Zakłady Mięsne Olewnik powstały w 1989 roku, kiedy Włodzimierz Olewnik założył pierwszą masarnię w Świerczynku. Obecnie jest to grupa nowoczesnych, uzupełniających się zakładów produkcyjnych, gwarantujących najwyższą jakość produktów przy zastosowaniu najlepszych surowców i sprawdzonych receptur.
Zakłady Olewnik znajdują się w czołówce producentów polskiej branży mięsnej. Dzięki niezmiennym wartościom, pielęgnowanej przez lata tradycji wędliniarstwa i uważnej obserwacji dynamicznie zmieniającego się rynku, grupa Olewnik nieustannie się rozwija, dorównując wiodącym producentom na rynku międzynarodowym.
Lata doświadczeń, podążanie za nowoczesnymi trendami oraz autorskie, unikalne receptury pozwalają Zakładom Olewnik na oferowanie najwyższej jakości produktów i współpracę z najważniejszymi kontrahentemi na rynku przetwórstwa mięsnego w Polsce.
Sztandarowy produkt marki Olewnik – kiełbasa Perfekcyjna Krakowska Sucha zdobyła niezwykle prestiżową nagrodę Superior Taste Award 2015, przyznawaną przez International Taste & Quality Institute. Niepowtarzalny smak Krakowskiej Suchej Olewnik zdołał oczarować najlepszych światowych szefów kuchni i przyniósł produktowi cenną złotą gwiazdkę.
Wędliny wyrabiane w Zakładzie Mięsnym Olewnik uzyskały Unijny europejski znak: „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność” - przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu.