, tj. o około. 5% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na 2,2 mln t, tj. o około 19% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;
produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ok. 4,4 mln t, tj. o 16% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
przewiduje się, że zbiory owoców z drzew będą rekordowe i wyniosą ok. 4 mln t, tj. ponad 10% więcej od wysokich zbiorów ubiegłorocznych;
zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na około 0,6 mln t, tj. o 9% więcej od zbiorów ubiegłorocznych.
Niekorzystny wpływ na kształtowanie się produkcji roślinnej w bieżącym roku miały przede wszystkim:
warunki zimowania upraw ozimych– stosunkowo duże straty zimowe – (zaorano 9% zasianej powierzchni zbóż ozimych oraz 16% powierzchni zasianej rzepaku ozimego);
niedobór oraz nierównomierny rozkład opadów w okresie wiosny powodujący rejonami nadmierne przesuszenie gleby;
małe wykorzystanie kwalifikowanego materiału siewnego i sadzeniakowego; gorszy od ubiegłorocznego stan zasiewów ozimych wiosną 2016 r.;
wyższy niż w ubiegłym roku areał uprawy zbóż jarych posiadających niższy potencjał plonotwórczy.
Korzystnie natomiast wpłynęły:
przeprowadzenie siewów zbóż i rzepaku w optymalnych terminach agrotechnicznych;
na ogół dobre wyrośnięcie i rozkrzewienie roślin ozimych w końcowej fazie wzrostu jesienią 2015 r.;
dobry stan uwilgotniena gleby w drugiej połowie czerwca i w lipcu 2016 r.
Zboża
Wstępnie szacuje się, że powierzchnia uprawy zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi w 2016 r. wynosi około 7,1 mln ha1, z tego:
pszenicy około 2,3 mln ha,
żyta około 1,0 mln ha,
jęczmienia około 1,0 mln ha,
owsa około 0,5 mln ha,
pszenżyta około 1,3 mln ha,
mieszanek zbożowych ponad 1,0 mln ha.
W strukturze zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi udział powierzchni zbóż ozimych wynosi 57,9%, a powierzchni zbóż jarych – 42,1%. W porównaniu do powierzchni z roku ubiegłego udział powierzchni zbóż ozimych zmniejszył się o 7,9 pkt. procentowego; o tyle samo zwiększył się udział zasiewów zbóż jarych.
Wstępnie szacuje się, że plony zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wyniosą 36,7 dt/ha, tj. na poziomie roku ubiegłego.
Zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi ocenia się na 26,1 mln t, tj. o 1,3 mln t (o 5%) więcej w porównaniu do zbiorów ubiegłorocznych.
Plony zbóż ozimych łącznie z ozimymi mieszankami zbożowymi wstępnie oceniono na 39,7 dt/ha, tj. o 0,6 dt/ha (o 2%) mniej od plonów z roku ubiegłego.
Plony poszczególnych gatunków zbóż ozimych według szacunku wstępnego w 2016 r. przedstawiają się następująco:
pszenica 46,7 dt/ha,
żyto 29,7 dt/ha,
jęczmień 42,4 dt/ha,
pszenżyto 37,2 dt/ha,
mieszanki zbożowe 33,1 dt/ha.
Zbiory zbóż ozimych wstępnie wyszacowano na 16,3 mln t, w tym:
pszenicy na 8,3 mln t, tj. o 16% mniej niż w 2015 r.,
żyta na 2,8 mln t, tj. o 40% więcej niż w roku ubiegłym,
jęczmienia na 0,8 mln t, tj. o 19% mniej niż w roku ubiegłym,
pszenżyta na 4,1 mln t, tj. o 13% mniej od zbiorów ubiegłorocznych,
mieszanek zbożowych na około 0,3 mln t, tj. o 10% mniej niż w 2015 r.
Plony zbóż jarych łącznie z jarymi mieszankami zbożowymi wstępnie oceniono na 32,7 dt/ha, tj. o 3,1 dt/ha (o 10%) więcej od plonów ubiegłorocznych.
Plony poszczególnych gatunków zbóż jarych według szacunku wstępnego w 2016 r. przedstawiają się następująco:
pszenica 37,1 dt/ha,
jęczmień 34,8 dt/ha,
owies 28,6 dt/ha,
pszenżyto 31,5 dt/ha,
mieszanki zbożowe 30,7 dt/ha.
Zbiory zbóż jarych łącznie z jarymi mieszankami zbożowymi wstępnie wyszacowano na 9,8 mln t, w tym:
pszenicy na około 2,1 mln t, tj. o 100% więcej niż w roku ubiegłym,
jęczmienia na 2,7 mln t, tj. o 37% więcej od zbiorów ubiegłorocznych,
owsa na 1,4 mln t, tj. o 17% więcej w porównaniu do zbiorów z 2015 r.,
pszenżyta na około 0,6 mln t, tj. o 2% mniej niż w roku ubiegłym,
mieszanek zbożowych na 2,9 mln t, tj. o 50% więcej niż w 2015 r.
Rzepak i rzepik
W sierpniu 2015 r. rozpoczęto przygotowanie pól pod zasiewy rzepaku ozimego. Niedobór wilgoci w glebie utrudniał prowadzenie tych prac. W drugiej dekadzie sierpnia rozpoczęto siewy rzepaku ozimego, a zakończono na początku września. Niedobór wilgoci w glebie lokalnie stwarzał niekorzystne warunki dla kiełkowania ziarna i wschodów roślin rzepaku. Notowane w październiku opady deszczu poprawiły stan plantacji i miały korzystny wpływ na rozwój roślin rzepaku. Rośliny przed wejściem w stan zimowego spoczynku były dobrze wyrośnięte i rozkrzewione. W styczniu odnotowano spadki temperatury powietrza poniżej -20°C przy braku okrywy śnieżnej. Temperatura gruntu na głębokości węzła krzewienia opadała wówczas poniżej wartości krytycznych dla roślin i spowodowała duże straty w zasiewach rzepaku. Rzepak ozimy przezimował gorzej niż w roku poprzednim. Największe straty zimowe w zasiewach odnotowano w województwach: kujawskopomorskim, warmińsko-mazurskim i pomorskim. Łącznie na obszarze całego kraju do zaorania zakwalifikowano ok. 16% (w 2015 r. – ok. 0,3%) powierzchni zasianej jesienią, a stan plantacji rzepaku ozimego, który pozostawiono pod tegoroczne zbiory oceniano gorzej niż przed rokiem. Wegetacja rzepaku wiosną przebiegała na ogół bez zakłóceń, ale ilość opadów w wielu rejonach kraju była niedostateczna. Występujące w maju i czerwcu opady deszczu poprawiły stan uwilgotnienia gleby i korzystnie wpłynęły na stan plantacji. Ocenia się, że pomimo gorszych niż w roku ubiegłym warunków zimowania i wegetacji plony rzepaku mogą być zbliżone do ubiegłorocznych. Szacuje się, że powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku w bieżącym roku zmniejszyła się w porównaniu do roku ubiegłego o około 15% i wynosi około 0,8 mln ha. Zbiory rzepaku i rzepiku wstępnie oszacowano na 2,2 mln t, tj. o około 19% mniej od ubiegłorocznych.
Źródło: GUS