W pierwszym kwartale br. chiński import wieprzowiny wzrósł o 20,8%

Redakcja

W marcu Chiny zaimportowały 1,02 mln ton wieprzowiny. To najlepszy wynik od stycznia 2020 r. Wzrost importu jest głównie wynikiem ASF, który ponownie pojawił się w niektórych prowincjach Państwa Środka.

 

W marcu Chiny sprowadziły  ok. 1,02 mln ton wieprzowiny. Według danych celnych napływających z Pekinu, to najwyższy miesięczny wolumen od stycznia 2020 roku. Jak podaje agencja Reuters, wzrost zakupów realizowanych przez największego światowego nabywcę mięsa jest konieczny do nadrobienia krajowych niedoborów mięsa.

 

W porównaniu do marca 2020 r. (919 tys. ton) nastąpił wzrost importu o 11,4 proc. Import za cały I kwartał 2021 roku wyniósł 2,63 mln ton. To wzrost o 20,8 procent w porównaniu z tym samym okresem w 2020 roku. Wzrosty te są tym bardziej uderzające, że chińskie ceny trzody chlewnej spadły o ponad 40 procent od początku tego roku.

 

Wzrost importu jest głównie spowodowany wirusem ASF, który zimą ponownie pojawił się w niektórych częściach Chin. W pierwszym kwartale br. co najmniej 20 procent stada świń w północnej części kraju zostało wybite.  Oczekuje się, że chiński import na razie pozostanie wysoki ze względu na utrzymujący się deficyt krajowy.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz