zm skiba

skiba

CenyRolnicze
16 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0687 EUR EUR - 4.3197 GBP GBP - 5.0609 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


16.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (0,00%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 452,75 (-1,58%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Rozpoczął się wielki festiwal polskiej żywności w Singapurze

Redakcja
prawo i finanse festiwal polskiej zwynosci w singapurze

Wczoraj w Singapurze rozpoczął się Festiwal Polskiej Żywności. W inauguracji wydarzenia wziął udział sekretarz stanu Jacek Bogucki.

Festiwal odbywa się od 18 maja do 3 czerwca 2017 r., a jego koordynatorem jest Ambasada RP w Singapurze. Celem wydarzenia jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych i polskiej kuchni wśród singapurskich konsumentów. Wiceminister uczestniczył także w seminarium z udziałem polskich producentów produktów ekologicznych, zorganizowanym w ramach programu EcoEurope.

W trakcie dwudniowego pobytu Jacek Bogucki spotkał się również z przedstawicielami singapurskiej administracji ds. rolno-spożywczych i weterynarii (AVA). Zostały omówione najważniejsze zagadnienia z zakresu dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku singapurskiego.

Strona polska jest zainteresowana przede wszystkim finalizacją procedury dopuszczenia polskiego mięsa drobiowego do rynku w Singapurze oraz złagodzeniem warunków eksportu mięsa wieprzowego.

Strona singapurska podkreśliła wysokie standardy jakościowe stosowane przy produkcji polskiej żywności. Wyraziła nadzieję, że inspekcja w polskich zakładach mięsa drobiowego − odbywająca się w tym samym czasie co wizyta wiceministra w Singapurze − zakończy się pomyślnie. Jacek Bogucki poinformował o gotowości strony polskiej do rozwijania dwustronnej współpracy naukowo-badawczej, między innymi w zakresie weterynarii.

W rozmowie ze starszym ministrem stanu w ministerstwie rozwoju narodowego oraz w ministerstwie handlu i przemysłu Republiki Singapuru panem Koh Poh Koon, wiceminister Bogucki zwrócił się z prośbą o wsparcie polskich działań, ukierunkowanych na rozwój polsko-singapurskich kontaktów handlowych w zakresie produktów rolno-spożywczych. W trakcie spotkania mówiono także perspektywy rozwoju współpracy.

Strony podkreśliły możliwe do osiągnięcia wspólne cele. Singapur − jako kraj, który nie posiada rozwiniętej rodzimej bazy produkcyjnej − jest zainteresowany zapewnieniem ciągłości dostaw oraz zróżnicowanych źródeł żywności wysokiej jakości. Z kolei Polska jest w stanie zaoferować najwyższej jakości produkty rolno-spożywcze. Kwestią zasadniczą jest usunięcie barier administracyjnych, w szczególności w zakresie mięsa wieprzowego oraz mięsa drobiowego. Minister Koh Poh Koon wyraził nadzieję na pomyślny przebieg rozmów w zakresie weterynarii oraz gotowość do intensyfikacji dwustronnych kontaktów handlowych.

O jakości polskich produktów rolno-spożywczych najlepiej można się przekonać próbując polskich dań. W związku z tym sekretarz stanu Jacek Bogucki zaprosił ministra Koh Poh Koon do udziału w Festiwalu Polskiej Żywności, a następnie do złożenia wizyty w Polsce przy okazji targów Polagra Food w Poznaniu.

Polski wiceminister spotkał się także z zastępcą Komitetu Wykonawczego Związku Singapurskich Producentów Żywności.  W trakcie spotkania zachęcał do rozwoju kontaktów z polskimi przedsiębiorcami branży rolno-spożywczej. Przedstawił atuty polskiej żywności i wyraził nadzieję na intensyfikację kontaktów. Podczas spotkania rozważano możliwości przeprowadzenia rozmów przedstawicieli polskiego i singapurskiego biznesu m.in. w ramach planowanych w 2017 r. międzynarodowych wydarzeń targowo-wystawienniczych poświęconych żywności.

Singapur jest krajem niemal całkowicie uzależnionym od importu żywności. Dodatkowo, z uwagi na dogodne położenie, może stanowić „hub” logistyczny dla towarów eksportowanych do krajów regionu, w tym przede wszystkim państw ASEAN, stanowiących rynek ok. 600 milionów konsumentów. W dniach 22-23 maja 2017 r. planowana jest wizyta w Polsce prezydenta Singapuru Tony’ Tan Ken Yama. Będzie to pierwsza wizyta prezydenta Singapuru w Polsce.

Wydarzenia te, to duża szansa na wzrost rozpoznawalności Polski i polskich produktów na rynku singapurskim.

Źródło: MRiRW

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu