Niemcy jedzą coraz mniej wieprzowiny

Redakcja

W 2019 r. wolumeny sprzedaży wieprzowiny w sprzedaży detalicznej spadły o 10% w porównaniu do 2018 r. Spadł również niemiecki eksport żywca wieprzowego, w tym przywóz do Polski. Jednocześnie eksport mięsa wieprzowego do Chin wzrósł o 61%.

 

Spożycie wieprzowiny w Niemczech spadło w ubiegłym roku o 10% w porównaniu do danych odnotowanych w 2018 r. I to nie tylko ruch wegański czy po prostu zmiana nawyków żywieniowych uwydatniały spadek, ale także wzrost cen produktów wieprzowych z powodu zwiększonego popytu z Chin.


Produkcja mięsa wieprzowego w Niemczech w 2019 r. spadła o około 2% (-1 117 000 ton) w porównaniu z rokiem poprzednim, co doprowadziło do znacznego wzrostu cen między marcem 2019 r. a końcem roku. Jednocześnie eksport mięsa wieprzowego do Chin wzrósł o 61%, co stanowi 20% całkowitego eksportu wieprzowiny.


Wzrost cen wieprzowiny znalazł również odzwierciedlenie w eksporcie Niemiec do innych krajów UE. Przesyłki te zmniejszyły się o 7%. Spadek spowodowały w szczególności Polska i Włochy. Na poziomie detalicznym zakupy wieprzowiny we Włoszech spadły w ubiegłym roku o 4%”.

 

Niemcy są również ważnym importerem i eksporterem żywych świń. Import spadł o 5% do 13,4 miliona sztuk. Spadły dostawy zarówno prosiąt, jak i świń rzeźnych. Eksport żywca spadł o prawie 25% do 1,9 miliona sztuk, głównie z powodu mniejszej liczby świń wywiezionych na Węgry i do Rumunii.

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Źródło: euromeatnews.com

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz