Z danych Eurostatu wynika, że wartość unijnego eksportu masła w I-VIII.2018 zmniejszyła się o 0,5% r/r, do 653 mln EUR. Wolumen wywozu zmniejszył się o 11,9% r/r (największy spadek wśród produktów mleczarskich), a spadek wartości sprzedaży łagodzony był wyższymi cenami masła.
Dynamika spadku eksportu masła nasila się od początku roku. O ile w 1q18 unijna sprzedaż do krajów trzecich była wyższa o 13% r/r, to w kolejnych miesiącach do sierpnia’18 spadła o 25% r/r. Główną przyczyną spadku jest znaczące ograniczenie dostaw do Iranu (po dość wyraźnych wzrostach w 2016 i 2017), będących konsekwencją odbudowy podaży masła w Nowej Zelandii i wzrostu importu z tego kraju. Z tego powodu zmniejsza się również sprzedaż unijnego masła do Chin. Od stycznia do sierpnia;18 odnotowano spadek wywozu do tego kraju o 31% r/r. Spadek ten może nasilać się wskutek zwiększającej się produkcji w Nowej Zelandii. Dane DCANZ (The Dairy Companies Association of New Zealand) wskazują, że od czerwca do września’18 produkcja mleka w tym kraju wzrosła o 5,8% r/r.
Źródło: Agro Nawigator PKO BP