Już za kilka dni będzie możliwe krzyżowe stosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich mączek mięsno-kostnych

krzyżowe skarmianie zwierząt, mączko kostno-mięsna

Komisja Europejska uznała, że należy ponownie zezwolić na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń w paszy dla drobiu oraz przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu w paszy dla świń. 

 

Dnia 22 września 2020 r., Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową w sprawie potencjalnego ryzyka BSE u bydła związanego ze stosowaniem kolagenu i żelatyny pochodzących od przeżuwaczy w paszy dla zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze. Urząd stwierdza, że prawdopodobieństwo, iż żaden nowy przypadek BSE w populacji bydła nie zostanie wywołany jedną z trzech dróg zakażenia wskazanych w tej opinii, jest większe niż 99 % (prawie pewność).

 

100 000 ton wycofanych środków spożywczych zawierających kolagen lub żelatynę pochodzące od przeżuwaczy jest corocznie usuwanych w Unii, ponieważ nie można ich stosować w paszy dla zwierząt gospodarskich zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi zakazu paszowego. Należy zatem uchylić zakaz karmienia zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze kolagenem i żelatyną pochodzącymi od przeżuwaczy.

 

Nowe przepisy, które wejdą w życie 7 września 2021 r.,  umożliwiają krzyżowe stosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich mączek mięsno-kostnych.

 

 

Źródło: KZP-PTCh

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz